Jyväskylä-lehti

Tule joulu vähäjätteinen!

Joulun ja uuden vuoden aikaan syntyy jätettä tavallista runsaammin. Pienillä valinnoilla voi jokainen vaikuttaa jätemääriinsä, jouluilosta tinkimättä. Älä kuitenkaan liioittele ruokaostoksissasi. Roskiin heitetty ruoka kuormittaa ympäristöä ja kukkaroa.

Lahjoissa kannattaa suosia elämyksiä ja palveluja tavaran sijaan. Ideoita ympäristöystävällisistä joululahjoista sekä tietoa kestävästä joulunvietosta löytyy Joulurauha roskiksille -näyttelystä Jyväskylän kaupunginkirjaston toisesta kerroksesta 3.1.2011 asti. Näyttely on osa roskaantumisen ja ilki­vallan vastaista Sotkutonta päivää! -kampanjaa.

Joulun jälkeen koristeista riisutut kuuset voi kerros- tai rivitalossa asuva viedä oman talon jätekatokseen ja omakotitalossa asuva hyötykeräyspisteeseen. Viimeistään 9.1.2011 jätetyt kuuset kerätään maksutta ja haketetaan hyötykäyttöön. Tämän jälkeen jätetyistä kuusista peritään erillinen keräysmaksu.
Jouluna jätettä syntyy tavallista enemmän ja jäteastiat täyttyvät nopeasti pyhien aikana. Jos kaikki jätteet eivät mahdu astioihin, ne jätetään tiiviisti pakattuina jäteastian viereen.


Muista lajittelu myös jouluna

● Lahjapaperit kuivajäteastiaan.
● Kortit kartonginkeräyk­seen.
● Kinkun rasva suljetussa muovi­purkissa kuivajäteastiaan tai hyytynyt rasva biojätteeseen. Älä kaada rasvaa viemäriin!
● Tuikkujen ja ulkotulien metallikuoret ja alumiinivuoat metallinkeräysastiaan.
● Rikkinäiset ulkovalot ja ­sähkökynttilät SER-keräykseen.
● Uudenvuodentinat ongelma­jätekeräykseen.
● Ilotulitusrakettien jäänteet ja pakkaukset kuivajäteastiaan.
● Vanhentuneet tai suutariksi jääneet ilotulitteet tulee toimittaa poliisille.


Paula Taiminen

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 15.12.2010.