Jyväskylä-lehti

Teatteri tarttuu unettomuuteen

Tutkimusten mukaan työikäisten uniongelmat ovat lisääntyneet koko 2000-luvun ajan. Jyväskylän kaupunginteatterissa saa tammikuussa ensi-iltansa Yötarinoita, joka on näyttämöllinen kollaasi unettomuudesta. Se on käsikirjoitettu teatterille lähetettyjen autenttisten unettomuuskokemusten pohjalta.
Asiantuntijana työryhmässä toimii työterveyspsykologi Asko Itkonen­ Jyväskylän Seudun Työterveydestä.
– Unettomuudessa voi olla kyse myös kausittaisesta normaali-ilmiöstä, mutta kun nukahtamisvaikeudet, katkonainen uni, liian varhainen herääminen aamulla tai virkistämätön uni pitkittyvät ja alkavat häiritä normaalia elämää, on syytä huolestua. Oireet voivat viedä muun muassa fyysisistä tai psyykkisistä syistä johtuvaan työkyvyttömyyteen, Asko Itkonen huomauttaa.
Hän toteaa, että unettomuusoireiden lisääntymisen taustalla on muun muassa yhteiskunnan muutos ja ihmisiä kuormittavat stressi ja yksityiselämän vaikeudet.

Muista nukkumaanmenoaika


Omien tunteiden tunnistaminen ja käsitteleminen voi auttaa myös unettomuuteen.
– Vaikkapa omat häpeän ja syyllisyyden tunteet saattavat jäädä riittämättömästi käsiteltyinä vellomaan sisäiseen maailmaan. Kun niiden kohtaamista on vältetty, voi syntyä negatiivinen kognitiivinen kehä, joka jää toistamaan itseään. Tämä synnyttää jännittyneisyyttä ja vireystilan nousua, jota on vaikea saada poikki vielä nukkumaanmenon hetkellä. Henkisiä kuormituksia ei toisin sanoen osata purkaa sanallisesti. Ja unta suojaavat rakenteet kuten kohtuulliset elämäntavat tai säännölliset nukkumaanmenoajat ovat hukassa, Itkonen valaisee.
Tuoreessa tutkimuksessa todetaan, että lapsuudessa koetut traumat ennustavat unettomuutta vielä aikuisiässäkin.
– Traumoja voi toki käsitellä myöhemmälläkin iällä. Kun huomaa, että on jaksamisen äärirajoilla, täytyy uskaltaa ottaa vastuuta omasta hyvinvoinnista. Tämä edellyttää tervettä riippuvuutta muista ja oman avun tarpeen tunnustamista, Asko Itkonen neuvoo.
– Nukkumisolosuhteet kannattaa huomioida myös. Ympäristön tulee olla rauhallinen ja lämpötilaltaan sopiva. Ennen nukkumaanmenoa tulisi välttää mielentilaa tai kehoa aktivoivia toimintoja, Itkonen muistuttaa.
Kotikonstien lisäksi Jyväskylän Seudun Työterveydessä on kaupungin työntekijöille suunnattua vertaisryhmätoimintaa, jossa haetaan voimavaralähtöisesti apua unettomuuteen.
– Apuna voivat toimia työterveyshoitajat, -lääkärit tai -psykologit. Työskentely on moniammatillista yhteistyötä, Asko Itkonen kertoo.

Yötarinoita on unettomuusnäytelmä


Kirjoittajien henkilökohtaiset tarinat muodostavat vahvan inhimillisen pohjavireen Kaupunginteatterin Yötarinoita-esitykselle.
– Toivottavasti voimme auttaa katsojia tiedostamaan unihäiriöiden ja niitä synnyttävien tekijöiden yhteyksiä ja päästää heidät myötäelämään omia kipeitä tunteitaan. Jos voimme samalla tarjota joitakin suuntaviittoja parempaan uneen niin hyvä. Uskomme esityksen osaltaan tuovan lohtua ja toivoa unettomuuden kanssa kamppaileville, toteavat näytelmän käsikirjoittaja Anneli Karppinen, ohjaaja Anssi Valtonen ja työterveyspsykologi Asko Itkonen. Yötarinoita tulee ensi-iltaan 27.1.2011 kaupunginteatterin pienelle näyttämölle.

Kuva yllä (Ilkka Pietarinen) Näyttelijä Jouni Salo kurkistelee lavastuksen pienoismallia. Lavastuksen on suunnitellut Tuukka Toijanniemi.

Kuva alla (Ilkka Pietarinen) Työterveyspsykologi Asko ItkonenAntti Niskanen

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 15.12.2010.