Jyväskylä-lehti

Vanhoja valokuvia ja uutta lunta

Japanilainen taidegraafikko Aya Imamura, 28, valittiin yli 30 hakijan joukosta Jyväskylän grafiikkakeskuksen järjestämään ensimmäiseen omaan taiteilijaresidenssiin. Aya vietti Jyväskylässä marraskuun työskennellen ja suomalaisuuteen tutustuen.

Miten päädyit Jyväskylän grafiikan pajalle?
– Olen ollut aiemmin Saksassa ja halusin uudestaan Eurooppaan. Etsin netistä residenssipaikka ja löysin Jyväskylän Grafiikkakeskuksen ilmoituksen kuukauden pituisesta residenssistä. Koska täällä on mahdollista tehdä myös serigrafiaa, innostuin kovasti ja jätin hakemukseni.

Miten olet kokenut Jyväskylässä työskentelemisen?
– Iltapäivällä saapuva pimeys yllätti. Onneksi voin työskennellä grafiikan pajalla mihin vuorokauden vaan, niin ei ole väliä nukunko päivällä vai yöllä. Käytän töissäni paksuja mustekerroksia, jotka kuivemmasta ilmasta johtuen kuivuvat eri tavalla, kuin kotonani Kiotossa, tämä on ollut haastavaa.

Mitä muuta olet ehtinyt tehdä grafiikan lisäksi?
– Japanissa opetan lapsille uimista, vesi minulle tärkeä elementti, olen käynyt usein uimahallissa. Rakastan saunaa ja erityisesti avantoa, jossa olen käynyt kerran viikossa. Olen etsinyt materiaalia antiikkikaupoista, kuvannut järveä ja käynyt mielenkiintoisia keskusteluja kadulla ja ostosreissuillani. Ihmiset ovat niin ystävällisiä.

Mikä on yllättävintä mitä olet kokenut?
– On ollut hämmästyttävää huomata, että ihmiset osaavat puhua sisään hengityksen aikana, olenkin yrittänyt opetella sitä ja huomasin, että saunassa se onnistuu.


Kuva (AYA IMAMURA) Aya Imamura silkkipainoa tekemässä grafiikan pajalla marraskuussa.


Anna-Leena Pesonen

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 15.12.2010.