Jyväskylä-lehti

Virkki Säätiön kokoelma Suomen käsityön museoon

Virkki käsityömuseon esine­kokoelma siirtyy Suomen käsityön museolle. Tyyne-Kerttu Virkki Säätiön oma näyttelytoiminta lakkaa resurssien puutteessa, ja säätiön hallinnoima 3000 esineen kokoelma siirtyy Jyväskylässä sijaitsevan Suomen käsityön museon ylläpidettäväksi.

Luovuttamalla kokoelman Suomen käsityön museon hallintaan Tyyne-Kerttu Virkki Säätiö haluaa taata kokoelmien säilymisen jälkipolville. Suomen käsityön museossa Virkin kokoelma pääsee palvelemaan laajempaa tutkimusta, pedagogiaa ja näyttelytoimintoja. Museokokoelman digitaalinen tietokanta, arkisto, kirjasto sekä Virkin kotimuseo säilyvät edelleen Virkki Säätiön hallinnassa.

Vuonna 1977 perustetun Virkki käsityömuseon kokoelmien pohjana toimi alun perin Tyyne-Kerttu Virkin Aunuksesta keräämä esineistö. Kokoelmat koostuvat pääosin suomalaisista käsitöistä, mutta sisältävät myös itäkarjalaisia, eestiläisiä ja kansainvälisiä kuten kyproslaisia ja meksikolaisia esineitä. Ajallisesti kokoelmat sijoittuvat pääasiassa 1900-luvun alusta nykypäivään pääpainon ollessa sota-ajassa ja jälleenrakentamisen ajassa.

Kokoelmat olivat esillä Virkin kotimuseossa vuoteen 1995. Museolla on kokoelmien lisäksi arkisto ja käsikirjasto. Säätiö jatkaa kokoelmien täydentämistä harkinnanvaraisesti yhdessä Suomen käsityön museon kanssa.
Käsityöneuvos Tyyne-Kerttu Virkki (1907–2000) oli merkittävä suomalaisen käsityökulttuurin edistäjä ja tallentaja. Hän korosti kädentaitojen ja erityisesti karjalaisen käsityöperinteen vaalimisen tärkeyttä. Virkki oli Omin käsin -lehden päätoimittaja vuosina 1944–1970 ja Vokki Oy:n toimitusjohtaja sekä mallisuunnittelija vuosina 1947–1990.

Hänen nimeään kantava säätiö perustettiin vuonna 1978. Se on suomalaisen ja kansainvälisen käsityökulttuurin tallentaja ja esittäjä. Säätiön tavoitteena on tehdä tunnetuksi käsityöhön liittyvää taitoa, luovuutta ja kulttuuria, vaalien erityisesti karjalaista koti-, käsi- ja taideteollisuutta sekä niihin liittyviä perinteitä, tapoja ja muotoilutraditioita.

Kuva (Virkki käsityömuseo) Tyyne-Kerttu Virkki kokosi lukuisilla ulkomaanmatkoillaan esineistöä muun muassa Meksikosta ja Rhodokselta.


Laura Browne

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 15.12.2010.