Jyväskylä-lehti

Sinfonian soittajisto kansainvälistyy

Jyväskylä Sinfonian soittajistoon on vuosien varrella tullut kansainvälistä väriä. Erityisesti viime vuosina nuoret soittajat eri puolilta maailmaa ovat voittaneet koesoitot, joiden perusteella muusikot orkesteriin kiinnitetään.

Sermin takaa soittajaksi

Valinta orkesterisoittajaksi tapahtuu puolueettomalla tavalla. Soittaja ja säestäjä sijoitetaan sermin taakse ja toisella puolella istuu koesoittotoimikunta. Tosin tietysti soittotaidon edellytyksenä on lähes elämänikäinen soitonopiskelu ja orkesterisoittokokemus. Loppuvaiheessa testataan yhteissoittotaito ilman sermiä. Kierros kierrokselta putoaa soittajia ja paras jää jäljelle. Miksi yhä useammin jäljelle jää ulkomaalainen soittaja? Suomen pieni kansa ei ehkä pysty kilpailemaan suurempien maiden soittajien kanssa. Onhan siellä, mistä valikoitua. Toinen asia on tietysti se, että suomalaiset huippu­kyvyt saavat paikkoja maailmalta suurista ja maineikkaista orkestereista. Tietysti voi miettiä sitäkin, pystyykö soitonopetus Suomessa vastaamaan kentän tarpeisiin? mietiskelee orkesterin intendentti.

Kansainvälinen joukko kasvaa

Viimeisin voittaja on klarinetin koesoitossa äänenjohtajaksi valittu bulgarialainen Denitsa Laffchieva, joka tällä hetkellä työskentelee Tampere Filharmoniassa. Laffchieva aloittaa Jyväskylä Sinfoniassa helmikuussa 2011. Aikaisemmin Jyväskylä Sinfonian soittajistoon on kuulunut jo virolainen, venäläinen, japanilainen, puolalainen, englantilainen ja ranskalainen, joitakin näitä kansallisuuksia edustavia on jopa useampia. Ylikapellimestari lisää omalta osaltaan kansainvälisyyttä ranskalaisella tuulahduksella.


Kuva (Eero Pyykkö) Jyväskylä Sinfonian soittajia neljästä maasta tällä kertaa naamion, ei sermin takana. Halloween-konsertin tunnelmissa vas. Niina Tuunainen, Gary Littler, Mariko Matsumoto, Anu Järvela, June Binnie ja Risto Keinänen.


Mari Itäranta

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 10.11.2010.