Jyväskylä-lehti

Näkökulma: Ympäristö huomioon kaupungin arjessa

Kaupungille on 2000-luvun alusta rakennettu ympäristöjärjestelmää. Ympäristön huomioon ottaminen näkyykin kaupunkiorganisaation arjessa monin eri tavoin.
Ympäristönäkökulma otetaan huomioon kaupungin hankinnoissa: esimerkiksi kiinteistöjä siivotaan seuraavina vuosina ympäristömerkin saaneilla pesuaineilla ja pyykit pesetetään vettä ja energiaa säästäen.

Kiinteistöistä huolehtiva Jyväskylän Tilapalvelu on ottamassa käyttöön viime vuonna allekirjoitetun uuden energiatehokkuussopimuksen mukaiset toimet, joilla pyritään esimerkiksi kiinteistöjen energian säästämiseen.

Sisäliikunta-, uima- ja jäähallit kuluttavat runsaasti energiaa ja vettä. Käytössä oleva seurantajärjestelmä on mahdollistanut kulutusmäärien seurannan ja tiukan puristuksen kulutusten pitämiseksi vuoden 2000 lukemissa. Esimerkiksi Aalto Alvarissa kulutuksia on saatu vähennettyä. Sisäliikuntahalleissa on uusittu vesikalusteet vettä säästäviksi ja lisätty liiketunnistimiin perustuvaa valaistusta.
Lihantuotanto kuormittaa ympäristöä moninkertaisesti verrattuna kasvinviljelyyn. Päiväkodeille, kouluille ja vanhusten palvelutaloille aterioita valmistava Kylän Kattaus onkin lisäämässä tänä talvena ruokalistalle viikoittaiset kasvisruokapäivät.
Kaupunki käyttää eri tehtävissä vähän kuluttavia, pienikokoisia autoja. Henkilöstölle on tarjolla taloudellisen ajotavan koulutusta.

Vuoden alusta henkilökunnalle annettiin tietokoneiden energiasäästöohjeet. Kännyköissä akut ja laturit ovat energiatehokkaita. Katuvalaistusta on uusittu energiaa säästäväksi. Tätä työtä jatketaan edelleen.

Tiheä yhdyskuntarakenne vähentää tarvetta asioimis- ja työmatkaliikkumiseen. Kaupunki onkin panostanut kevyen liikenteen väylien kehittämiseen ja kunnostamiseen. Henkilöstölle tulee tänä keväänä mahdolliseksi ottaa käyttöön työsuhdebussilippu.


Mervi Saukko

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 27.1.2010.