Jyväskylä-lehti

Kaukaisia kuvia Suomen kansalliseepoksesta

Suomalaisten mieliin Kalevalan myytit heijastuvat suomalaisuuden myytteinä. Myös suomalainen nykytaide kuvaa Kalevalaa osana tulkintojen jatkumoa. Miten ja minkälaisiksi muotoutuvat Kalevala-aiheiset teokset, joiden tekijät eivät elä suomalaisessa kulttuurissa, eivät ole lukeneet Kalevalaa, eivätkä tunteneet Kalevalan tulkintaperinnettä?
Keski-Suomen museon Kalevala granaìna -näyttelyssä selviää, kuinka kolmetoista eri kuvataiteen alaa edustavaa espanjalaista kuvataiteilijaa on hakenut omia virikkeitään ja muodostanut käsitystään suomalaisesta kansalliseepoksesta.
Jokainen on tuonut oman tekotapansa ja taiteellisen ilmaisunsa Kalevalan myyttien kuvallisiin tulkintoihin. Näin on syntynyt rikas kokonaisuus, jossa yhdistävänä tekijänä Kalevalan lisäksi on taiteilijoiden yhteys Espanjassa sijaitsevaan Granadaan.

Kansainvälisiä näkökulmia


Kalevala granaínan idea syntyi Karjalan metsissä, missä aikoinaan Kalevalan runoja laulettiin ja Sampoa ylistettiin. Idea muotoutui tutkimukseen, opetukseen, näyttelyyn ja yleisötyöhön syventyväksi hankkeeksi Granadan ja Jyväskylän yliopistojen sekä Kalevalaseuran yhteistyönä professori Manuel Vélez Cean, professori Annika Waenerbergin ja professori Seppo Knuuttilan johdolla.
Hankkeeseen liittyy myös kolmikielinen teos Myytti, kuva, mielikuva. Kalevala granaína (Mäntykustannus). Siinä kansainväliset tutkijat ja taiteilijat avaavat uusia näkökulmia myyttien, Kalevalan ja kuvataiteen suhteeseen virittäen tulkintoja ja lukutapoja.
Espanjalaistaiteilijoiden Kalevala-teokset sijoittuvat laajempaan myyttejä luotaavaan tulkintakehykseen. Hankkeeseen kuuluu myös kokeellinen sarjakuva Sampo Espanjassa.
Keski-Suomen museossa esillä oleva näyttely ja hankkeeseen liittyvä julkaisu kuuluu Kalevalan 175-vuotisjuhlavuoden ohjelmaan. Näyttely on vuosina 2011–12 esillä myös Lappeenrannassa, Kajaanissa, Turussa, Espoon Tarvaspäässä ja Kouvolassa.

Näyttely on esillä Keski-Suomen
museossa 6.2.2011 saakka.
Museo on avoinna ti–su kello 11–18.


Kuva (Alfredo López López, Elementit. Fotomontaasi.) Kalevala granaina -näyttely kuvaa Kalevalaa espanjalaistaiteilijoiden silmin.


Tuula Vuolio-Vallenius

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 15.12.2010.