Jyväskylä-lehti

Urbaani keidas kutsuu

Lutakonpuisto on mainio paikka kesäiseen ajanviettoon

Aaltomaisella nurmikolla on notkelmia, jotka sopivat piknik-retkeilyyn. Välillä voi kiipeillä ja pelata koripalloa sekä nauttia mosaiikkitaideteoksen hehkuvista väreistä.

– Lutakonpuiston toteuttamisessa mukana olo oli harvinainen tehtävä. Näkymä Oy:n suunnitelman pohjalta on tehty uusi puisto lähelle keskustaa, jonka muut puistot ovat historiallisia. Lopputulos on moderni, alueelle istuva ja omannäköisensä, suunnittelijahortonomi Leena Rapo kertoo.

Vehreä viipale Innovasta rantaan

Lutakonpuiston saarekkeista ensimmäinen, Schaumannin puistotiehen rajautuva suomalaiskansallinen saareke on nimeltään ”Metsän henki”. Siinä kasvaa koivuja ja metsän pohjakasvillisuutta.

Seuraava on tekonurmipohjainen, ympyrän muotoinen ”Tiedon ja taidon saari”, jossa liikkumishalukkaille on tarjolla kaareutuva kiipeily-seinä sekä koripallokorit.
Viimeinen saari on Paratiisi, jossa on kaksi taideteosta. Puiston rantapäätyä halkaisee Jyväsjärveä kiertävä, asfaltoitu kevyen liikenteen väylä Rantaraitti. Aivan rannassa on portaat.

Lasimosaiikkia Venetsiasta

– Tää on niin kuin syöty omena. Laattojen reunat on hiottu niin sileäksi, että siinä voi istua, kertoo taiteilija Marja Kolu ”Aatamin puraisuun” tutustuville Ilir Savolaiselle, Mira Nymanille ja Iiris Kumpulaiselle.

– Omena on syöty, koska Aatami ja Eeva söivät omenasta ja joutuivat siksi lähtemään Paratiisista, hän selventää.
Mosaiikkipalat on valmistettu Italiassa sulasta lasimassasta keittämällä uunissa. Värit saadaan lisäämällä rauta-, kulta- ja kuparioksideja lasimassaan.
Taidevalimo Jarmo Saarekas valmisti omenan muotin taiteilijan mallin mukaan ja valoi omenan betoniin.

– Tämä päälle ladoimme värillisen lasimosaiikin. Apuna oli kuultopaperille tekemäni värimalli, Marja Kolu kertoo.
Omenan seuraksi julkistetaan Lutakonpuiston avajaisissa Marja Kolun ”Rastatukkainen soffa”.


Kuva: Mira Nyman, Iiris Kumpulainen ja Ilir Savolainen tutustuivat Aatamin puraisu -teoksen tekijä Marja Koluun ja saivat muistoksi mosaiikkipalaset. Ilkka Pietarinen.
--------

Lutakonpuiston avajaiset to 5.6. kello 17
Tilaisuus on kaikille avoin
Ohjelmassa Markku Anderssonin avauspuhe 
ja esityksiä
Lisätietoja: www.lutakko.fi

Arja Liinamaa

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 27.5.2008.