Jyväskylä-lehti

Sivistyksen juhlavuosi alkoi

Uno Cygnaeus ja Wolmar Schildt syntyivät 200 vuotta sitten

Suomenkielisen opetuksen ja opettajakoulutuksen juuret löytyvät Keski-Suomesta. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 200 vuotta siitä, kun suomalaisen opetuksen ja suomen kielen suurmiehet Uno Cygnaeus ja Wolmar Schildt syntyivät.
Suomi oli silloin Venäjän keisarikunnan autonominen osa. Cygnaeus ja Schildt vaikuttivat suuresti siihen, miten merkittävän aseman suomen kieli sai tänä aikana. Suomen kielen aseman vahvistumisella oli tärkeä rooli myös kansamme itsenäistymisessä.

Suomenkielinen opetus alkuvaiheessaan

Osakuntakavereina tutustuneet miehet vaikuttivat suomenkielisen opetuksen kehittymiseen erityisesti Jyväskylästä käsin. Schildt oli perustamassa ensimmäistä suomenkielistä oppikoulua eli nykyistä Jyväskylän lyseota. Hän myös esitti ensimmäisenä ajatuksen suomenkielisen yliopiston perustamisesta Jyväskylään.
Hän perusti Säästöpankin, osti kirjapainon ja perusti sanomalehden. W. Kilpisen nimimerkillä hän julkaisi kirjoituksia, joissa hän käsitteli suomen kielen asemaa ja sen rikastuttamista uusilla sanoilla.
Monet hänen esittämistään sanoista ovat käytössä tänäkin päivänä, esimerkiksi tiede, taide, yleisö ja sivistys.

Kansanopetus alkoi kansakoulusta

Uno Cygnaeus laati 1857 ehdotuksen kansanopetuksen järjestämisestä Suomeen ja heti seuraavana vuonna hänet valittiin valmistelemaan Suomen kansakoululaitosta. Cygnaeuksen ehdotuksen mukaan opettajia kouluttava seminaari sijoitettiin Jyväskylään 1863.
Hän toimi seminaarin ensimmäisenä johtajana vuoteen 1869, mutta vaikutti vahvasti kansakoulujen ylitarkastajana tuon jälkeenkin Jyväskylän seminaarin ja Suomen koululaitoksen kehittämiseen.

Kaupunki ja yliopisto juhlistavat

Jyväskylän kaupunki ja Jyväskylän yliopisto yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa juhlistavat Schildtin ja Cygnaeuksen syntymän 200-vuotisjuhlavuotta 2010 erilaisin tapahtumin.
Cygnaeuksesta ja Schildtistä valmistuu maaliskuussa oma virtuaalinäyttely yliopiston museon sivuille, ja se julkistetaan Jyväskylän päivien ohjelmassa maaliskuussa. Lyseon museoon kootaan puolestaan Schildtiä esittelevä näyttely, joka avataan samoin maaliskuussa.
Juhlavuosi näkyy myös Jyväskylän kirjamessujen ohjelmassa 27.–28.3. ja Keski-Suomen päivän vietossa 18.4. sekä yliopiston järjestämissä tutkijaseminaareissa.


Kuva (Pekka Helin) Wolmar Schildtin elämäntyötä lääketieteen parissa esitellään Lyseon museossa maaliskuussa avattavissa näyttelyissä.


Elli Ojaluoto

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 27.1.2010.