Jyväskylä-lehti

Jyväskylä-lehti 3/2015 ilmestynyt 19.8.2015

Lue lehti

Päiväkeskuksista virtaa ja sisältöä ikäihmisten arkeen

Jyväskylässä päiväkeskuspalvelujen toimintaa kehitetään aktiivisesti. Päiväkeskukset ovat mukana Hyvinvoinnin välitystoimisto -hankkeessa, joka ideoi ikääntyneiden arkeen tarjottavia kulttuuritoimintoja. Jyväskylän päiväkeskusten ohjaajia osallistuu koulutukseen, jossa kehitetään osallistavan taiteen tuotantoa.
– Koulutuksessa taiteen tekijät, tuottajat ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset kehittävät toimintoja, päiväkeskusten palveluesimies
Eila Ahvenainen kertoo.

Tasapainorataa ja sähköisiä palveluja

Päiväkeskuksissa tehdään arjen kuntouttavaa työtä, jotta muun muassa kaatumistapaturmia
voidaan ehkäistä. Viikoittain asiakkaille on tarjolla tasapainorata sekä reipasta tuolijumppaa. Myös mieli pysyy virkeänä, kun tapaa tovereita päiväkeskuksissa.
– Toiminta ja mukava seura torjuu yksinäisyyttä, parantaa kuntoa ja pitää toimintakykyäkin yllä, Eila Ahvenainen kuvailee.
Hyvinvoinnin välitystoimisto –hankkeella pyritään vahvistamaan sekä omaa että ulkopuolisten toimijoiden kulttuurituotantoa
päiväkeskuksissa.
– Pian mahdollista voi olla osallistuminen tietokoneen välityksellä päiväkeskusten kulttuuri- ja liikuntaohjelmaan kotoa käsin, maalailee Ahvenainen tulevaisuutta.
– Tietotekniikka ei korvaa ihmistä. On kuitenkin ihmisiä, jotka haluavat osallistua ohjelmaan, mutta eivät halua ryhmiin. Heille sähköinen palvelu olisi erinomainen vaihtoehto, Ahvenainen pohtii.

Ajanmukaisissa tiloissa toiminta monipuolistuu

Päiväkeskustiloja on viime aikoina uudistettu. Lohikoski on yhdistynyt Luhtisen päiväkeskukseen ja Keltinmäen päiväkeskusta on laajennettu. Kortepohjan päiväkeskus on muuttanut uuteen senioritaloon, jossa tilat ovat avarammat ja sopivammat. Siellä on sali, joka on muunneltavissa ja jaettavissa. Erillinen askarteluhuone sekä lepohuone helpottavat arjen järjestelyjä.
– Ajankohtaista on vielä löytää uusia ratkaisuja myös keskustan alueen päiväkeskustilanteeseen, kertoo Eila Ahvenainen.
Sanna Lahdenperä

Monipalvelupiste turvaa lähipalvelut Tikkakoskella

Tikkakosken monipalvelupiste aloittaa toimintansa terveysaseman remontoiduissa tiloissa lokakuun alussa. Tikkakoskelaiset ovat helpottuneita siitä, että lähipalvelut säilyvät. Monipalvelupisteessä tikkakoskelaisten palveluista vastaa noin 20 eri alojen ammattilaista.
» Sivu 2 - 3

Uusia linkkilippuja koululaisille ja opiskelijoille

Jyväskylän joukkoliikenteen lastenlipun ikärajat muuttuivat uuden Waltti-lippujärjestelmän käyttöönoton myötä: ennen 12-vuotiaalta vaadittiin jo aikuisen lippu, mutta nyt kaikki alle 16-vuotiaat matkustavat Linkeissä lastenlipun hinnalla. Myös opiskelijoille suunnatut lipputuotteet ja niihin liittyvät opintotodistusten esittämiskäytänteet ovat muuttuneet.
» Sivu 3

Asiointiopas auttaa alkuun

Tuoreessa asiointioppaassa esitellään tiiviisti kaupungin tarjoamia palveluja ja asiointimahdollisuuksia.
» Sivut 7 - 8

Liikutaan-liite antaa vinkit liikunnalliseen talvikauteen

Liikutaan-liitteestä löydät tietoja syksyn, talven ja kevään liikuntatarjonnasta. Ohjelmasta löytyvät esimerkiksi aikuisten ja iäkkäiden terveysliikunta, uimaopetus, monikulttuurinen liikunta ja vertaisohjatut liikuntaryhmät.
» Sivut 9 - 12

Vanhustenviikkoa vietetään 4.–11.10.2015

Viikon teemana on ”Tulevaisuutta rakentamaan”. Tapahtumakalenteri on saatavilla syyskuusta alkaen Jyväskylä-neuvonnasta, päiväkeskuksista, OIVA-keskuksesta ja yhteispalvelupisteistä.
Poimintoja viikolta:
● 4.10. kello 13–15 Vanhustenviikon pääjuhla kaupunginteatterissa, juhlapuhujana vanhuspalvelujen johtaja Risto Kortelainen, juhlakahvit
● 5.10. Seniorimessut kaupunginteatterissa, muun muassa tanssiteos Pohjantähden nähden
● 6.10. SeniorSurf - Tietotekniikka tutuksi ikäihmisille. Tervetuloa Kortepohjan, Keltinmäen, Luhtisen ja Huhtasuon päiväkeskuksiin saamaan opastusta tietotekniikan saloihin ja tutustumaan toimintaan


Kannen iso kuva (Petteri Kivimäki) Keltinmäen päiväkeskuksen väki vieraili kasvimaallaan Mäyrämäessä. Eira Vastamäki (vas.) ja Kauko Ukkonen perkasivat naurispenkkiä Seija Simosen avustuksella.

kuva (Reijo Teivaistenaho) Jyväskylän kaupunki on käynnistänyt kyläselvityksen laatimisen Putkilahdessa, Kuikassa ja Nyrölässä sekä Kuohun ja Sarvenperän alueilla. Tarkoituksena on selvittää alueiden jatkosuunnittelutarpeet ja kehittää kyliä asukkaiden kanssa siten, että uusille asukkaille löytyisi tilaa nykyisten asukkaiden viihtyvyyttä heikentämättä.
» Sivu 18Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 19.8.2015.