Jyväskylä-lehti

Jyväskylä-lehti 2/2015 ilmestynyt 6.5.2015

Lue lehti

Suojatie ei aina suojaa jalankulkijaa

Suojatieonnettomuudet ovat lisääntyneet Jyväskylässä viime vuosina huolestuttavasti. Vuonna 2014 suojateillä tapahtui yksi kuolemaan johtanut onnettomuus ja 26 ihmistä loukkaantui. Viimeisen viiden vuoden aikana suojateillä on sattunut neljä kuolemaan johtanutta onnettomuutta ja keskimäärin 19 loukkaantumista vuodessa.

Suojatie synnyttää jalankulkijalle usein valheellisen turvallisuuden tunteen. Suojatielle astuessa kannattaa olla kuitenkin varovainen. Suuri osa suojatieonnettomuuksista sattuu pimeällä, joten heijastinta kannattaa käyttää.

Onnettomuuksien taustalla on usein autoilijoiden lisääntynyt välinpitämättömyys liikennesääntöjä kohtaan. Suojateille pyrkiville jalankulkijoille ei anneta tilaa ja ajonopeudet ovat liian suuria. Ajonopeus vaikuttaa onnettomuuksien vakavuuteen ja nostaa riskiä joutua onnettomuuteen.

Tieliikennelaki määrää ajoneuvon kuljettajan antamaan esteettömän kulun jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille. Ajonopeuden tulee olla sellainen, että auton pystyy ennen suojatietä pysäyttämään.

Vaaratilanne uhkaa, kun suojatien eteen pysähtynyt ajoneuvo peittää näkyvyyden – tällaista ajoneuvoa ei saa ohittaa pysähtymättä. Myös pysäköinti viittä metriä lähempänä suojatietä on kiellettyä.

Monen pyöräilijänkin väistämissäännöt ovat hakusessa. Pyöräilijällä on etuajo-oikeus suojatiellä ainoastaan silloin, jos autoilijalle on osoitettu väistämisvelvollisuus liikennemerkillä ennen suojatietä tai jos autoilija kääntyy risteävän tien yli. Muissa tapauksissa pyöräilijä on väistämisvelvollinen. Pyöräilijän tulisi myös sovittaa ajonopeutensa tilanteeseen sopivaksi lähestyttäessä suojatietä. Pyöräilijä saa ajaa suojatiellä vain, jos se on merkitty pyörätien jatkeeksi.

Jyväskylässä on 2014 vuoden aikana aloittanut toiminnan liikenneturvallisuusryhmä, jossa on mukana Liikenneturvan, poliisin, pelastuslaitoksen, Jyväskylän Pyöräilyseura ry:n, ELY-keskuksen ja kaupungin eri hallintokuntien edustajia.

Janne Hölttä

Ryhmän toiminnasta kerrotaan osoitteessa http://projektit.ramboll.fi/liikenneturvallisuus


Rohkeasti yhdessä eteenpäin

Kaupunginjohtaja Timo Koivisto linjaa Näkökulma-palstalla, että kaupungin toiminnan on oltava mahdollisimman läpinäkyvää. Kaupungin strategian mukaisesti toiminnassa korostetaan rohkeutta, yhdessä tekemistä, osallisuutta, luottamusta ja toisista välittämistä.
» Sivu 4

Konstit on monet – vaikuttamisessakin

Jyväskylä tarjoaa monia mahdollisuuksia osallistua kaupungin toimintaan, palveluiden kehittämiseen ja päätösten valmisteluun. Erilaisiin osallistumistapoihin voi tutustua osoitteessa http://www.jyvaskyla.fi/osallistu.
» Sivu 5

Kesätekemistä kaikenikäisille sisällä ja ulkona

Kesä tekee tuloaan. Erilaisia vinkkejä kesänviettoon löytyy tästä lehdestä runsain määrin: Jyväskylän Kesä, kuvataide, museot, näyttelyt, kalastus, luonto tai lasten ja nuorten toiminta – valitse itse!
» Sivut 7, 11, 13, 15 ja 16

Mitä kuuluu Huhtasuon kevääseen?

Huhtasuolla rakennetaan uutta frisbeegolfrataa. Rakennustyöt aloitettiin huhtikuun alussa vapaaehtoisten avustuksella, ja 9-väyläinen rata aukeaa lähiviikkoina. Tämä ja muita kuulumisia Hyvinvointia Huhtasuolle -sivuilta.
» Sivut 8 ja 9

Pyöräilyviikko näkyy ja kuuluu

Pyöräilyviikkoa vietetään Jyväskylän seudulla 9.–17.5. yli 50 pyöräilyaiheisen tapahtuman merkeissä. Avauspäivänä kävelykeskustassa on Pyöräilymessut, pyörähuutokauppa, fillaritrial-näytöksiä, huoltotapahtuma, pyöräilytarinoita maailmalta ja ilmaiskonsertteja.
» Sivu 16

Kotipalvelu auttaa lapsiperheitä jaksamaan

Kotipalvelu auttaa lapsiperheitä selviämään arjen haasteista ja kuormittavista elämäntilanteista. Palvelun tarve voi syntyä kenelle tahansa esimerkiksi sairauden, synnytyksen, uupumuksen, vanhempien eron tai muun erityisen tilanteen vuoksi. Kotipalvelu voi olla tavallista kotityötä, kuten lastenhoitoa, siivousta tai ruoanvalmistusta.
» Sivu 10

60-vuotias Jyväskylän Kesä tarjoaa heinäkuussa kuuden päivän aikana 10 000 minuuttia tapahtumia. Luvassa on monipuolinen kattaus musiikkia, teatteria ja ilmaisohjelmaa.
» Sivu 17

Kannen iso kuva (Petteri Kivimäki) – Kannattaa varoa tällä suojatiellä autoja, tietävät Naattiantietä ylittävät Nenäinniemen koulun eppuluokkalaiset Luca Lahtinen (vas.), Samuel Salonen ja Onni Eronen.

Kuva (Petteri Kivimäki) Kotipalvelu auttaa lapsiperheitä jaksamaan
Kuva (Mikko Vähäniitty) 60-vuotias Jyväskylän Kesä
Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 6.5.2015.