Jyväskylä-lehti

Nuorisovaltuusto tukee nuorten omia juttuja

Mistä rahaa, jos idea ja ryhmä ovat valmiina? Jyväskylän nuorisovaltuusto jakaa tulevanakin vuonna 13–20 -vuotiaiden nuorten itse ideoimille ja toteuttamille hankkeille 20 000 euroa.
– Kyseessä on nuorten omille ideoille jaettava raha. Nuorisovaltuusto toivoo, että nuoret miettisivät, mikä lähiympäristössä mättää, mitä siellä voisi parantaa ja mikä tuntuu tärkeältä. Hanke voi olla asia, tapahtuma, koulutus – jotain sellaista, jota nuoret tarvitsevat, joka edistää nuorten hyvinvointia ja joka hyödyttää ja tuottaa iloa mahdollisimman monelle nuorelle, nuorisovaltuuston puheenjohtaja Viivi Setälä valottaa.
Rahoitusta haetaan tekemällä kirjallinen hankesuunnitelma. Suunnitelmaan kirjataan hankkeen tarkoitus, tekijät, aikataulu sekä haettava summa talousarvioineen.
– Rahan hakeminen on oikeasti helppoa, mutta kannattaa perustella hankkeensa hyvin. Kun on vaikuttamisen halua, voi saada suuriakin aikaiseksi, Setälä kannustaa.
2010 nuorisovaltuuston rahoitusta myönnettiin 24 hankkeelle. Rahoitusta saivat eri oppilaitosten oppilaskunnat, nuorisotiloissa toimivat nuorten ryhmät sekä nuorten omaehtoiset ryhmät. Hankkeissa on muun muassa parannettu koulujen viihtyisyyttä, järjestetty nuorten tapahtumia ja hankittu toimintavälineitä nuorten yhteiseen käyttöön.

Kokouksissa ja netissä


Mitä se nuorisovaltuusto oikein tekee kokouksissaan? Miten nuorisovaltuusto konkreettisesti toimii ja mistä se kokouksissaan keskustelee? Nuorisovaltuuston kokoukset ovat yleisölle avoimia kokouksia ja niitä voi tulla seuraamaan.
– Nuva edustaa kaikkia jyväskyläläisiä nuoria, joten kannattaa tulla katsomaan miten se toimii, Viivi Setälä toteaa.
Kokouksia pääsee seuraamaan, kunhan ilmoittautuu etukäteen. Kokousaikataulut ja ilmoittautumisohjeet käyvät ilmi nuorisovaltuuston nettisivuilta.
Jyväskyläläisten nuorten ideoille on myös oma sähköinen aloitekanavansa, joka on avoinna 24/7. Kanavalla voi esittää ideoitaan, ilmaista mielipiteensä jonkun toisen heittämästä ajatuksesta tai vaikkapa kommentoida kaupungin palveluja.
Yksi konkreettinen tulos aloitekanavalle heitetystä ideasta on nuorten Rock-kuoro RockAll.
www.jyvaskyla.fi/nuoriso
www.aloitekanava.fi


Tuija Ijäs

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 15.12.2010.