Jyväskylä-lehti

Kaupungin väkiluku ylitti 130 000

Laulajaisten perhe ei arvannut Jyväskylään muuttoa suunnitellessaan, miten merkittävää askelta heidän päätöksensä merkitsi koko kaupungille. Jyväskylän asukasluku nimittäin ylitti heidän muuttonsa myötä 28. elokuuta 130 000 asukasta.

Halssilasta löytyi uusi koti


– Kotimme Vihtavuoressa alkoi olla meille neljälle hiukan liian pieni. Saimme sen kaupaksi ja etsimme Jyväskylästä uutta asuntoa, ja Halssilasta se löytyikin, kertoo perheen äiti, Tuija Laulajainen.
Tuijan työpaikka on Jyväskylässä. Puoliso Timo käy töissä Äänekoskella, jonne ajaa Halssilasta reilussa puolessa tunnissa. Kolmivuotias Mico ja pian kaksivuotias Isla saivat perhepäivähoitopaikan läheltä Halssilassa olevaa uutta kotia.
– Emme halunneet ihan keskustaan vaan sellaiseen paikkaan, missä on metsä lähellä. Kodin ikkunasta näkee jopa vähän Jyväsjärveä, Timo kertoo.
– Luonto on meille tärkeä. Tykkäämme retkeillä ja haluamme opettaa lapsille, millaista rentoutumista luonto voi antaa, Tuija kertoo.
Kaupunginjohtaja Markku Andersson kutsui perheen kakkukahveille Rakentajantalon Vire-huoneeseen. Huone toimii kaupungintalon ollessa remontissa muun muassa kaupunginhallituksen kokoushuoneena. Puheenjohtajan käytössä oleva nuija kiinnitti heti Micon huomioon ja hän saikin kokeilla, miltä tuntuisi nuijia päätöksiä kokoon.
– On hienoa seurata kaupungin väkiluvun kasvua. Muutto on aina arvovalinta, varsinkin, kun muuttajana on nuori perhe, jonka kaikilla jäsenillä on paljon elämää jyväskyläläisenä edessä, Markku Andersson totesi.
Tuija on kotoisin Joensuusta ja vietti opiskeluvuotensa Jyväskylässä, joten kaupunki oli tuttu. Timo on syntyisin Laukaasta ja asunut muun muassa Vaajakoskella aiemmin.
– Työllistymismahdollisuudet tällä alueella merkitsivät paljon ja muutenkin oli positiivinen mielikuva ja kokemus Jyväskylästä. Nyt vain katsellaan, millaista elämä täällä lapsiperheelle on. Etelä-Suomeen lähdölle olisi ollut korkeampi kynnys, Tuija kertoo.
Perhe sai tervetulolahjaksi kaupungilta muun muassa liput teatteriin ja AaltoAlvariin ja Valon kaupunki -heijastimet.


Kolmen ripeimmin kasvavan joukossa

Jyväskylä on asukasluvultaan Suomen seitsemänneksi suurin kaupunki. Väkiluvun suhteellinen kasvu on pitkään ollut suurten kaupunkien ripeimpien joukossa. 2000-luvulla Jyväskylän asukasmäärä on kasvanut keskimäärin 1450 henkilöllä vuodessa.
Vuosittain syntyy noin 1 700 jyväskyläläistä ja kuolee noin 900. Muuttoliikkeen ansiota vuosikasvusta on ollut noin 650. Jyväskylään muuttaa vuosittain yli seitsemäntuhatta uutta asukasta Suomen muista kunnista. Heistä kolmannes on 20-24 –vuotiaita. Parituhatta tulijaa on kotoisin Keski-Suomesta ja muita merkittäviä lähtömaakuntia ovat Uusimaa, Pohjois-Savo ja Pirkanmaa.
Vilkkain muuttokuukausi on elokuu. Tulomuuttajista suuri osa on opiskelijoita. Kirjoilla olevien lisäksi täällä asuu noin 3-4 000 opiskelijaa, jotka eivät ole kirjoilla Jyväskylässä. Heistä useat löytävät myös työpaikan täältä ja ovat osaltaan rakentamassa kaupungin ja koko seudun elinvoimaisuutta.
Nuorekkaan Jyväskylän väestön keski-ikä, 38,2 vuotta, on pari vuotta alempi kuin kaikkien suomalaisten. Eniten Jyväskylässä on 24-vuotiaita, noin 2 605. Syntyperäisiä jyväskyläläisiä asukkaistamme on noin kolmannes.

Kuva (Ilkka Pietarinen) Isla, Tuija, Mico ja Timo Laulajainen muuttivat Jyväskylään, joka kuuluu kolmen ripeimmin kasvavan kaupungin joukkoon Tampereen ja Oulun ohella.


Arja Liinamaa

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 6.10.2010.