Jyväskylä-lehti

Ylimääräiset kädet apuna

Jyväskyläläisyrityksille etsitään luotettavia kumppaneita Venäjältä ja Kiinasta.


Jos omistat tai toimit yrityksessä, jolla on jotain poikkeuksellista osaamista, mieti seuraavaa. Kotimarkkinoiden lisäksi korkeatasoiselle osaamiselle on paljon kysyntää Suomen rajojen ulkopuolella.
Kysyntä kasvaa koko ajan, kun kansainvälisen taantuman jälkeen markkinat alkavat päästä taas jaloilleen.
– Talouskriisin sanotaan olevan ohi Venäjällä. Pietarin kahviloissa ja ravintoloissa näkee taas paljon ihmisiä. Autokanta kasvaa kaupungissa nopeasti. Pietarissa halutaan ratkaista liikenneongelmia, mikä tarkoittaa seuraavien vuosien aikana 500 000 uuden parkkipaikan rakentamista. Kaupungista puuttuvat parkkitalot ja -hallit, Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy:n edustajana Pietarissa toimiva Marina Golovkó kertoo miljoonakaupungin näkymistä.
Samanlainen näkemys on myös Jykesin Kiinan-edustajalla Amy Qianilla. Markkinat ovat selvästi vilkastuneet muutaman vuoden takaiseen verrattuna.
– Kiinan hallitus pyrkii parantamaan etenkin köyhien alueiden oloja. Tämä voi avata uusia projekteja esimerkiksi suomalaisille ympäristöteknologiayrityksille. Ympäristöasioihin kiinnitetään Kiinassa muutenkin huomiota. Liikenteen ongelmia halutaan todellakin ratkaista, Qian avaa tulevaa.
Golovkó ja Qian tekevät kohdepaikoissaan samankaltaista työtä: auttavat suomalaisyrityksiä uusilla markkinoilla. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa luotettavien kumppaneiden etsimistä, kumppanuussuhteiden luontia, markkinaselvitysten tekoa ja paperitöiden hoitamista.
Qian on auttanut suomalaisyrityksiä Jykesin edustajana FinChi-innovaatiokeskuksessa Shanghaissa vuodesta 2005. Hän laskee, että tämän vuoden ensimmäisellä puolikkaalla Kiinaan liittyvissä asioissa on autettu noin 70 Jyväskylän seudun yritystä.
Jykesin Pietarin-toimisto muutti hiljattain Pietarin ydinkeskustassa sijaitsevaan Suomi-taloon. Suomalaisyrityksiä Pietarissa 17 vuotta avustanut Golovkó sanoo, että muuton jälkeen suomalaisille on tarjolla yhdestä paikasta aiempaa laajempi palvelujen kattaus. Jykesin toimiston lisäksi Suomi-talossa toimivat muun muassa Suomen Pietarin instituutti, Pietarin suomalainen koulu, Helsinki-keskus ja Finpro.

Voimia yhdistämällä pärjää


Golovkón mukaan kilpailu on Pietarissa kovaa, mutta markkinoilla menestyy erityisosaamisella.
– Esimerkiksi paperi- ja metsäteollisuudessa on kysyntää uusille innovaatioille ja teknologioille sekä teollisuuslaitteille. Pietarissa on vanhaa asuntokantaa, minkä vuoksi kysyntää on syntynyt rakentamisalan osaamiselle, rakentamisen suunnittelulle ja kiinteistöhallintajärjestelmille.
Qian muistuttaa, että jättimäisillä markkinoilla pärjää yleensä parhaiten yhdistämällä voimia. Moni kiinalainen kumppani kaipaa asiakkailtaan suuria kokonaisuuksia, mihin suomalaisyritykset voivat vastata kokoamalla yhteen parhaan osaamisensa.
– Autamme yrityksiä tekemään tällaista yhteistyötä. Aiomme myös selvittää bisnesalueen laajentamista Aasiassa, esimerkiksi Filippiineille päin. Tulevaisuudessa voisi olla mahdollista saada investointeja myös Kiinasta Jyväskylän seudulle, Qian arvioi.

Kuva (Petteri Kivimäki) Hyvät suhteet ovat maailmalla kullanarvoisia. Marraskuussa Jyväskylässä vierailleet Jykesin Pietarin-edustaja Marina Golovkó (vas.) ja Kiinan-edustaja Amy Qian auttavat Jyväskylän seudun yrityksiä, erityisesti pk-yrityksiä, löytämään maailmalta luotettavia liikekumppaneita.


Tommi Salo

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 15.12.2010.