Jyväskylä-lehti

Liikutaan: Liikuntapaikkoja kuntoon

Ensi vuoden merkittävimpiä liikuntapaikkojen korjaushankkeita ovat Aalto Alvarin peruskorjaus, Harjun urheilukentän kunnostuksen toinen vaihe ja Hippoksen pesäpallostadionin peruskorjauksen suunnittelu.
Säynätsalon urheilukentän peruskorjaus on viimeistelyä vaille valmis ja Korpilahden liikuntapuiston kunnostustöissä on edessä jääkaukalon ja tenniskenttien siirto ja huoltorakennuksen peruskorjaus.
Kaupungin talousarviossa on varattu vuodelle 2011 yhteensä yli 1,3 miljoonaa euroa liikuntapaikkojen rakennus- ja peruskorjaushankkeisiin.

Aalto Alvarin peruskorjaus alkaa


– Peruskorjauksen suunnittelu on parhaillaan käynnissä. Varsinaiset rakennustyöt on tarkoitus käynnistää touko-kesäkuussa ja hankkeen on määrä olla valmis heinä-elokuussa 2012, kertoo rakennuttajakonsultti Pasi Korhonen Tilapalvelusta.
Remontin yhteydessä peruskorjataan 1975 valmistunut osa joka käsittää 50 m altaan, naisten sauna- pesu- ja pukuhuonetilat sekä kuntosalin ja toimisto-osan.
– Rakennuksen talotekniikka korjataan tämän päivän vaatimusten mukaiseksi. Naisten puolen toiminnot järjestellään siten, että pesutiloihin saadaan kaksi yhtä suurta saunaa. Tilajärjestelyitä muuttamalla helpotetaan myös siivousta ja ylläpitoa, täsmentää Korhonen.
– Peruskorjauksen suunnittelussa ja toteutuksessa on haastavaa se, että AaltoAlvarin rakennus on uniikki ja se on suojeltu rakennussuojelulailla. Muutoksia ei voida tehdä ilman Museoviraston ja muiden viranomaisten hyväksyntää, muistuttaa Korhonen.

Peruskorjauksen aikana AaltoAlvarin käyttö on rajallista. Käytössä ovat ainoastaan 25 m allas ja opetusallas. Nykyiset miesten pesu- ja pukutilat ovat sekä naisten että miesten käytössä.
Kevään aikana selviää tarkemmin, mitä palveluja asiakkaille pystytään remontin aikana tarjoamaan. Jyväskylän muut uimahallit Wellamo ja Tikkakosken uimahalli palvelevat AaltoAlvarin remontin aikana normaalisti.
Aikataulusta ja hallin sulkuajoista tiedotetaan tarkemmin vuoden 2011 puolella.
Harjun stadion ja pallokentät myös korjauksen kohteena
Harjun urheilukentän peruskorjauksen ensimmäinen vaihe valmistui kesän 2010 aikana. Tuolloin kentälle asennettiin lämmitysputket ja uusittiin nurmipinnoite. Ensi vuonna vuorossa on valopylväiden pystytys. Harjun urheilukentän kunnostukseen on varattu 500 000 euroa.
– Hippoksen pesäpallostadion saa uuden ilmeen lähivuosien aikana. Stadionia on peruskorjattu viimeksi vuonna 1994. Tuolloin kentälle asennettiin nykyinen hiekkatekonurmi. Katsomorakenteita ei ole korjattu 1980-luvun jälkeen, selvittää liikuntajohtaja Pekka Sihvonen.
Peruskorjauksen yhteydessä uusitaan hiekkatekonurmi ja parannetaan katsomorakenteita. Korjaustyöt on tarkoitus käynnistää vuonna 2012. Ensi vuodelle on varattu 50 000 euroa hankkeen suunnittelua varten.
Pallokenttien ja kuntoratojen peruskorjaukseen varatulla 300 000 euron määrärahalla parannetaan muun muassa Jyväskylän hiekkakenttien pinnoitteita. Heinäkuussa 2011 Jyväskylässä järjestettävä Pesäpalloliiton c-junioreiden valtakunnallinen suurleiri kokoaa kentät täyteen junioriurheilijoita.
– Tapahtumaa varten hiekkakenttien pinnoitteiden tulee olla asianmukaisessa kunnossa, toteaa Sihvonen.
Korpilahden urheilukentän peruskorjaus on saatu lähes valmiiksi. Kenttä on saanut kuluneena vuonna uuden kumirouhetekonurmen ja tarjoaa nyt nykyaikaiset olosuhteet esimerkiksi jalkapallon harrastamiseen.
Vuonna 2011 Korpilahden hankkeeseen on varattu 284 000 euroa ja tämä raha käytetään jääkiekkorata-tenniskenttä yhdistelmän siirtoon lähemmäksi koulua sekä huoltorakennuksen kunnostamiseen.
Säynätsalon urheilukentän luonnonnurmi vaihtui kumirouhetekonurmeksi syksyllä 2010 ja kenttä päästään avaamaan harrastajille keväällä lumien sulettua.
Tulevan vuoden aikana kentän kunnostustyöt viedään loppuun yleisurheilun suorituspaikkojen viimeistelyllä ja maisemointitöillä. Viimeistelytöille on varattu rahaa 200 000 euroa.

Kuva (Ilkka Pietarinen) AaltoAlvarin 25 metrin allas pyritään pitämään auki keväällä alkavan peruskorjauksen aikana.


Veera Pälvimäki

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 15.12.2010.