Jyväskylä-lehti

Pakko päästä kyläpäiville

Persoonalliset tapahtumat kutsuvat nauttimaan kesästä

– Onpa joskus tullut mökille lähtöäkin lykättyä ihan vaan siksi, että katsotaan ensin ne Kohinat, ja mennään mökille vasta sitten, kertoo Vaajakoskella asuva Aira Hartikainen Vaaja­kosken Kohinoiden vetovoimasta.

– Naissaaressa on kiva ihan vain kävellä ja katsella. Kojuista löytyy aina jotain mukavaa ostettavaa. On hienoja puutöitä ja työnäytöksiä, ja välillä voi istahtaa syömään jäätelöä. Ja sitten on se kohokohta, kun valitaan sellainen vaikuttajahenkilö, jota uitetaan koskessa, Aira kertoo.
Vaajakosken Kohinoita vietetään 13.–16. elokuuta jo 28. kerran. Kohinat aloitetaan perinteiseen tapaan torstai-iltana lasten lähiolympialaisilla. Ohjelmaan kuuluvat vuoden kohisijan nimittämisen ja kastamisen lisäksi kaupunginjohtaja Markku Anderssonin kohinapuhe, karaoke, taidetta, näytöksiä, tanssia, lasten ja nuorten tapahtumia, street dance -esitys ja konsertti sekä FCV:n pelit.
Perjantaina jyrähtää päihteetön Kohinarock ja ilotulitus Naissaaressa. Keskustassa viihdytään Kohinatorilla.

Korpilahdella paikalliskulttuuria ja palvilihaa


Korpilahden kyläjuhlinta käynnistyy Päijänteen palvipäivillä, jotka pidetään Korpilahden satama-alueella 10.–11. heinäkuuta jo 22. kerran.
Korpilahden Yrittäjät ry:n järjestämillä Palvipäivillä palvataan savusaunassa kahden päivän ajan palvilihaa. Tapahtuma kerää yhteen paikkakuntalaisia, veneilijöitä, kesäkorpilahtelaisia ja matkailijoita.
Perinteistä kulttuuri- ja puheohjelmaa sisältävä Korpilahti-päivä pidetään Oittilan maamiesseuran järjestämänä Vespuolen Oittilassa, kylätalo Villa Cawénissa 12. heinäkuuta.

Säynätsalopäivillä 30-vuotisjuhla


Säynätsalopäivät viettävät 30-vuotisjuhliaan viikon mittaisella ohjelmalla 8.–17. elokuuta. Päivien vetonauloina ovat Leirikallion retki, Koko Perheen Rantarilluttelut sekä Iltamat Juurikkasaaresta ja nuorten tuottama SäykkiRock.
Vanhassa Pappilassa pidettäviin esityksiin järjestetään ikäihmisille kuljetus. Ohjelmassa on myös näyttelyjä ja konsertteja ja Alvar Aallon suunnitteleman Kunnantalon esittelyjä.

Lisätietoja:
www.jyvaskyla.fi/tapahtumat, tiedot julkistetaan lähellä tapahtumien ajankohtaa

kuva (Petteri Kivimäki) Oittilan maamiesseuralaiset Mirja Ekström, Helena Kirjavainen, Helmi Varsell ja Kaija Uusitalo ovat aloittaneet Korpilahti-päivän suunnittelun. Tänä vuonna päivää vietetään tunnelmallisessa Villa Cawenissa ja sen pihapiirissä Päijänteen rannalla.


Arja Liinamaa

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 27.5.2009.