Jyväskylä-lehti

Auttamisesta hyvää mieltä

Vapaaehtoistyöstä saa keveyttä harmaisiin päiviin sekä helpotusta arjen ongelmiin

Kun Huhtasuon päiväkeskuksen ilmoitustaululla lukee, että ”Pehtorin vitsit ja tarinat”, osanotto on taattu. Kahvikupposten ja leivonnaisen äärelle on kokoontunut runsaslukuinen ikäihmisten seurue ja vapaaehtoistyöntekijä Pauli Puttonen johtaa puhetta.
– Kustaa teki kuolemaa ja pappi tuli sängyn viereen. Kun ei saanut puhutuksi, Kustaa viittoili paperia ja kynää, kirjoitti vaivalloisesti ja kuoli. Pappi luki siunauksen ja sen jälkeen paperin viestin: ”älä pappi perkele seiso happiletkun päällä”.

Hirtehishuumori kirvoitti muitakin paikalla olijoita kertomaan hupaisia tarinoita. Pauli kertoi myös vitsejä ja kaskuja omasta muistista sekä mukanaan tuomista kirjoista.
– Tällaiset hetket virkistävät kovasti, totesi Irma Ahonen tilaisuuden päätteeksi. Hän käy joka arkiaamu aamujumpalla päiväkeskuksessa.
Risto Rimmi kertoo käyvänsä Huhtasuon päiväkeskuksessa joka arkipäivä syömässä ja jäävänsä usein myös kahville ja päivätuokiolle.
– Huumori auttaa unohtamaan sairauden aiheuttamat asiat, ne jäävät vähäksi aikaa pois mielestä, hän sanoo.
Pauli Puttonen toteaa, että kyllä niitä harmaita päiviä riittää itse kullakin. Oloa keventää kummasti, kun unohdetaan hetkeksi, miten vakavina ja tärkeinä sitä pitikään olla.

Vapaaehtoistyö veti puoleensa

Pauli Puttonen toimi aiemmin Keski-Suomen maaseutukeskuksen johtajana. Hän jäi sairaseläkkeelle, mutta kun vointi parani, hän huomasi kaipaavansa mielekästä tekemistä.
– Thaimaan tsunamionnettomuuden jälkeen tuli tarve auttaa. Menin SPR:n lipaskerääjäksi ja kuulin vinkin, että Vapari järjestää kaupungissa vapaaehtoistyön koulutuksia. Menin sellaiseen ja ilmoittauduin sen jälkeen ystäväpalveluun, Pauli Puttonen kertoo.

Ystäväpalvelussa hänelle kerrottiin, että Huhtasuon päiväkeskuksessa kaivattaisiin apua. Monen ikäihmisen on vaikeaa käydä kaupassa, terveysasemalla ja hoitaa kaikkia asioitaan.
– Tulin käymään ja aloin auttamaan täällä kävijöitä. Nykyään sitten olen tällainen yleisvöyhkä, järjestän kaiken maailman ohjelmanumeroita ja tempauksia, mielikuvituksellisiakin. Toki olen järjestämässä myös vakavia ja asiallisiakin tilaisuuksia, kuten itsenäisyyspäivä- ja äitienpäiväjuhlia. Ja autan päiväkeskuksen asiakkaita kotonakin esimerkiksi digiboxien asennuksissa tai vaikkapa pakkasmittarin kiinnittämisessä ikkunan reunaan, Pauli Puttonen kertoo.

Nuoruuden rakas harrastus, näytteleminen ja tanhut nuorisoseurassa, ovat muistuneet mieleen vapaaehtoistyössä.
– Työ kun oli sellaista vakavaa, ei siellä voinut irrotella. Nyt saa sitten ottaa takaisin, hän toteaa.

Talkoorinki auttaa muutoissa ja pihatöissä

Pauli Puttonen on myös mukana Lähimmäisen kammarin talkooringissä.
– Meillä on tällainen ukkoporukka. Käymme auttamassa ikäihmisten muutoissa ja pihatalkoissa, hän kertoo.
Lisäksi hän on käynyt kulttuuri­luotsikoulutuksen, joten pystyy opastamaan erilaisia ryhmiä ja tukea tarvitsevia ihmisiä taide-elämysten pariin.
– Toin muun muassa Suomen käsityön museon kokoaman, suomalaisen ryijyn tarinaa esittelevän matkalaukkunäyttelyn päiväkeskukseen. Oli hienoa kuulla, miten paljon muistoja näyttely heissä herättivät, miten monen elämään käsityö ja ryijy eri tavoin oli liittynyt lampaan kasvatuksesta aina isän rekiryijyn alla tehtyyn joulukirkkomatkaan asti, hän kertoo.

Pääosin Pauli Puttonen on kuitenkin työllistetty Huhtasuon päiväkeskuksessa, jossa hän käy usean kerran viikossa ja jossa hänet on nimetty Pehtoriksi.
Erityisen mukavia tilaisuuksia ovat kerran kuukaudessa järjestettävät päivätanssit. Haitaristista, basistista ja laulajasta koostuva Eurotrio soittaa, eikä tanssin iloa voi estää.
Irma Ahonen kertoo, että vapaaehtoistyöntekijöiden merkityksen huomasi viime kesänä, kun päiväkeskus oli 10 viikkoa suljettuna.
– Päiväkeskuksessa pidettiin silloin vapaaehtoisvoimin avoimien ovien päiviä keskiviikkoisin, keitettiin aamukahvit ja tehtiin ruokaa, eikä vapaaehtoisia tähän tehtävään ollut edes vaikea löytää. Siinä huomasi myös sen, miten tärkeä paikka päiväkeskus asiakkailleen on, Pauli Puttonen kertoo.
– Ja sen, miten avuliaita vapaaehtoistyöntekijät ovat, Irma Ahonen lisää.
– Kaikki toivomme kuitenkin, ettei viime kesän kaltainen päiväkeskuksen toimintakatko toistuisi. Ja vapaaehtoistoimijoita tarvitaan jatkuvasti lisää sekä yksittäisten ikäihmisten henkilökohtaisiksi ystäviksi että avuksi ja viihdyttäjiksi eri laitoksiin, Pauli kannustaa.


Lisätietoja:
Vapari – vapaaehtoistoiminnan keskus (Kilpisenkatu 1,
Tietotalon sisäpihan kautta käynti
p. (014) 266 3017, vapari@jkl.fi
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori 040 777 5648 ja 014 266 3071
SPR:n ystävävälitys 040716 8705
www.jyvaskyla.fi/vapari

--------

Vapaaehtoistoiminnan vuosi 2011

”Vapaaehtoistyö on kansalaisvaikuttamista ja demokratiaa parhaimmillaan: siinä toteutuvat eurooppalaiset arvot kuten solidaarisuus ja syrjimättömyys ja se edistää yhteiskuntien sopusointuista kehitystä.”
Euroopan yhteisöjen komissio


Kuva (Ilkka Pietarinen) Risto Rimmi ja Irma Ahonen tulivat Nevakadun päiväkeskukseen, kun ohjelmassa olivat "pehtori" Pauli Puttosen vitsit ja tarinat.


Arja Liinamaa

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 27.1.2010.