Jyväskylä-lehti

Puhuminen on tärkeintä

Pitkä parisuhde ei ole näinä aikoina mikään itsestäänselvyys

- Varsinkin nuoret aikuiset tarvitsisivat tukea parisuhteisiinsa. Että ongelman tultua osattaisiin keskustellen hakea suhteelle uusi vaihe, kertoo Jyväskylän seudun perhehankkeen projektipäällikkö Jaana Kemppainen.
Sara Myllyaho ja Kalle Myllyaho kertovat, että heidän viiden vuoden mittainen parisuhteensa on aika ihmeellinen asia.

- Tapaamisemme viisi vuotta sitten oli sattumaa. En ollut edes menossa juhliin, jotka yhteiset ystävämme järjestivät. Sitten päätinkin mennä ja tapasin Kallen ja heti ihastuimme, Sara kertoo.
Sara ja Kalle ovat nyt aviopari ja heillä on kymmenen kuukauden ikäinen Niklas-poika. He eivät ole kokeneet suhteessaan juurikaan kriisejä, riitojakin on ollut vain muutama.

- Hyvän parisuhteen tärkein asia on, että puhutaan paljon. Niin hyvistä kuin huonoistakin asioista, määrittelevät Myllyahot.

Yhteisiä eväitä Parisuhteen polulla -tapahtumasta

Yhteisen ajan puute voi koetella parisuhdetta varsinkin, kun perheessä on pieniä lapsia ja vanhemmat käyvät töissä.

17. toukokuuta järjestettävällä Minä ja sinä parisuhteen polulla -tapahtumalla halutaan antaa pariskunnille mahdollisuus pysähtyä pohtimaan ja keskustelemaan suhteestaan kumppaninsa kanssa.
– Tapahtuma on tarkoitettu kaiken ikäisille pariskunnille, jotka haluavat kehittää parisuhdetaitoja ja löytää uusia näköaloja arkielämään. Pysäkeillä on pieniä alustuksia ja tehtäviä, jotka auttavat parisuhteen kehittämisessä. Yhteiseen asioiden jakamiseen voi osallistua halunsa mukaan, Jaana Kemppainen kertoo.

Pysäkkien aiheita ovat tahdon merkitys parisuhteessa, parin keskinäinen yhteys, parisuhteen arki ja seksuaalinen nautinto.
– Vaikuttaa siltä, että parisuhteissa helposti jää kertomatta toiselle tärkeitä asioita. Aiemmissa tapahtumissa todettiin, että moni ei esimerkiksi ollut koskaan kuullut kumppaniltaan, mihin tämä oikein oli hänessä ihastunut, Jaana Kemppainen sanoo.
Sara ja Kalle Myllyaho eivät kehujaan säästele.

– Minä ihastuin siihen, miten aito ja hauska sinä olet etkä sellainen, joka pelkäisi koko ajan muiden mielipiteitä, Sara hymyilee Kallelle.
– Sinä taas olet tuollainen tietopankki, kiinnostunut monista asioista. Ja sinussa on hienoa taiteellisuutta, itse olen vähän turhankin pedantti, Kalle toteaa.

Lisätietoja parisuhdetapahtumasta:
Jyväskylän seudun perhehanke p. 0400 962560
http://www.jyvaskylanseutu.fi/perhehanke
Ilmoittautuminen 5.5. mennessä perhehanke@jkl.fi


Kuva: Sara Myllyaho ja Kalle Myllyaho pitävät avoimuutta tärkeimpänä parisuhteessa. Jyväskylän seudun perhehanke jäjestää parisuhdetapahtuman 17.5. Ilkka Pietarinen.

Arja Liinamaa

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 16.4.2008.