Jyväskylä-lehti

Järvi antaa jäisen hurmion

Vesistöt kaupungin keskellä ilahduttavat ympäri vuoden

Avantouimarit osaavat arvostaa kaupunkia, joka on sijoittunut järvien keskelle.
- Tuomiojärven, Jyväsjärven, Päijänteen, Köhniön ja muiden vesistöjen virkistysarvo on kaupunkilaisille todella suuri, toteavat avantouimarit Veikko Lahtinen, Pekka Syvälahti ja Tuula Syvänperä.

Kesällä järvillä uidaan, melotaan, veneillään ja surfataan. Talvisin hiihdetään ja luistellaan jään päällä ja harrastetaan esimerkiksi leijalautailua. Sekä pulahdellaan tietenkin avantoon.

Räyhäkkyyttä ja stressinpoistoa

Tuomiojärven uimarannan vieressä sijaitseva uintipaikka on talvisen aurinkoisena iltapäivänä vilkas. Jyväskylän seudun avantouimarit ry:n kaupungilta vuokraaman rakennuksen
terassin ovi käy tiheään, kun sisään kolistelee reipashenkisiä uimareita.
- Itselleni tämä harrastus on antanut itsetuntoa. Avannosta noustua on sellainen olo, että kun tähän on pystynyt, pystyy kyllä moneen muuhunkin. Tulee vähän räyhäkkäämmäksi, naurahtaa Pekka Syvälahti.

Veikko Lahtista avantouinti auttaa stressinpoistossa.
- Kiireen tunne on kaukana, kun nousee avannosta. Enkä ole laisinkaan sairastellut enää näiden kolmen vuoden aikana, kun olen tätä harrastanut.

Kuusi uimapaikkaa

Jyväskylän seudun avantouimarit ylläpitävät kuutta avantouintipaikkaa. Ne sijaitsevat Jyväs­kylässä Köhniöllä, Tikassa ja Tuomiojärvellä sekä Jyväskylän maalaiskunnan puolella ­Palokassa, Tikkakoskella ja Vaajakoskella. Kaikissa uimapaikoissa on lämpimät pukukopit sekä naisille että miehille.

Talviuinti kolahtaa joka talvi uusiin ihmisiin kaupungissa ja maalaiskunnassa. Yhdistyksen jäsenmäärä on noussut 1350:een.
- Yhdistyksemme on yksi Suomen vilkkaimmista. Eikä ihme, sillä urheilukulttuuri ja rakkaus
vesistöihin ja luontoon on aina ollut keskisuomalaisille tärkeä asia, pohtii Veikko Lahtinen.

Lisätietoja:
www.jyvaskylanseutu.fi/kannat/latuinfo/
(jääladut)
www.jklavanto.net

Kuva: (Ilkka Pietarinen) Anita Saraste-Kautto, Pekka Syvälahti ja Veikko Lahtinen ovat löytäneet kaupungin keskeltä virkistäytymisen lähteen.

Arja Liinamaa

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 12.3.2008.