Jyväskylä-lehti

Jyväskylä-lehti 1/2017 ilmestynyt 8.2.2017

Lue lehti

Valinnanvapauskokeilu alkaa maaliskuussa

Avosairaanhoidon ja sosiaaliohjauksen valinnanvapausoikeus asukkaille alkaa Jyväskylässä 20. helmikuuta, jolloin Keskustan, Huhtasuon ja Kuokkalan terveysasemien alueiden asukkaat voivat vapaasti valita mukana olevista julkisen ja yksityisen palveluntuottajien palveluista.

Valinnanvapausoikeus ei koske näiden alueiden ikäihmisiä, jotka ovat säännöllisen palveluasumisen tai kotihoidon piirissä.
– Näiden ikäihmisten asiat on järjestetty muutoin kaupungin puolesta. Valinnanvapauden piiriin ei myöskään kuulu neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut, sanoo Jyväskylän kaupungin avoterveydenhuollon palvelupäällikkö Anu Mutka.

Valinnanvapauskokeilussa asiakas saa tavalliset lääkäri- ja sairaanhoitajapalvelut, esimerkiksi, jos tarvitsee akuuttia aikaa poskiontelotulehduksen vuoksi tai jos tarvitsee ajan vuosikontrolliin. Lisäksi palveluun kuuluvat hoidon vaatimat röntgen- ja laboratoriopalvelut.

Sosiaaliohjaaja neuvoo eri elämäntilanteissa

Jos asiakas on valinnut yksityisen lääkäriaseman ja tarvitsee fysioterapeutin tai muiden erikoisvastaanottojen palveluita, hän voi itse maksaen ostaa palvelun yksityiseltä tai hänet ohjataan näihin palveluihin julkiselle terveysasemalle.

Lisäksi kokeiluun kuuluvat sosiaaliohjaus ja -neuvonta. Sosiaaliohjaus on tarkoitettu asiakkaan tueksi, jos on esimerkiksi talouteen, asumiseen tai työhön liittyviä ongelmia. Ohjaaja ei tee päätöksiä, mutta ohjaa oikean ammattilaisen luokse.

– Sosiaaliohjaajan tarkoituksena on tehdä yhdessä terveydenhuollon kanssa töitä asiakkaiden parhaaksi ja oikeanlaisen avun löytymiseksi, sanoo Jyväskylän kaupungin aikuissosiaalityön johtava sosiaalityöntekijä Laura Vänttinen.

Hoito alkaa maaliskuun alussa

Kuntalaiset pääsevät kirjautumaan 20. helmikuuta alkaen järjestelmään, jossa he voivat vaihtaa terveyspalveluidensa tuottajan verkon kautta. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että mukaan hakeutuu yksityisiä palveluntuottajia. Jos valinnan tekee 20.helmikuuta, alkaa hoito 1. maaliskuuta.

Valinta tehdään kuudeksi kuukaudeksi kerrallaan, jonka jälkeen voi ilman eri ilmoitusta jatkaa valitulla palveluntuottajalla. Uusi valinta pitää tehdä, jos haluaa vaihtaa tuottajaa tai palata takaisin kunnalliselle palveluntuottajalle.

Tuija Tiitinen


Apua arjen jaksamiseen ryhmätapaamisissa

Joskus arki käy raskaaksi ja tuntuu, ettei siitä selviä yksin. Itsellä tai läheisellä voi olla esimerkiksi arjen sujumista haittaava sairaus. Silloin ei kannata jäädä taakan kanssa yksin.

Jyväskylän kaupunki järjestää Arkeen voimaa -ryhmän tänä keväänä. Ryhmässä harjoitellaan itsehoidon työkaluja, joiden avulla voi ratkaista arjen ongelmia ja tulla paremmin toimeen esimerkiksi sairaudesta aiheutuvien oireiden kanssa.

Ryhmä kokoontuu kuusi kertaa viikon välein, kaksi ja puoli tuntia kerrallaan. Kokoontumisissa käydään läpi terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä teemoja, tutustutaan erilaisiin arjen sujuvuutta helpottaviin itsehoidon työkaluihin ja harjoitellaan niiden käyttöä yhdessä. Ryhmä on maksuton.

Ryhmät kokoontuvat Matarassa 16.2. alkaen, Vaajakosken terveysasemalla 28.2. alkaen ja Keltinmäen päiväkeskuksessa
19.4. alkaen.

Lisätietoa www.arkeenvoimaa.fi. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: hyvinvointikoordinaattori Sari Välimäki, sari.valimaki@jkl.fi, p. 050 4388 633


Ikääntyneiden lyhytaikaishoidossa tehdään vahvaa kuntouttavaa työtä

Jyväskylän kaupungin ikääntyneiden asumisyksikkö Akseli ja Elina tarjoaa kuntouttavaa lyhytaikaishoitoa omaishoidontuen piirissä oleville, sairaalasta jatkokuntoutukseen siirtyneille, arviointijaksolle tuleville sekä elämäntilanteestaan johtuen äkillistä tilapäispaikkaa tarvitseville asiakkaille. Vanhuspalveluissa keskitytään asiakkaiden omassa kodissa selviytymiseen ja se näkyy myös Akselin ja Elinan toiminnassa.

Lyhytaikaishoidossa hoitajat, toimintaterapeutti sekä fysioterapeutti tekevät yhteistyötä asiakkaiden toimintakyvyn edistämiseksi. Tavoitteena on asiakkaan virikkeellinen ja mielekäs arki. Moniammatillinen kuntoutus näkyy vahvasti koko toiminnassa. Omaisten kanssa pyritään yhteisiin toimintatapoihin. Näin tavoitteet saavutetaan parhaiten.

– Tuemme asiakkaan omatoimista liikkumista ja yhteisöllisyyttä arjessa. Asiakasta rohkaistaan tekemään itse ja hän saa näin onnistumisen kokemuksia, kuvaa palveluesimies Arja Porrassalmi.

Akselin ja Elinan fysioterapeutti ohjaa asiakkaille kuntosaliryhmää viikoittain. Toimintaterapiaryhmissä keskitytään muistitoimintojen, osallistumisen ja vuorovaikutuksen tukemiseen.

Akselin ja Elinan henkilöstö on saanut lisäkoulutusta kuntouttavaan hoitotyöhön syksyn aikana ja koulutus jatkuu
keväällä.

Sanna Siniluhta

Uusi palveluopas helmikuussa

Uusi palveluopas ilmestyy helmikuussa.
Lue lisää sivulta 3.


Kuva (Petteri Kivimäki) Aamukymmeneltä kuulontutkimukseen tullut eläkeläisrouva Riitta Muhonen oli Kuokkalan terveysasemalla työskentelevän terveyskeskuslääkäri Ilona Saltevon päivän 11. asiakas. Valinnanvapaudesta Muhosella oli selvä käsitys:
– Valitsisin Kuokkalan terveysaseman joka tapauksessa, sillä täällä on tuttu lääkäri ja tänne on helppo tulla.




Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 8.2.2017.