Jyväskylä-lehti

Kotikaupunki tutuksi

Naissaaren nimellä ja Halssilan puutaloillakin on omat tarinansa

Vaajakosken tunnelmallinen retkikohde, Naissaari kanavineen, kahviloineen ja käsityömyymälöineen ja näyttelyineen todellakin oli muinoin naisten paikka.

– Kun Hämeestä asti kalastajat ja metsästäjät saapuivat aikoinaan Keski-Suomeen, miehet jättivät naiset ja lapset Naissaareen viettämään aikaa ja jatkoivat matkaansa kauemmas erämaille, kertoo matkailuopas Asta Häkkinen.Naissaaresta saattaa opastettu bussikierros jatkua Pandan tehtaanmyymälän maistiaisten haun jälkeen (vanhaa) Vaajakoskentietä ja kiepauttaa Aittovuoren rinteelle Nakertajantien kautta läpi 1920- ja 30-luvulla rakennetun miljöön.

– Tämä on aluetta, johon Schaumanin ja Kankaan tehtaiden työntekijät rakensivat kotitalojaan. Rakentamisen äänet, koputus ja nakerrus, kuuluivat yötä päivää. Aluetta alettiinkin kutsua nakertajien esikaupungiksi, Asta Häkkinen kertoo.

Matkailuoppaita kannattaa tilata

Keväällä 2009 valmistuu neljätoista uutta auktorisoitua matkailuopasta kaupungin ja Jyväskylän aikuisopiston yhteistyössä järjestämältä, Asta Häkkisen ja Merja Välimaan vetämältä kurssilta. Anneli Sirkka ja Laura Viinikainen tulevat täydentämään opasjoukkoa suurella mielenkiinnolla 160 tuntia paikallis- ja Suomitietoutta sisältäviä opintojaan ja tulevia tehtäviään kohtaan.

Marja Nieminen, Berta Sipi ja Eija-Liisa Väli­maa puolestaan kuuluvat kunnioitettavaan kaartiin, joka on toiminut kaupungissa matkailuoppaana jo 40 vuotta.

Venäjän ja englannin kielen kääntäjäksi valmistunut Laura ja viroa, venäjää ja saksaa puhuva Anneli kertovat, että heidät innosti matkailuopaskurssille mahdollisuus käyttää kielitaitoa ja halu esitellä kotikaupunkia sekä itse oppia tuntemaan sitä paremmin. He kertovat, että opastukselle osallistuminen on mukava kokemus paitsi matkailijalle, myös paikkakuntalaiselle.

– Itse olen ainakin alkanut katsoa kaupunkia toisin silmin, kun kurssilla on saanut tietoa paikoista, joiden ohi joka päivä kulkee, Anneli Sirkka kertoo.

– Oppaan tilaaminen ei ole suuri kustannus henkilöä kohden, jos koossa on valmiiksi ryhmä, esimerkiksi yhdistyksestä tai työpaikasta. On mielenkiintoista myös tutustua opastetusti Uuden Jyväskylän alueisiin, jotka eivät aiemmin kuuluneet omaan kuntaan, Asta Häkkinen rohkaisee.


Kuva (Ilkka Pietarinen) Laura Viinikainen, Asta Häkkinen, Anneli Sirkka ja Merja Välimaa pitävät Naissaaren tunnelmallista miljöötä tutustumisen arvoisena.Arja Liinamaa

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 12.11.2008.