Jyväskylä-lehti

Kulttuurin kutinaa

Ikääntyville tarjolla uusia kulttuurielämyksiä

Viitakodin palvelutalolla on alkamassa kulttuurityöpaja. Toistakymmentä keskustassa itsekseen asuvaa ikäihmistä on kokoontunut Katja Holopaisen vetämään intuitiivisen äänen työpajaan.
Ennakkoon joku tuntuu toivovan hyvää luentoa ja toinen taas epäilee, että tarkoitus on opetella puhumaan uudella tavalla. Kukaan ei kuitenkaan arvaa, että luvassa on uudenlainen kutkuttava kulttuurikokemus.

Uusi kulttuuripanostus ikäihmisille

Syksyn aikana päiväkeskuksissa, palvelutaloissa ja hoiva- ja hoitolaitoksissa kiertävät kulttuurituokiot ovat tervetullut lisä ikääntyvien palveluihin ja vanhuspalveluiden viriketoimintaan. Ikääntyneiden kulttuuripalveluiden ohjelmassa on sekä osallistavia esityksiä ja kertatyöpajoja että perinteisiä esityksiä ja yhteislaulutilaisuuksia.

Kaupungin kulttuuri- ja sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdessä rahoittamat kulttuurituokiot ovat tuoneet vaihtelua päivärytmiin ja antaneet uusia ideoita myös henkilökunnan omaan työhön.
– Saamme nauttia uusista kulttuurituokiosta neljä kertaa syksyn aikana. Se on todella merkittävä kädenojennus kaupungilta myös meille kolmannen sektorin toimijoille, kiittelee Viitakodin ryhmää vetävä Riitta Tupamäki.

Tunnin pituisen kulttuurituokion puolivälissä Viitakodin työpajassa istuu jo punaposkisia vanhuksia. Alkukankeuden jälkeen äänenkäytön avuksi on otettu rohkeasti myös kädet.
– Aivan kun eri kirjaimet tulisivat ihan eri paikoista, tämähän kutittelee mukavasti hartioissa asti, huomaa Hilkka Puttonen.
– Huomaatteko, että oma ääni on kuin sisäistä lempeää hierontaa, erilaisia ääniä voi käyttää eri tavoin virkistääkseen omaa kehoa, opastaa Holopainen.

Oppia ikä kaikki, toteaa mukana ollut ja silminnähden virkistynyt Hilkka Puttonen tunnin kestäneen työpajan päätyttyä. Kutinakin voi olla kulttuuria.
Päiväkeskusten yhteystiedot ja poimintoja päiväkeskusten ohjelmasta löytyy toisaalta lehdestä.


Kuva. (Ilkka Pietarinen) Ida Peltola, Anni Jortikka, Katja Holopainen ja Marjatta Auramo tunnustelevat miltä ääni tuntuu Viitakodilla järjestetyssä kulttuurityöpajassa.

Antti Laukkarinen

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 8.10.2008.