Jyväskylä-lehti

Liikutaan: Talvikelit houkuttelevat liikkumaan

Kaupungin liikuntapalveluissa tehdään parhaillaan kovasti töitä, jotta kuntalaiset pääsevät liikkumaan lukuisille Jyväskylän talviliikuntapaikoille.
– Hiihtoreittien ja jääkenttien hoito on jo täydessä vauhdissa. Hiihtämään on päässyt jo kohtuullisissa olosuhteissa valaistuilla reiteillä. Luistelupaikkojen kunnostuskin on aloitettu. Alkutalven kelit ovat perinteisesti varsin vaihtelevia, mikä vaikuttaa kunnossapitotöihin. Hiihtämään ja luistelemaan aikovien onkin syytä varmistaa liikuntapaikkojen kunto ja valita välineistö sekä reitit olosuhteiden mukaan, kertoo ulkoilualueiden esimies Kari Häkkinen.

Ladut pian hiihtokunnossa


- Lumitilanteen salliessa latujen kunnostus aloitetaan valaistuilla reiteillä ensin moottorikelkoin ja sitten latukoneilla. Latukoneilla hoidetaan valaistut ja leveiksi pohjatut ulkoilureitit. Haja-asutusalueiden ladut ja jääladut kunnostetaan moottorikelkoin. Haja-asutusalueilla on tehty hoitosopimuksia kyläyhdistysten ja seurojen kanssa kunnostuksesta. Toimintamalli on osoittautunut hyväksi, sillä näin paikallinen tietämys ja kunnostus ajoittuvat oikeaan ajankohtaan, selventää Kari Häkkinen.
Jääladuista Häkkinen muistuttaa, että jäille mennään tekemään latuja vasta, kun sääolosuhteet sen sallivat. Jäälatujen kunnostus painottuu helmi – maaliskuulle. Jääladuilla hiihtävien tulee erityisesti ottaa huomioon keliolosuhteet ja varmistaa turvallinen liikkuminen jäillä.

Metsoreitille lisää valaistusta


Vaajakoskelta sekä Palokasta Ampujienmajan kautta Laukaan Peurunkaan kulkeva seudullinen Metsoreitti saa lisävalaistusta tämän talven aikana. Laukaan kunta valaisee Tiituspohja – Vihtavuori osuuden lähes Haukilammelle saakka. Tavoitteena on, että Metsoreitti kokonaisuudessaan valaistaan muutaman vuoden kuluessa.

Luistelupaikat lähellä kuntalaisia


Luistelupaikkoja hoidetaan liikuntapalvelujen oman henkilöstön voimin sekä ostopalveluna. Luistelupaikkoja on kaikkiaan liki sadassa kohteessa, aina tekojääradoista pienten puistojen kenttiin. Tarkat kenttien sijaintitiedot ovat nähtävillä liikuntapalvelujen www-sivuilla.
– Ulkotekojääradoille on päässyt luistelemaan Viitaniemessä, Hippoksella, Palokassa ja Vaajakoskella jo marraskuun alusta lähtien. Nyt jäädytetään myös pesu- ja huoltotiloilla varustetut luonnonjääradat 11 eripuolilla kaupunkia sijaitsevassa liikuntapuistossa. Liikuntapuistojen jääalueilla on jääkiekkokaukalo mailapeleille ja iso jääkenttä vapaaluistelua varten, selventää liikuntarakennusmestari Tuomo Mäkinen.
Luistelusta pääsee nauttimaan lähes jokaisella kaupungin asuinalueella. Koulujen läheisyydessä, puistoissa ja asuinaluilla on yhteensä 72 kenttää, ja ne palvelevat siten erityisesti perheitä, koululaisia ja kaveriporukoita.
– Suosittua talviliikuntamuotoa, retkiluistelua pääsee harrastamaan Jyväsjärven ja Palokkajärven jäille yleensä alkuvuoden kevätpakkasten aikaan. Retkiluisteluratojen turvallinen auraus voidaan aloittaa tammikuussa, kun järven jääkerros on riittävän vahvaa, Mäkinen täsmentää.

Tietoa laduista:
www.jyvaskylanseutu.fi/kannat/latuinfo
Kari Häkkinen, p. 014 266 4291
Tietoa luistelupaikoista:
Liikuntapalvelut: www.jyvaskyla.fi/liikunta/ulkoliikuntapaikat/luistelupaikat
Liikuntainfo, p. 014 266 4257, liikunta.info@jkl.fi
Jyväskylän pohjoisen alueen kentät: Tuomo Mäkinen, p. 014 266 4342
Jyväskylän eteläisen alueen kentät: Jarmo Korhonen, p. 014 266 4274
Puistojen ja asuinalueiden kentät:
Reijo Nieminen, p. 014 266 4343

--------

Talviliikuntatapahtumia erityisryhmille

Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut järjestää kevään 2011 aikana yhteistyössä eri toimijoiden kanssa useita talviliikunnan tapahtumia. Huolimatta iästä, vamman tai haitan laadusta kaikki erityistä tukea tarvitsevat avustajineen ovat tervetulleita osallistumaan ja nauttimaan liikunnan ilosta.

● Talviliikuntapäivä erityisliikkujille­ keskiviikkona 9.3. Laajavuoren laskettelurinteessä ja lähimaastossa. Päivän ohjelmassa on opastettua pysty- ja kelkkalaskettelua, lumikenkäilyä, pulkkamäki- ja tasamaariemuja, talviajan ulkopelejä ja muuta avustettua sekä opastettuja ulkoliikuntaa. Tapahtumassa on kokeiltavana talviliikunnan apuvälineitä ja grillikatoksessa paistellaan makkaroita. Tilaisuuteen osallistuminen on maksutonta. Kelloajat täsmentyvät myöhemmin.

● Pystylaskettelu- ja kelkkalaskettelukurssi järjestetään huoltajille, joilla on perheessä erityistä tukea tarvitseva lapsi tai aikuinen. Kurssille osallistuvalta aikuiselta edellytetään, että hänellä on suksilla laskettelussa jonkun verran lajikokemusta. Tapahtuma järjestetään viikonloppukurssina: lauantaina aamupäivä opiskellaan pystylaskua ja iltapäivä kelkkalaskettelua. Kurssille voidaan ottaa viisi perhettä ja kurssi on maksullinen. Sääolosuhteet huomioiden kurssin ajankohta sijoittuu viikoille 3–7. Tarkka päivä sovitaan ennakkoilmoittautuneitten kanssa.
● Luistelun alkeita – kurssi järjestetään erityistä tukea tarvitseville alakouluikäisille kilpajäähallin minijäällä helmi-maaliskuun aikana. Luisteluaika on keskiviikkoisin klo 16–17. Kuuden kerran kurssi on maksullinen ja aloituspäivä tarkentuu alkuvuodesta.
Liikuntapalveluissa sekä yhteistyöverkostossa on henkilöitä, jotka pystyvät ammattitaidolla neuvomaan erityisryhmiin kuuluvia laskettelusta kiinnostuneita välinevuokraus- ja ohjaajavarauksissa sekä tietotaitoa erityisvälineiden sovittamiseen, yksilölliseen välinekehittelyyn ja välinehankinnan ohjaukseen.


Ennakkoilmoittautuminen ja lisätiedot: p. 014 266 4266, tuula.henttu@jkl.fi
---------

Yleisöluisteluvuorot tekojäillä

Yleisöluistelumaksu 2 euroa / henkilö. Viitaniemessä on 2 euron kolikolla toimiva portti. Alle 5-vuotiailta ei peritä maksua.
Viitaniemen tekojää
ma 15–16.45
ke 19.15–20.15
pe 18.15–19.15
la 18–20
su 17–19
Palokan tekojää
la ja su 10–11
Vaajakosken tekojää
la ja su 10.15–11.15
Tikkakosken jäähalli:
pe 15.25–16.20
su 10.30–11.30

Kuva (Kari Häkkinen) Latukoneilla ajetuilla hiihtoreiteillä pääsee sujuttelemaan perinteisellä ja vapaalla tyylillä.
Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 15.12.2010.