Jyväskylä-lehti

Jäällä on valoa ja vauhtia

Perinteisiä ja luistelulatuja on ajettu useiden järvien jäille


Aurinkoiset kevättalven päivät houkuttelevat ulos ulkoilemaan. Järvien jäät tarjoavat helmi-maaliskuun aikana hyvät mahdollisuudet ulkoilla ja nauttia keväisistä päivistä järvien jäillä hiihtäen, luistellen tai kävellen. Jyväskylän liikuntapalvelut kunnostaa keliolosuhteiden salliessa järvien jäille hiihtoladut. Luistinradat tehdään perinteisesti Jyväsjärvelle sekä tänä talvena myös Palokkajärvelle.
Hyviä jäälatuja löytyy Vaajakosken Haapalahdelta. Ladut vievät Savutuvan Apajan editse Noukanniemen veneilykeskukseen, jonka kahvio palvelee ulkoilijoita. Latujen varrella on myös kaksi nuotiopaikkaa, joilla voi levähtää nauttimaan eväitä.
Latureittejä löytyy myös Palokka-, Tuomio- ja Alvajärveltä sekä Tikkakosken Luonetjärveltä, jonka jäälatu vie suositulle Peuraniemen laavulle. Keljonlahden, Tikan ja Naattianniemen rantoja kiertää latureitti sekä Säynätsalon ja Muuratsalon ympäri kiertää suosittu reitti.
Korpilahdella ajetaan tänäkin talvena kaksi jäälatua Kirkkolahden molemmin puolin: toinen Iloniemen puoleiselle rannalle ja toinen satamasta Kiviönniemelle ja takaisin. Ainakin Päijänne-hiihdon (7.3.) aikoihin on tarjolla myös luisteluväylä.

Jäille järki matkaan


Lähes kaikki Jyväskylän lähialueen järvet ovat osin virtaavien vesien varrella. On tärkeää aina selvittää jäätilanne ennen ulkoilemaan lähtöä. Jäillä liikkuu paljon myös moottorikelkkoja ja kelkkareittien kohdalla jää saattaa olla heikentynyt eikä välttämättä kanna kävelijää.
Tänä talvena on myös muutamia työmaita, jotka aiheuttavat jäätilanteeseen muutoksia. Keljonlahden voimalan rakennustyömaa ja sen koekäyttö muuttaa jääolosuhteita Keljonlahdella. Jyväsjärvellä sataman rakennustyömaa muuttaa luisteluradalle menokohdan. Virtaukset ovat saattaneet muuttua myös Äijälänjoen ruoppauksen jäljiltä Väinölässä.

Liikuntapalvelut: Kari Häkkinen p. 0500 755 240, Hannu Aaltonen p. 050 654 38, Kari Nättinen 0400 712085.

Kuva (Petteri Kivimäki) Korpilahtelaiset Nättisen veljekset Kari ja Keijo hiihtävät mielellään Korpilahden satamasta Kiviönniemelle vievää jäälatua.


Kari Häkkinen

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 04.02.2009.