Jyväskylä-lehti

Taiteilijoita viideltä vuosikymmeneltä

Jyväskylä Sinfonian keväässä kuullaan kaksi kantaesitystä ja yksi Suomen ensiesitys.

Jyväskylä Sinfonian keväässä kuullaan useita eturivin taiteilijoita, jotka ovat esiintyneet Jyväskylässä jo 1970-luvulta alkaen. Ohjelmistossa painottuvat uusi suomalainen musiikki ja yhdysvaltalaiset teokset. Mukana on kaksi kantaesitystä ja yksi Suomen ensiesitys.

Pääsiäiskonsertissa kuulemme parin vuoden tauon jälkeen Pekka Kostiaisen Pääsiäisoratorion. Kapellimestariklovni Melvin Tix hauskuttaa lapsia ja viihdekonsertin takuunimenä on Paula Koivuniemi. Ohjelmasta löytyy myös Domenico Cimarosan alkusoittoja, joita orkesteri levyttää ensi kesänä. Jyväskylän 5-luokkalaiset pääsevät Sibelius-konsertteihin ja vuosittainen festivaalivierailu tehdään Jyväskylän Kesään.

Kausi alkaa kristallien helistessä

Kausi käynnistyy kristallilasien helistessä, sillä Uljas Pulkkisin kaksoiskonsertto ei tyydy pelkästään perinteisiin soittimiin. Teoksen tulkitsevat harmonikkataiteilija Janne Rättyä ja musiikin rajoja iloisesti rikkova viulisti Pekka Kuusisto. Menoa tasapainottaa Beethovenin 1. sinfonia ja romantiikkaa siihen tuo Mendelssohnin Kesäyön unelma -alkusoitto.
Helmikuun puolivälissä orkesterin 1980–90 -luvun taitteen taiteellinen johtaja William Boughton johtaa kaksi konserttia, joista jälkimmäinen tuo tuulahduksen hänen uudesta kotimaastaan. America-konsertissa Suomen ensi-esityksensä saa kulttimaineeseen nousseen Augusta Read Thomasin Daylight Divine -teos.

Kahdeksan vuodenaikaa


Maaliskuun lopulla kapellimestarilegenda Jorma Panula johtaa konsertin, jonka solistina on toinen legendaarinen taiteilija; huippuviulisti Ilja Grubert. Hän tulkitsee viulukirjallisuuden kestohitiksi muodostuneen Tšaikovskin viulukonserton.
Oboisti Juha Markkanen vaihtaa soitinta ja tulkitsee Peteris Vasksin englannintorvikonserton. Kapellimestarina on Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin maineen luoja Juha Kangas. Ylikapellimestari Patrick Gallois kantaesittää huhtikuussa Pekka Kostiaisen huilukonserton. Huhtikuussa saa kantaesityksensä myös Jacques Desbriéren pianokonsertto.
Uudelle vierailulle tulee viulisti Tianwa Yang. Viime keväänä hän sekä levytti että konsertoi orkesterin kanssa. Nyt hän myös johtaa konsertin, josta löytyy kahdeksan vuodenaikaa; Antonio Vivaldin ja Astor Piazzollan näkemys samasta aiheesta.

Uusi levy ilmestyi


Orkesterilta ilmestyi marraskuun lopulla levy, jolla Fanny Clamagirand tulkitsee Camille Saint-Saënsin kolme huilukonserttoa. Äänitys tehtiin Hankasalmen kirkossa. Levyä on myynnissä myös Nikolainkulman neuvonnassa ja konserttipaikoilla.
Tiedot Jyväskylä Sinfonian kauden kaikista konserteista löytyvät osoitteesta www.jyvaskylasinfonia.fi.


Kuva (Jenna Oksanen) Maaliskuussa huippuviulisti Ilja Grubert tulkitsee Jyväskylässä Tšaikovskin viulukonserton.


Mari Itäranta

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 15.12.2010.