Jyväskylä-lehti

Houkutuksia liikkujille

Uudet alueet ja Leivonmäki ovat mukana tuoreessa ulkoilukartassa

Suunnistuksen harrastaja, paikkatietopäällikkö Janne Hartman on testannut uusittua Jyväskylän seudun ulkoilukarttaa. Kartta sisältää kaupungin, Laukaan ja Muuramen alueiden lisäksi nyt myös osia Toivakan kunnan ja Leivonmäen kansallispuiston alueista.
– Kartta houkuttelee tutkimaan ihan uusia avokallioita ja mäennyppylöitä Päijänteen rannalla, kuten Ahvenusmäkeä Oravivuoren kolmiomittaustornin länsipuolella ja tietysti Vuoritsalon saarta kaupungin lähellä. Vuoritsaloon tutustumiseen voi yhdistää kanoottiretken, Janne Hartman vinkkaa.
– Myös marjastajille ja sienestäjille kartta on hyödyllinen. Siitä näkee myös pienet metsätiet ja korkeuserot. Vesillä liikkuja näkee vesialueen syvyyden ja mukavat rantautumispaikat, tuonkin mainion luonnonsataman tuossa Kilvensalon saaressa, paikkatietoteknikko Juha Parviainen näyttää.
Hyvä kartta taittuu nätisti
Varsinkin ulkomailla käteen saattaa usein päätyä huonolaatuisia karttoja. Mistä sen huomaa?
– Esimerkiksi taittelutapa on se, mihin tässä kartassa haluttiin panostaa. Tämän taittelu ei ole se halvin mahdollinen, mutta ehdottomasti käyttökelpoisin. Pienin kääntelyin kartasta saaaina hyvän näkymän esille ilman että tarvitsee avata koko karttaa, Juha Parviainen toteaa.
Vaikka kartta on painettu kaksipuoliseksi ja täytyy siis aluetta vaihdettaessa avata kokonaan, uusi taittelu on helppoa vaihtamalla pelkän keskitaitos päinvastaiseksi.
Laatua kartassa on myös se, että symbolit ovat loogiset ja helposti ymmärrettävät – esimerkiksi isompi tie näkyy kartassa selkeästi paksummalla ja pienempi tie ohuemmalla viivalla. Ja tietenkin, että merkityt kohteet todella sijaitsevat siinä kohtaa, mihin ne on piirretty.
– Mikäli joku haluaa alueiden kartat yhdistettyinä isolle lakanalle yhdelle puolelle painettuna, tällaisenkin version meiltä voi tilata, Janne Hartman kertoo.
Ulkoilukartassa näkyvät erityisen selvästi ulkoilureitit, jotka ovat pääasiassa latuja talvella ja kävelyreittejä kesällä. Siinä näkyvät myös näköala- ja nuotiopaikat sekä luontopolut.
Kartta uusittiin nyt kolmannen kerran, ensimmäisen kerran kaupunki julkaisi ulkoilukartan vuonna 1997.
– Reitit muuttuvat aika paljon, esimerkiksi Laukaan alueelle on tullut paljon uusia valaistuja reittejä ja maanomistusolot ovat muuttuneet. Uudesta kartasta löytyy tuorein tilanne, Janne Hartman toteaa.


• Ulkoilukarttaa myydään 14 euron hintaan mm. Palvelupiste Hannikaisessa (Hannikaisenkatu 17),
• Ulkoilukartan teematieto: http://kartta.jkl.fi

Kuva (Petteri Kivimäki) Tikkakoskella Luonetjärven rannalla sijaitseva Sarpatin alue on tutustumisen arvoinen luontokohde, toteavat Janne Hartman ja Juha Parviainen.


Arja Liinamaa

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 25.8.2010.