Jyväskylä-lehti

Neuvoja kierrätykseen

Kierrätys on helppoa, kun sen osaa. Toisinaan jätteiden lajittelu ja kierrätys voi kuitenkin aiheuttaa päänvaivaa, eikä kaikkia kierrätysmahdollisuuksia tule aina ajatelleeksi. Tiesitkö esimerkiksi, että Jyväskylässä rikkinäisetkin vaatteet eli lumput kelpaavat kierrätykseen? Ne saadaan hyödynnettyä imeytysmattojen raaka-aineena.
Lumput saa kiertoon viemällä ne kaupungin ylläpitämiin keltaisiin tekstiilien keräyskontteihin. Tärkeintä on, että keräykseen vietävät tekstiilit ovat kuivia ja puhtaita. Rikkinäiset vaatteet, kutistuneet villapaidat ja muut lumput on hyvä pakata eri pussiin kuin ehjät tekstiilit lajittelutyön helpottamiseksi.

Jäteneuvonnasta ratkaisut lajittelupulmiin

Jos vaikkapa omassa taloyhtiössä tai asuinalueella on lajitteluun tai kierrättämiseen liittyviä pulmia, kannattaa hyödyntää kaupungin tarjoamaa jäteneuvontaa. Yksittäisiin jätepulmiin voi kysyä vastausta palvelupiste Hannikaisesta (014 266 0108) tai etsiä vastausta osoitteesta www.jkl.fi/jate.
Kaupunki tarjoaa yhdessä JAPA ry:n kanssa myös mahdollisuutta saada asiantuntija maksutta paikan päälle opastamaan asukkaita kierrätyspulmissa.
Neuvojat vierailevat pyynnöstä muun muassa asukas- ja kyläyhdistysten, taloyhtiöiden, maahanmuuttaja- ja eläkeläisjärjestöjen ja muiden vastaavien tahojen tilaisuuksissa. Jäteneuvontakäyntien sisältöä voidaan muokata kohderyhmän kiinnostuksen mukaan, suosittuja teemoja ovat esimerkiksi lajiteltujen jätteiden hyödyntäminen ja kompostoinnin aakkoset.

Vapaaehtoisia jäteneuvojia koulutetaan lisää vuosittain

Kaupungissa toimii myös vapaaehtoisten jäteneuvojien verkosto. He neuvovat ja opastavat jäteasioissa omissa lähipiireissään. Innostuneita vapaaehtoisia koulutetaan säännöllisesti lisää: ensi syksynä on taas luvassa uusia maksuttomia jäteneuvojakoulutuksia jätevuorten pienentämisestä, lajittelusta ja kierrättämisestä kiinnostuneille asukkaille.
Kyselyt jäteneuvontatilaisuuksista ja -koulutuksista: JAPA ry, 040 593 8541, toimisto@japary.fi, www.japary.fi. Toimiston uusi osoite on Sepänkatu 14 B 14.

--------

Anssu-peikko opastaa esikoululaisia kierrättämään

Jyväskylän seudun esikoululaiset pääsevät tänäkin keväänä tutustumaan kaatopaikan lähistöllä asuvaan Anssu-peikkoon, joka on huolissaan ympäristön roskaantumisesta ja kaatopaikkojen kasvavista jätevuorista.
Satuhahmon ympärille keskittyvä toimintatuokio on osa Jyväskylän seudun kuntien yhteistä jäteneuvontakampanjaa, jonka käytännön toteutuksesta vastaa JAPA ry. Päiväkotivierailujen tavoitteena on herättää esikoululaiset huomaamaan jätteiden lajittelun tärkeys: kun roskat lajittelee, suurin osa niistä saadaan uudelleen käyttöön.
Anssu-peikko kiertää kevään aikana kaikki Jyväskylän esiopetusryhmät. Vierailuista on tullut päiväkodeille odotettu perinne, sillä tämä kevät on jo neljäs kerta, kun peikko apureineen vierailee esiopetusryhmissä.

Kuva Kati Kankainen


Kati Kankainen

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 27.1.2010.