Jyväskylä-lehti

Vilkas kaupunki

Vesangassa harrastetaan pilatesta ja historiaa

Kotiseuturakkaus toi Vuokko Lintusen takaisin synnyinkotiinsa Vesangalle lähes 45 pääkaupunkiseudulla vietetyn vuoden jälkeen.
Sinä aikana Vesanka oli muuttunut maaseutukylästä 1300 asukkaan kaupunkilähiöksi, johon puolison kanssa oli mukavaa asettua eläkepäiviä viettämään.
Hänen lapsuudessaan kylä oli jaettu vanhan kinkerijaotuksen mukaan Iso-Vesankajärven kohdalta Iso-Vesankaan ja Vähä-Vesankaan. Iso-Vesangassa ovat koulu ja kylän ensimmäisistä taloista Soikkala, Yrjölä ja Sipilä. Vähä-Vesangassa oli useita kauppoja, posti, kaksi rautatieasemaa sekä Siekkilä, Halilan ja Kettulan vanhat talot.
– Sotien jälkeen kuljettiin paljon junalla. Oli viiden motti tai kuuden motti, eli moottorijuna, joka hoiti matkustajaliikenteen lisäksi lähiliikennettä. 1950-luvulla tulivat lättähatut, jotka kulkivat nopeammin, mutta pysähtelivät vähän väliä. Pysäkkejä oli Möykynmäessä, Ruokkeella, Köhniöllä, Keljossa ja sitten vasta oltiin kaupungissa, hän muistelee.

Kylä juhlii koko vuoden


Vesanka viettää tänä vuonna 450-vuotisjuhliaan. Kylä sai alkunsa, kun verottaja vuonna 1559 kirjasi Vesangan ensimmäiseksi uudisasukkaaksi Antti Soikkasen.
Vesangan 450-vuotisjuhlan kunniaksi vihittiin Vesanka-talo, jossa toimivat koulu, päiväkoti ja kirjasto.
Entuudestaan kylällä oli jo olemassa Vesangan kyläyhdistyksen remontoima vanha työväentalo, Rientola.
Vuokko Lintunen vetää yhtäläisyyksiä 1950-luvun Vesangasta tähän päivään.
– Silloin seurakunta ja urheiluseura järjestivät runsaasti harrastustoimintaa, ihmiset olivat innokkaita toimimaan. Nyt kylällä on jälleen vilkasta vapaa-ajantoimintaa. Rientolassa pidetään pilates-tunteja, ikäihmisille on jumppaa ja lapsille muskaria. Retkiluisteluratakin on aurattu, hän kertoo.
Vuokko Lintunen kertoo olevansa kylän tarinatäti. Hän pitää Rientolassa pääsiäisen aikaan tarinatupaa Vesangan vanhoista tarinoista. Toukokuussa hän opastaa historiallista kävelykierrosta Soikkalanmäen alkukotiin.

Arja Liinamaa

Lisätietoja ja juhlavuoden ohjelmaa: www.vesanka.com

Kuva (Ilkka Pietarinen) Kylän pojat esiintyivät ystävänpäivätansseissa Rientolassa.

--------

Mieskuoro Sirkoilla 110-vuotis­juhlakonsertti

Mieskuoro Sirkkojen 110-vuotisjuhlakonsertti juhlaillallisineen pidetään Jyväskylä Paviljongissa 28. maaliskuuta. Juhlakonsertin ohjelmisto nojaa perinteeseen: kunniapaikalla säveltäjistä on Leevi Madetoja. Musiikkia kuvitetaan multimediatekniikan avulla valoin ja videoin.
Sirkat-kuoron perusti P. J. Hannikainen. Tällä hetkellä Sirkat on perinteitään kunnioittava, mutta uudessa musiikissa kiinni oleva kuoro, jossa laulaa noin 50 miestä.
Vuodesta 2004 kuoroa on johtanut jyväskyläläinen kuoronjohtaja, kapellimestari ja musiikkipedagogi Nikke Isomöttönen.
Yksi vuoden suurimmista haasteista on jyväskyläläissäveltäjä Erkki Raiskin uuden pääsiäisoratorion kantaesittäminen. Juhlavuoden tilausteos Seitsemän kuvaa Kristuksen ylösnousemuksesta esitetään Jyväskylä Sinfonian kanssa pääsiäismaanantaina 13.4. Sopraanosolistina laulaa Helena Juntunen ja bassosolistina on Kristjan Mõisnik.
Kesäkuussa Sirkat vierailevat Pietarissa ja itsenäisyyspäivänä Espanjassa. Marraskuussa Ylioppilaskunnan laulajat saapuu Jyväskylään konsertoimaan yhdessä Sirkkojen kanssa. Lippuja juhlavuoden tapahtumiin myyvät Nikolainkulman ja Sokoksen lipunmyynnit sekä lippu.fi.

Lisätietoja: www.sirkat.fi

--------

Hengen ja kehon kulttuuria kansalaisopistossa

Jyväskylän kansalaisopiston taiteilijaillassa taidegraafikko Jyrki Markkanen kertoo 12.3. teoksistaan ja työskentelynsä motiiveista.
FL Ville Sarkamo selvittää 1600–1700- luvun sotilaan maailmankuvaa ”Hakkapeliittoja ja karoliineja”-luennolla 6. huhtikuuta. Luento kuuluu sarjaan ”Otteita historian ja etnologian laitoksen tutkimuksesta.”
Syövän periytyvyydestä ja ennaltaehkäisystä kertoo 17. maaliskuuta terveydenhoitaja Riitta-Liisa Sallinen. Luento kuuluu sarjaan ”Tietoa syövästä”. Kilpirauhasen vajaatoiminnasta, sairauden oireista, hoidosta ja siihen läheisesti liittyvistä muista sairauksista luennoi 22. huhtikuuta endokrinologi Anna-Mari Koski.
Kaikki tilaisuudet pidetään klo 18–19.30 pääkirjaston pienessä luentosalissa.

Ritva Palviainen
Lisätietoja: www.jyvaskylanseutu.fi/kansalaisopisto

Kuva (alla) Jyrki Markkanen: Lucky Escape, 2008. Polymeeri, fotoetsaus/akvatinta.

--------

Konsertteja kevättalven iloksi

• Kamarikuoro PiCCanten konsertti su 29.3. klo 15 Palokan Pelimannitalolla. Lauluja renessanssiajalta nykyaikaan, kansan- ja viihdemusiikin helmiä. Johtaa Jukka Parviainen. Pääsymaksu 10 € ja 5 €.

• Mieskuoro Vaajan Laulun kevätkonsertti Vaajakosken Liekkilässä su 5.4. klo 13. Perinteistä mieskuorolaulua ja Carl Mikael Bellmanin musiikkia. Vierailijoina Tikkakosken Mieslaulajat ja Kamarikuoro PiCCante. Johtaa Jukka Parviainen. Pääsymaksu 10 €.

• Tikkakosken Mieslaulajien kevätkonsertti Tikkakosken kulttuurisalissa su 5.4. klo 17. Perinteistä mieskuorolaulua ja Carl Mikael Bellmanin musiikkia. Vierailijoina Mieskuoro Vaajan laulu ja Kamarikuoro PiCCante. Johtaa Jukka Parviainen. Pääsymaksu 10 €.Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 11.3.2009.