Jyväskylä-lehti

Vuorelta näkee kauas

Struven pisteelle kallioon porattu reikä kertoo maanmittauksen historiasta huikaisevien maisemien keskellä

Onko maapallo pyöreä vai vähän litistynyt? Tätä selvitti saksalaisen Wilhelm Struven retkikunta saapuessaan Korpilahden Puolakkaan vuonna 1834. Jo parikymmentä vuotta aiemmin Mustaltamereltä alkanut kolmiomittausurakka oli puolivälissä. Valmista tuli vasta vuonna 1855, kun viimeinen kiintopiste iskettiin Hammerfestiin Jäämeren rannalle. Retkikunnan 175 vuotta sitten kallioon poraama reikä löytyy edelleen helposti Oravivuoren huipulta Jyväskylän Korpilahdelta. Se on osa Unescon maailmanperintölistalle vuonna 2005 otettua Struven kolmiomittausketjua.
Tavalliselle ulkoilijalle reikää ja maanmittauksen historiaa kiinnostavampia ovat Oravivuoren huipulta avautuvat maisemat. Päijänne jatkuu etelässä silmänkantamattomiin ja pohjoisesta maisemasta löytää helposti 10 kilometrin päässä maamerkkinä kohoavat Kärkisten sillan 96 ja 69 metriset pylonit. Paikalle pääsee Jyväskylästä valtatie 9:ää ajamalla Korpilahden keskustan ohi muutaman kilometrin Jämsään päin. Vasemmalle Puolakkaan kääntyvää hiekkatietä ajetaan noin 10 kilometriä kävelypolun lähtöpaikkaan. Lähelle pääsee myös pienveneellä. Rannassa polun kohdalla olevan kummelin kupeessa ei ole laituria, mutta pienemmällä veneellä pääsee rantautumaan. Paikan löytää gps:llä laittamalla hakuun koordinaatit 61°55’36’’ pohjoista leveyttä ja 25°32’01’’ itäistä pituutta.

Kilometrissä nousua noin sata metriä

Itse ulkoilureitti kallion huipulle on noin kilometrin mittainen, tulipa sitten autolla tai veneellä. Huipulle, 193 metriin, nousua lähtöpaikalta on noin sata metriä, eli aivan huonojalkaisille reittiä ei voi suositella. Vuorikiipeilijä ei kuitenkaan tarvitse olla, ja kouluikäiset lapset suoriutuivat reitistä hyvin. Pahimpaan jyrkänteeseen rakennettujen portaiden ja märät paikat ylittävien pitkospuiden ansioista kengiksi käyvät lenkkarit. Ulkoiluretken kruunaa huipulta avautuvat upeat maisemat. Vielä jos uskaltaa kavuta huipulle rakennettuun noin 10 metriseen kolmiomittaustorniin, niin puustokaan ei pahasti häiritse. Lintujen kevät- ja syysmuuton aikaan paikka on myös mainio bongarin tähystyspaikka.


kuva (Kari Häkkinen) Kaarion perheen isä Kimmo ja pojat Otto ja Arttu lähtivät retkelle Oravivuorella sijaitsevalle Struven pisteelle. Poikia kiinnostivat maisemat, isä-Kimmoa myös mittausmenetelmän tarkkuun nykyaikaan verrattuna. Torniin nousu tapahtuu omalla vastuulla.

Antti Laukkarinen

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 26.8.2009.