Jyväskylä-lehti

Haussa hyvät seinämaalauspaikat

Nuorisovaltuusto teki syksyllä aloitteen luvallisten seinämaalauspaikkojen perustamisesta Jyväskylään. Näkyville paikoille tussein tai spraymaalein tehdyt maalaukset ovat taidetta ja puolustavat nuorisovaltuuston mukaan hyvin paikkaansa kaupunkiympäristössä.
Seinämaalausten teko on enimmäkseen nuorten laji ja tapa tehdä taidetta. Yhteisöjen asenteet vaihtelevat. Luvaton seinämaalausten tekeminen on koko Suomessa kiellettyä.
Muutamissa kaupungeissa kielto on ehdoton ja tekemisestä napsahtaa kiinnijääneelle aina rangaistus. Toisin paikoin seinämaalaukset nähdään ympäristöä elävöittävinä, luonnollisena osana kaupunkikulttuuria, ja tekijöille tarjotaan luvallisia maalauspaikkoja.

Täyskiellosta maalauslupiin?

Jyväskylässä seinämaalauksiin on suhtauduttu pitkään torjuvasti. Näkyville paikoille ilmaantuneet maalaukset on poistettu pian, jotta ne eivät poikisi kupeisiinsa toisia. Hävitettäviksi ovat joutuneet niin isotöiset, taidokkaat kuvat, kuin ohimennen sutaistut töherryksetkin.
Nuorisovaltuuston ja seinämaalausharrastajien kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen kaupunkiorganisaation toimijat ovat näyttäneet seinämaalausaloitteelle varovaisen vihreää valoa. Nyt etsitään paikkoja, joihin maalauksia olisi lupa tehdä – luvattomia versioita ei tulevaisuudessakaan sallita.
Hanke on edennyt vaiheeseen, jossa mielipiteitä sopivista seinämaalauspaikoista halutaan kuulla kaupungin asukkailta.

Kaupunkilaisilta halutaan näkemyksiä

Ota kantaa: Miten seinämaalaukset soveltuvat Jyväskylän kaupunkikuvaan? Mitkä olisivat mielestäsi sopivia maalauskohteita?
Onko jossain ruma alikulkutunneli tai bussipysäkki, ankea nuorisotilan ulkoseinä, perusikävä skeittiparkki tai taloyhtiön betoniseinä, jolle taiten tehty maalaus voisi antaa uutta ilmettä?
Etsinnässä ovat paikat, joihin maalauksia voisi toteuttaa etukäteissuunnitelman mukaan ja luvan perästä.
Niiden ohella haetaan myös aloittelijoiden harjoittelukohteiksi soveltuvia paikkoja, joihin kuka vaan voisi mennä kokeilemaan taiteilua, ilman erillistä lupaa.
Mielipiteitä seinämaalauksista ja sopivista paikoista otetaan vastaan osoitteessa www.aloitekanava.fi/jyvaskyla.Kristiina Pentikäinen

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 27.1.2010.