Jyväskylä-lehti

Liikuntaryhmiä ja neuvontaa tarjolla kaikille

Kaupungin liikuntapalvelut on aloittanut henkilökohtaisen liikuntaneuvonnan yhteistyössä sosiaali- ja terveyspalveluiden kanssa.
– Liikuntaneuvonta on tarkoitettu kaiken ikäisille jyväskyläläisille, jotka terveytensä kannalta liikkuvat riittämättömästi tai eivät ole löytäneet liikuntamuotoa itselleen. Liikuntaneuvonta antaa tietoa liikuntamahdollisuuksista ja ohjausta turvalliselle aloitukselle, kertoo erityisliikunnansuunnittelija-ohjaaja Kirsi Pelo-Arkko.
Neuvontaan tullaan lääkärin tai hoitajan lähetteellä tai soittamalla itse neuvonta-aika. Maksu on 7 euroa.
Ajanvaraukset perjantaisin kello 8.30–9.30 p. (014) 266 4265 tai (014) 266 4272.
Liikuntaneuvontapaikat ovat Jyväskylän Monitoimitalo (Kuntoportti 3) ja Vaajakosken uimahalli Wellamo (Savonmäentie 7).

Liikunta auttaa terveyden ylläpitämisessä

Liikkuminen on ihmiselle luonnollista ja terveellistä, sen päätehtävänä on pitää elimistömme kunnossa.
Liikunta on lapsen kasvun ja kehityksen tuki sekä ikääntymisen haittojen hidastaja.
Yleinen, ympäri maailmaa käytetty aikuisten terveysliikunnan suositus on liikkua kohtalaisesti rasittavalla teholla vähintään 30 minuuttia useampina päivinä viikossa, mieluiten päivittäin, terveydentilan ylläpitämiseksi.
Tämä täyttyy monella jo arkiliikunnasta esimerkiksi työmatkoilla ja näin talviaikaan moni saa ajan helposti kulumaan luistellen, hiihtäen tai vaikka lumikenkäillen.

Fyysisen aktiivisuuden ja kestävyyskunnon vaikutukset sydämen ja verenkiertoelimistön terveyteen ovat kiistattomia ja niitä on tutkittu paljon. Sepelvaltimo- ja verenpainetauti, aivohalvaus ja aikuistyypin diabetes ovat suoraan yhteydessä liikkumattomuuteen.

Vuosittain Suomessa sairastuu esimerkiksi aikuistyypin diabetekseen 12 000 suomalaista, sairastavuuden ennustetaan tulevaisuudessa lisääntyvän nykyiseen verrattuna ja vuonna 2020 ennustetaan olevan jo 300 000 sairastunutta.
Liikunnanohjaaja Annika Huttunen Jyväskylän liikuntapalveluista suosittaa rohkeasti kokeilemaan erilaisia ryhmäliikuntatunteja. Ryhmiä löytyy niin aloittelijoille kuin kovakuntoisillekin.

Kuva Tuomas Rutanen


Anna-Leena Kärkkäinen

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 27.1.2010.