Jyväskylä-lehti

Kuokkalan kirkko soi

Peteris Vasks seurasi Jyväskylä Sinfonian levytystä ilolla

– Sävellykseni ovat kuin lapsiani. Siispä haluan seurata, miten ne maailmalla itsenäistyttyään pärjäävät, totesi maailmankuulu latvialaissäveltäjä Peteris Vasks. Hän saapui paikalle, kun Jyväskylä Sinfonia solistinaan saksalainen huilisti Michael Faust solistinaan levytti hänen huilukonserttonsa Kuokkalan uudessa kirkossa. Levytysten uusi paikka toimi akustiikaltaan hyvin – hämmennystä aiheutti ainoastaan eräs selittämätön, viidennen oktaavin ylä-ääni, joka sinnikkäästi säesti orkesteria.
– Etsimme ja etsimme, mutta emme löytäneet syytä, totesi orkesterin intendentti Lasse Allonen.
– Ehkäpä se oli enkelin ääni, arveli Peteris Vasks.
– Mielenkiintoinen ääni joka tapauksessa. Soitin Mauricio Kagelin konsertossa pitkää, dramaattista huilusooloa, joka päättyy diminuendoon. Huilu hiljeni, mutta korkea ääni jatkui, kertoi Michael Faust. Tekniikan avulla ”enkeli” pystytään poistamaan. Vaikka ei se oikeastaan olisi ollut outo olento Vasksille, jonka kunnianhimona on sävellyksissään tulkita luonnon, hiljaisuuden, elämän ja tietoisuuden ääniä.
Levy-yhtiö Naxos julkaisee levyn noin kahden vuoden kuluttua.

Kesä on kulttuurin aikaa

Jyväskylä Sinfonia esiintyy tänä kesänä Naantalin musiikkijuhlien avajaiskonsertissa. Se myös säestää Jaakko Kuusiston säveltämän Koirien Kalevala -oopperan esitykset. Jyväskylässä orkesteri konsertoi seuraavan kerran elokuun 25. päivänä kiinalaisviulisti Tianw Yangin kanssa Kuokkalan kirkossa. Kuokkalan kirkkoon voi tutustua jo ennen sitä, esimerkiksi tiistaisin kello 14–18, keskiviikkoisin ja torstaisin kello 15–18 tai tilaisuuksien yhteydessä. Viikon 23 kirkko on suljettu lattiahuollon takia.
Helmikuun alussa käyttöön otetun kirkon ovat suunnitelleet arkkitehdit Anssi Lassila ja Teemu Hirvilammi ja Jani Jansson. Se on aiheeltaan Elämän leivän kirkko ja se sijaitsee vilkkaan liikekeskuksen vieressä. Alttaritaideteoksen on tehnyt taiteilija Pasi Karjula ja kirkkotekstiilit tekstiilitaiteilija Silja van der Meer.

Kuva (Pekka Rötkönen) Kaisamari Puustinen, Liisi Nuora-Kapanen ja Igor Ostrovski osallistuivat Jyväskylä Sinfonian levytykseen toukokuussa.


Arja Liinamaa

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 2.6.2010.