Jyväskylä-lehti

Kehittyvä kaupunki – kehittyvä kaupunkilainen

Jyväskylän kansalaisopiston ilmaiset yleisötilaisuudet tarjoavat monenlaisia näkökulmia niin kaupungin, kaupunkilaisten kuin muun maailman kehittymiseen.

Kiistoina atomienergia ja kalat

FM Matti Roitto tarttuu 1.2. aiheeseen Ongelmallista anglo-amerikkalaista yhteistyötä – atomienergia Britannian ulkopolitiikassa vuosina 1945−1946. Naton sisäinen konflikti - englantilais-islantilaiset kalastuskiistat vuosina 1971−1976 ovat FM Elina Kastepohjan tarkastelussa 1.3. Otteita historian ja etnologian laitoksen tutkimuksesta -sarjan luennot pidetään pääkirjaston pienessä luentosalissa klo 18–19.30.

Arkkitehtuurin airueita

Kortepohjan moderniin rakennusperintöön johdattelee projektitukija Leena Lindell 11.2. Alue ilmentää 1960–1970-lukujen kaupunkisuunnittelua ja asumisen uusia ihanteita. Siellä sijaitsevat valtakunnallisesti merkittävä ja kansainvälisen Docomomo-järjestön modernin arkkitehtuurin valikoimaan kuuluva Auvilan- ja Torpankujien rivi- ja pienkerrostaloalue, Jyväskylän säilytettäviin pientaloalueisiin lukeutuva Kortemäki sekä Kortepohjan ylioppilaskylä, yksi Suomen ensimmäisistä opiskelija-asumiseen suunnitelluista alueista. Uuden Lutakon syntyä ja asuinalueen muutosta vuosina 1986–2009 selvittää 16.2. projektipäällikkö, DI Martti Päivänsalo Kylä tutuksi -sarjassa. Molemmat luennot pidetään klo 18–19.30 Keski-Suomen museossa.

Iloa ja yllätyksiä vammaisten liikunnassa

Vammaisten aikuisten arki- ja harrastusliikuntaa puidaan 17.2. klo 18–20 pääkirjaston Minnansalissa. Paneelikeskustelua johtaa erityisliikunnanohjaaja Tuula Henttu kaupungin liikuntapalveluista. Teemoja ovat päivätoiminta, palvelutalot ja läheiset liikunnan mahdollistajina ja tukena; virkistys- ja harrasteliikunnan mahdollisuudet aikuisiällä sekä kuinka löytää liikuntakavereita. Tilaisuus kuuluu Vammainen ja liikunta -keskustelusarjaan.

Naisten asialla

Kehitystä naisille - kehitystä kaikille -luennolla 9.3. klo 17.30–18.30 pääkirjaston Minnansalissa VTM Terhi Nieminen-Mäkynen, joka edustaa Suomen UNIFEMiä, selvittää naisten oikeuksien toteutumista ja UNIFEMin (United Nations Development Fund for Women) hankkeita Afganistanissa: naisten turvataloja, jotka tarjoavat hätämajoitusta, oikeudellista neuvontaa ja sovitteluapua sekä naisten aseman ja ihmisoikeuksien edistämistä. Kantava ajatus on, ettei köyhyyttä, konflikteja ja yhteiskunnallista epäoikeudenmukaisuutta saada vähennettyä ellei paranneta naisten asemaa ja osallistumismahdollisuuksia.


Kuva Ulla Auer


Ritva Palviainen

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 27.1.2010.