Jyväskylä-lehti

Valoa tarvitseville

Kaupungissa toteutetaan innovatiivisia yhteistyökuvioita

Pimeys on mahdollisuus. Se on edellytys hyvälle ja innovatiiviselle valaistussuunnittelulle, jota Jyväskylässä onkin toteutettu innokkaasti viime vuosina. Nyt kaupungin valaistuksen suunnittelussa on noustu uudelle tasolle: esteettisyys-, ekologisuus-, viihtyvyys- ja turvallisuusaspektien lisäksi puhutaan uusista toimintatavoista ja kustannustehokkuudesta.

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla


Kaupungin tuorein valaistusprojekti valmistui Lutakossa sijaitsevaan Uno Savolan katu 6:een maaliskuun alussa. Rakennuksen valaistuksen toteutustapa oli ensimmäinen laatuaan. Siinä kaupunki yhdisti voimansa yksityisen puolen kanssa.
– Projekti oli innovatiivisen yhteistyön taloudellisesti järkevä ja esteettisesti miellyttävä tulos, mainitsee Valon kaupunki -koordinaattori Annukka Larsen.
Jyväskylän Paviljongin ja Jyväs-Parkki Oy:n pysäköintitalon julkisivun ja ohikulkevan Uno Savolan kadun valaistus yhdistettiin. Tämän tyyppinen yhteistyö toteutettiin nyt ensimmäistä kertaa. Jos kaupunki olisi valaissut pelkästään kadun, kuten yleensä on tapana, olisi julkisivun valaisuun pitänyt keksiä erillinen ratkaisu.
– Samantyyppisiä ratkaisuja pyritään löytämään yhä enemmän, sillä se hyödyttää molempia osapuolia: niin kaupunkia kuin yksityistä kiinteistön omistajaa, Larsen sanoo.
Kaupunki hoiti valaistukseen liittyvät investoinnit ja kiinteistön omistaja hoitaa huollon ja energiankulutukseen liittyvät asiat.

Lapset haltioissaan


Paviljonki- ja parkkitalorakennuksen valaistusratkaisu ei ole pelkästään järkevä, vaan myös esteettinen elämys. Ainakin lapset ovat olleet siitä innoissaan.
– Kun pyörällä ajaa parkkitalon verkkoseinän ohitse, liikkuu valon tekemä viiva hauskasti mukana. Tästä lapset ovat olleet riemuissaan, kertoo Larsen.
Mene sinäkin ja kokeile!

Kuva (Petteri Kivimäki) Valon kaupunki -koordinaattori Annukka Larsen pitää Paviljongin ja Jyväs-Parkki Oy:n talon julkisivun ja kadun valaistusta edistyksellisenä.


Jenni Santalo

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 11.3.2009.