Jyväskylä-lehti

Nuvan huippukokous jakaa 20 000 euroa nuorille

Kaupungin nuorisovaltuusto kokoontuu 11.2. toiseen huippukokoukseensa muun muassa jakamaan 20 000 euroa nuorten omille hankkeille. Kokousta seuraamaan ovat tervetulleita vaikuttamisesta ja nuorisovaltuustotoiminnasta kiinnostuneet nuoret, koulujen oppilaskuntien hallitukset sekä nuorten asioista kiinnostuneet päättäjät.
Kutsulistalla ovat myös hankehakemuksia jättäneiden nuorten ryhmien edustajat.

Yksi konkreettinen tapa vaikuttaa

Huippukokous on yksi nuorten väylä vaikuttaa Jyväskylässä. Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Viivi Setälä innostaa tulemaan kokoukseen.
– Siellä näkee, että nuorilla on valtaa. Siellä päätetään hankerahoista ja keskustellaan nuoria kiinnostavista asioista – ihan joka­päiväisistä.
Hankerahoituksen ajatus on, että nuoret saavat itse ideoida ja toteuttaa hankkeita.
– Nuorille annetaan erittäin hyvä, konkreettinen tapa vaikuttaa. Nuoret saavat itse kehittää omaa elinympäristöään ja siten oppia vaikuttamaan heitä koskeviin asioihin, Viivi muistuttaa.
Setälän mielestä hyvä hanke hyödyttää mahdollisimman laajaa yhteisöä.
– Se hyödyttää monia nuoria tai siitä pääsevät nauttimaan ihmiset vauvasta vaariin. Se on pitkäikäinen ja nuoret tekevät sen eteen paljon töitä.
Huippukokouksessa rahoitusta hakeneet nuorten ryhmät esittelevät suunnitelmansa ja nuorisovaltuusto päättää yhdessä nuorisojohtaja Kolun kanssa rahanjaosta.
– Toivottavasti esittelyt myös antavat kuvan, kuinka helppoa hakeminen on ja sykäyksen uusille nuorille tehdä projekteja, Setälä pohtii.
Vielä ehtii hakemuksensa jättää, sillä hakuaikaa on pari päivää jäljellä eli 31.1. saakka.

Nuvan ensimmäinen vuosi jatkuu aktiivisena

Syyskuussa 2009 aloittanut nuorisovaltuusto on paiskinut töitä ahkerasti.
– Olemme käynnistäneet toimintaamme ja tehneet nuvaa tunnetuksi ja muun muassa saaneet edustajamme nuorisolautakuntaan. Eniten keskustelua on herättänyt kannanotto ja aloite luvallisista graffitipaikoista, joka eteneekin hyvää vauhtia, Viivi iloitsee.
Tarkemmin nuorisovaltuusto kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan kaupunginkirjaston Minnansalissa 11.2. klo 12.30–16 huippukokouksessa, mutta Setälä valottaa tulevaa kevättä jo hiukan.
– Uusia aloitteita ja kannanottaja on ainakin tulossa. Nuvan tutuksi tekeminen jatkuu ja toivottavasti graffitiasia on toteutusvaiheessa kesällä. Maaliskuussa isännöimme valtakunnallisia nuorisovaltuustojen päiviä Jyväskylässä. Eli meno jatkuu samanlaisena, ellei jopa aktiivisempana.


Ilmoittautumiset huippukokoukseen 30.1. mennessä nuva(at)jkl.fi

--------

Jyväskylän nuorisovaltuusto – nuva

• 13–20-vuotiaiden jyväskyläläisten vaikuttamiskanava
• 38 nuorisovaltuutettua, jotka on valittu Jyväskylän yläkouluista, lukioista, ammatillisista oppilaitoksista, nuorisotiloista sekä muista kiinnostuneista nuorista
• edustaa kaikkia Jyväskylän nuoria, parantaa nuorten vaikuttamismahdollisuuksia, huolehtii nuorten kuulemisesta ja toimii sanansaattajana nuorten ja päättäjien välillä
• poliittisesti sitoutumatonta
• perustettu Jyväskylän kaupunginvaltuuston päätöksellä
• toiminnasta vastaa Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut

Hankerahahakemukset 31.1. mennessä

• Hankkeet 13–20 -vuotiaiden itse suunnittelemia, monia nuoria hyödyttäviä paikallisia tapahtumia, toimintoja ja hankintoja.
• Hakea voivat yläkoulujen, lukioiden, ammatillisten oppilaitosten, nuorisotilojen, järjestöjen hankeryhmät ja nuorten omaehtoiset ryhmät.
• Kultakin taholta yksi yhteisesti valittu hanke.
• Haetaan kirjallisella suunnitelmalla, jossa on hankkeen tarkoitus, tekijät, aikataulu sekä haettava summa talousarvioineen.
• Hakemukset sähköpostilla nuva(at)jkl.fi, 31.1. mennessä
• Päätökset nuvan huippukokouksessa 11.2.

Lisätietoja ja hakuohjeet:
www.jyvaskyla.fi/nuoriso/nuva
Nuvan tiedottaja Santeri Lohi, p. 040 557 0821
Osallisuuskoordinaattori Eija Käyhkö p. 050 522 6757


Kuva yllä (Mathias Herbs) Nuvan hankerahoitusta haetaan kirjallisella suunnitelmalla, mutta huippukokouksessa nuoret pääsevät myös esittelemään hankesuunnitelmiaan.

Kuva alla (Pia Santa) SäykkiRock09 on yksi rahoitusta saaneista hankkeista.Eija Käyhkö, Tuija Ijäs

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 27.1.2010.