Jyväskylä-lehti

Apua kiireen keskelle

Lapsiperheiden tilapäinen kotipalvelu auttaa jo ennen kuin arki menee turhan tiukalle. Tukea on tarjolla kodin- ja lastenhoitoon.

Miten paljon kiirettä riittää kuusihenkisessä perheessä, jossa nuorimmat ovat muutaman kuukauden ikäiset kaksoset? Niin paljon, että päivät täyttyvät, vaikkei kaikkia kotitöitä tekisikään itse.
Jyväskyläläinen Leppäkorpien perhe sai kaksostyttöjen synnyttyä tietää lapsiperheiden tilapäisestä kotipalvelusta, jota Jyväskylän kaupunki on tarjonnut viime vuoden alusta. Leppäkorvet hankkivat kotiinsa siivouspalvelua kolmen kuukauden jaksolle loppuvuodesta 2009.
Siivouspalvelun tuottaja löytyi Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy:n Klemmari-palvelusta. Osa kustannuksista hoitui kaupungin myöntämillä palveluseteleillä ja lopuista perhe vastasi itse.
– Saatiin tehtyä kunnon siivousta, kun normaalit rutiinit täyttävät jo koko päivän. Ajan riittäminen kaikille lapsille on tärkeää. Samalla sain aikuiskontaktin, mikä on hyvä lisä, Reeta Leppäkorpi miettii hyötyjä.

Kriisiä ei kannata jäädä odottamaan

Jyväskylän kaupunki synnytti lapsiperheiden tilapäisen kotipalvelun auttamaan perheitä arjen tiukoissa tilanteissa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi lapsen tai vanhemman sairaus, onnettomuus tai loukkaantuminen, vanhemman väsymys tai uupumus tai raskauteen ja synnytykseen liittyvät tilanteet. Palvelua voi hakea myös muussa akuutissa tilanteessa, kuten muuton tai avioeron yhteydessä.
– Tarkoituksena on tarjota tavallisille perheille tavallisissa tilanteissa ennaltaehkäisevää apua. Perheiden ei tarvitse odottaa kriisitilanteeseen asti, korostaa Jyväskylän kaupungin johtava perhetyöntekijä Sari Paananen.
Paananen toivoo, että perheillä olisi matala kynnys kysyä palvelua ja selvittää yhdessä palveluohjaajan kanssa sen mahdollisuutta. Keskusteluissa selvitetään, kaipaako perhe kodinhoitoa, lastenhoitoa vai molempia.
Tämän jälkeen perhe voi itse valita palveluntuottajan Klemmariin hyväksytyistä noin 20:stä lapsiperheille palveluja tuottavasta yrityksestä. Kaupungilla itsellään on lisäksi tarjolla kaksi omaa kodinhoitajaa.

Kaupungin syksyllä tekemä asiakaskysely todistaa viime vuonna palvelua käyttäneiden perheiden tyytyväisyyden. Yhdeksän kymmenestä vastaajasta oli joko erittäin tai melko tyytyväinen palveluun.
– Kyselyn mukaan palveluntuottajia tarvittaisiin lisää Jyväskylän reuna-alueille, Paananen kertoo.
Eniten palvelua haettiin vanhemman väsymyksen ja toiseksi eniten vanhemman sairauden vuoksi.

Yli 200 perhettä sai tukea

Viime vuonna lapsiperheiden tilapäistä kotipalvelua käytti noin 225 perhettä. 20 euron arvoisia palveluseteleitä myönnettiin kaikkiaan noin 5 300 kappaletta. Paanasen mukaan tänä vuonna voidaan auttaa suunnilleen samaa määrää perheitä.
Leppäkorvet hyödynsivät kotipalvelua hetkellisesti, mutta he aikovat jatkaa palvelun hankkimista omalla kustannuksellaan. Antti Leppäkorpi sanoo, etteivät kuusihenkisen perheen kiireet katoa varmasti minnekään.
– Tilapäinen kotipalvelu tarjosi meille hyvää apua ja madalsi kynnystä tutustua tällaiseen palveluun. Pitää muistaa, että tällä on työllistävä vaikutus myös palvelua tarjoaviin yrityksiin, Antti Leppäkorpi huomioi.


Kuva (Matti Salmi) Kaksostyttöjen Ellan (edessä vas.) ja Essin synnyttyä Reeta ja Antti Leppäkorpi ajattelivat keventää arjen kiireitä ulkopuolisella siivousavulla. Tilapäisen kotipalvelun hankkiminen vapautti lisää aikaa myös vanhempien lasten, Aten ja Tiian, hoitoon.


Tommi Salo

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 27.1.2010.