Jyväskylä-lehti

Tonttuja Keski-Suomen museossa

Tontut ovat piilosilla Keski-Suomen museolla uuden vuoden aattoon saakka. Suomen Nukketaiteilijat ry:n nukentekijöiden vanhojen uskomusten mukaisia tonttuja ja menninkäisiä piilosilla Keski-Suomi –näyttelyssä.

Joulu ennen vanhaan -kuvaesityksessä voi käydä eläytymässä entisajan joulun tunnelmiin. Kuvat ovat peräisin Keski-Suomen museon kuva-arkistosta.
6.2. saakka esillä on myös näyttely Rahwaan lukutaito Suomessa. Näyttely on koottu Ilkka Paateron bibliofiilisista kokoelmista.

--------

Valovoimaa 24 h


Tutustu valaisinten valmistuksen kiehtovaan maailmaan Alvar Aalto -museon Galleriassa, Alvar Aallon, Viljo Hirvosen ja Valaistustyö Ky:n näyttelyssä, joka on avoinna vielä 16. tammikuuta saakka.


--------

Oravien aarteet joulun vietossa


Jyväskylän taidemuseon Oravien aarteita – näyttely päivittyy joulun viettoon tyypilliseen 1960-luvun tyyliin.
Grafiikanharrastajien piparintuoksuiseen kotiin kannetaan kuusi, kynttilät luovat lämpöistä tunnelmaa ja joululaulut raikuvat. Perinteiseen 60-lukulaiseen joulukuuseen kuuluvat luonnollisesti olkikoristeet, lametta-nauhat sekä lasten askartelemat paperiketjut ja lippunauhat. Tärkeimpänä tietenkin kuusenkynttilät, joita ilman kuusi olisi alaston.
1960-luvulla joulua juhlittiin hyvin perinteisin menoin koristelemalla koti käsintehdyin koristein, kuten ikkunalumihiutaleilla ja himmeleillä. Tärkeää osaa näyttelivät myös puuosaamisen taidonnäytteet, tuomaanristi ja joululintu, joiden lastukähärät koristivat yksinkertaista muotoa. Joulukalenteritkin olivat yleistyneet sotien jälkeen, tosin suklaakalenteria eivät Oravien lapset vielä popsineet.

Kuva (Maija Holma) Valovoimaa-näyttelyssä on esillä myös valokuvia, kirjeitä, lehtileikkeitä ja metallitöitä.Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 15.12.2010.