Jyväskylä-lehti

Jyväskylä-lehti 4/2015 ilmestynyt 25.11.2015

Lue lehti

Turvapaikanhakijat toivovat tekemistä

Jyväskylään on tullut marraskuun puoliväliin mennessä noin 550 turvapaikanhakijaa. Suurin osa heistä on nuorehkoja miehiä. Perheitä on tullut lisää ja niissä on lapsia pikkuvauvoista koululaisiin. Pääosa tulijoista on Irakista ja Afganistanista. Alaikäisiä, yksin tulleita turvapaikanhakijoita on kolmessa yksikössä noin 80 ja suurin osa heistä on 16–17-vuotiaita.

Jyväskylän kouluissa on nyt 35 valmistavassa opetuksessa olevaa turvapaikan hakijaa ja määrä nousee loppuvuoden aikana. Uusia opettajia ja ohjaajia on jo palkattu ja pari heistä on oppilaiden äidinkielisiä.
– Koululaiset ovat ahkeria ja innokkaita oppimaan, kertoo perusopetuksen suunnittelija Pia Bärlund.

Heille, jotka eivät ole koulussa, ja myös aikuisille on pyritty järjestämään suomen kielen opetusta. Käyttöön otetussa Puuppolan vastaanottokeskuksessa on alkuvaiheessa 120 turvapaikanhakijaa. Kangasvuoren vastaanottokeskuksen 190 paikkaa ovat täynnä. Salmirantaan marraskuussa avatussa vastaanottokeskuksessa on paikkoja 170.

Harrastustoimintaa yhteistyössä urheiluseurojen kanssa

Turvapaikanhakijat kokevat joutilaisuuden vaikeaksi – aika ei kulu ja huoli tulevaisuudesta kasvaa. Oleskelulupapäätöksiä on odotettavissa vasta keväällä ja kesällä.

Kangasvuoren, Puuppolan ja Salmirannan vastaanottokeskuksista vastaava Suomen Punainen Risti on yhteistyössä urheiluseurojen kanssa järjestänyt harrastustoimintaa.
– Seurojen kanssa haemme myös valtakunnallista rahaa liikuntatoiminnan lisäämiseen, kertoo Jyvässeudun vastaanottokeskusten johtaja Janne Oksanen.

Jyväskylän aikuisopisto kartoittaa turvapaikanhakijoiden osaamista, ammatteja ja koulutustaustaa, jotta voidaan miettiä, miten heille järjestyisi opiskeluja työmahdollisuuksia suomen kielen opiskelun lisäksi.

Vapaaehtoistyön merkitys tässä tilanteessa on suuri. Jos haluat toimia alaikäisen edustajana, lue lisää osoitteesta
http://www.jyvaskyla.fi/ajankohtaista/turvapaikanhakijat.

Jos haluat tarjota toimintaa tai lahjoittaa vaatteita tai leluja, ota ensin yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen vok.lansisuomi@redcross.fi tai puhelimitse numeroon 040 484 0027.

OIKAISU:


"Turvapaikanhakijat toivovat tekemistä" -jutussa on valitettavasti virhe sekä paperilehdessä että verkkolehdessä. Jutussa kerrotaan, että "Jyväskylän ammattiopisto kartoittaa turvapaikanhakijoiden osaamista”. Kartoituksen tekijä on kuitenkin Jyväskylän aikuisopisto. Virhe on korjattu yllä olevaan tekstiin. Toimitus pahoittelee virhettä.


«

Talousarvio valtuuston käsittelyssä ensi maanantaina

Vuoden 2016 talousarviosta päätetään kaupunginvaltuuston kokouksessa ensi maanantaina 30.11.
» Sivut 2–3

Uusi osallisuusohjelma teoriasta käytäntöön

Kaupunginvaltuusto hyväksyi syyskuussa Jyväskylän osallisuusohjelman. Asukkaiden, järjestöjen sekä kaupungin henkilöstön ja luottamushenkilöiden yhdessä tekemä ohjelma linjaa osallistumisen ja vaikuttamisen kehittämistavoitteet ja käytännön toimenpiteet parille tulevalle vuodelle. Esimerkiksi säännölliset asukas- ja kyläillat aloitetaan uudistetulla mallilla ensi vuonna tauon jälkeen.
» Sivu 3

Uusi elinkeinoyksikkö tekee yritysmyönteistä kaupunkia

Jyväskylästä tehdään aiempaa yritysmyönteisempää kaupunkia. Tämän tavoitteen saavuttamisessa avainasemassa on tämän vuoden alussa aloittanut kaupungin uusi elinkeinoyksikkö. Yrityselämän osalta uutta elinkeinoyksikössä ovat sijoittumispalvelut sekä elinkeinomarkkinointi ja elinkeinopolitiikan ohjaus.
» Sivu 4

Kaavoituskatsaus kertoo tulevat kaavoituskohteet

Vuosittainen kaavoituskatsausliite kertoo, missä päin kaupunkia kaavoitetaan uusia alueita asuntoja, työpaikkoja, virkistäytymistä tai vaikka liikennettä varten.
» Sivut 9–12

Kauppa- ja ateriapalveluja ikääntyneille kehitetään

Jyväskylän vanhuspalvelut kehittää itse maksettavia kauppa- ja ateriapalveluja yhteistyössä palveluntuottajien kanssa. Kauppapalvelun avulla ikäihmisen on mahdollista saada elintarvikkeet ja päivittäistavarat kotiin kuljetettuina.
» Sivu 14

Joulukylä Jyväskylä kutsuu elämyksiin

Lyhyt johdatus Jyväskylän joulunajan tapahtumiin löytyy takasivulta. Poimi sopivimmat menot kalenteriisi ja lue lisää verkosta osoitteesta
http://visit.jyvaskyla.fi/joulu.
» Sivu 20

Kannen kuva (Petteri Kivimäki)
Irakilaiset turvapaikanhakijat Esmatollah Safdari (vas.), Hassan Sabah ja Mustaq Jasem auttoivat Puuppolan vastaanottokeskuksen huonekalujen muutossa.

Pieni kuva (Petteri Kivimäki)
Noin kaksi vuotta sitten Huhtasuon lähikirjastoon alettiin hankkia aiempaa enemmän lapsille ja nuorille suunnattua aineistoa. Asiakaskunta onkin sen jälkeen laajentunut lapsiin, nuoriin ja lapsiperheisiin. Kuvan 7-vuotias Benjamin osaa jo käyttää itse lainausautomaattia.
» Hyvinvointia Huhtasuolle -sivut 15–16Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 25.11.2015.