Jyväskylä-lehti

Seniorit sadunkertojina

Kirjastojen satutunnit saattelevat tarinoiden maailmaan.

– Satutunnille on kiva tulla, sanoo 4-vuotias Noora Mustikkamaa. Noora ja kourallinen muita lapsia vanhempineen ovat uhmanneet marraskuista pakkasiltaa ja tulleet seniorin pitämälle satutunnille pääkirjastoon.
Satutätinä on tällä kertaa tikkakoskelainen Raili Rissanen.
– Seitsemän lapsen mummina on satujen kertomista tullut harjoiteltua, kertoo Rissanen.
Senioreiden pitämien satutuntien ideana on tarjota satuhetki ”mummin” tai ”ukin” kanssa lapsille, joilla isovanhempia ei ole tai he asuvat kaukana.
– Olin heti valmis, kun pyydettiin toimintaan. On tärkeää, että lapsilla säilyy vuorovaikutus eri-ikäisten ihmisten kanssa. Sadunlukija on luonteva ja perinteinen isovanhempien rooli, Rissanen sanoo.
Vapaaehtoisten senioreiden pitämiä satutunteja on järjestetty pääkirjastolla syksyn mittaan kolme ja yhtä monta on luvassa keväällä. Kerronnan lomassa lapset ovat saaneet tietää entisaikojen ihmeistäkin – ajasta ilman televisiota, puhelinta tai tietokoneita.
Seniorisatutunnit ovat osa kirjaston satutuntitoimintaa, ja ne järjestetään yhteistyössä Kansallisen Lastenliiton Keski-Suomen piirin kanssa.

Satutunnit kestosuosikkeja


Kaupunginkirjaston toimipisteissä satutunnit keräävät parhaimmillaan useita kymmeniä kuulijoita. Tunteja on järjestetty jo liki kuusikymmentä vuotta.
Pääkirjaston satutunnit ovat ilta-aikaan, jolloin koko perhe voi tulla yhdessä kirjastoon. Alue- ja lähikirjastoissa tunnit ovat aamuisin ja keräävät kuulolle paljon päiväkoti- ja perhepäivähoitoryhmiä.
Satutunteja pitävät pääosin opiskelijat ja kirjaston oma väki, mutta onpa joukossa satutäti, joka on aikoinaan tuonut omat lapsensa Keltinmäen lähikirjaston satutunneille ja pitää niitä siellä nyt itse.
Alle kouluikäisille suunnatuilla tunneilla pääosassa on satu, mutta niillä myös leikitään ja piirretään. Satutunneille on vapaa pääsy.
Kevään satutuntiohjelma löytyy kirjaston www-sivuilta osoitteesta www.jyvaskyla.fi/kirjasto/lentoon/satutunnit.


Kuva (Ilkka Pietarinen) Raili Rissanen kertoi satutunnilla oman perheensä keskuudessa klassikoiksi muodostuneita tarinoita Pienestä sinisestä kanista.


Tiina Vehkoo

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 15.12.2010.