Jyväskylä-lehti

Taidetta kaikille

Luotsit avaavat väyliä erityisryhmien kulttuuritoimintaan

Keväästä 2007 lähtien Jyväskylän seudulla on toiminut Suomessa ainutlaatuinen vapaaehtoisuuteen ja vertaistukeen perustuva Kulttuuriluotsi-palvelu. Idean äidin, museolehtori Sirpa Turpeisen mukaan kulttuuriluotsit ovat vapaaehtoisia, jotka auttavat muun muassa vammaisia, ikäihmisiä, maahanmuuttajia ja muita erityisryhmiä kulttuurin maailmaan.

Keväällä jo kolmas kurssi

Kulttuuriluotsit eivät ole museo-oppaita, vaan erityisryhmien rohkaisijoita ja seudun kulttuuritarjontaan tutustuttajia. Ensimmäinen kulttuuriluotsikurssi järjestettiin syksyllä 2006 ja toinen keväällä 2007. Kolmas kurssi järjestetään kevään aikana.
- Keväällä alkava kurssi on tarkoitettu vanhustyön ja terveydenhoitoalan ihmisille. Jos kiinnostusta riittää, niin myös muut voivat kurssille hakeutua, koulutuksen suunnittelija Hanne Laitinen kertoo.

Palkkiona hyvä mieli

Kulttuuriluotsia pidemmän kulttuuriluoti-koulutuksen saaneet Sanni Kankainen, Marke Uustalo ja Heli Hietaharju-Mölsä ovat olleet ahkeria museovieraita jo ennen koulutustaankin. Kulttuuriluoteina he ovat tuoneet museoiden näyttelyihin muun muassa vanhuksia, näkövammaisia ja myös omia tuttaviaan.

Heli Hietaharju-Mölsä uskoo, että toiminnalla voi parantaa esimerkiksi laitoksissa asuvien hyvinvointia.
- Voimme sopia myös käyntejä autettavien asuinpaikkoihin. Esimerkiksi sormiväreillä maalailu voi tuoda virkistystä ja iloa vanhusten arkeen. Ja samalla me itse saamme tavata ihania ihmisiä.
Kouluttajina toimivat Hanne Laitinen, vertais­tuen asiantuntija projektisuunnittelija Anne Laimio ja taideohjaaja Katja Holopainen vakuuttavat, että taiteella on parantava vaikutus.
- Olemme nähneet taiteen hyvinvointia edistävän vaikutuksen työssämme. Luotsitoiminnan avulla saamme kulttuurin kaikkien siitä kiinnostuneiden ulottuville.

Lisätietoja:
sirpa.turpeinen[at]jkl.fi
hanne.laitinen[at]jkl.fi, p. 0400 804624

--------

Kulttuuriluotsin tilaus

Vapari, p. 625 905
Jyväskylän kaupunginkirjaston tietopalvelu,
p. 624 440


kuva: Petteri Kivimäki

Hannu Niittymäki

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 30.1.2008.