Jyväskylä-lehti

Silput - tapahtumat ja koulutus

Ihmisiä Iijoelta Itärajalle

Keski-Suomen museon näyttely Ihmisiä Iijoelta itärajalle esittelee jyväskyläläisen graafisen suunnittelijan Matti Louhen 50 alkuperäisteosta.

Matti Louhi on suunnitellut kaikki Kalle Päätalon kirjojen kansikuvitukset vuodesta 1964 lähtien. Lähempi tutustuminen Kalle Päätaloon teki hänestä vuosikymmenten kuluessa kirjailijan kuvallisen tulkin.

Näyttely on avoinna 6. tammikuuta saakka.

--------

Hakala ja Barshai tähdittävät Jyväskylä Sinfonian kevättä

Jyväskylä Sinfonian kevään ohjelma tarjoaa kansainvälistä ilmapiiriä, historiallisia harvinaisuuksia, tunnelmia Venäjältä ja Yhdysvalloista sekä klassis-romanttisen ohjelmiston kestosuosikkeja.

Nuoren venäläissäveltäjä Anton Lubchenkon teos kuullaan kantaesityksenä ja kapellimestari Spiros Pisinos tuo tuliaisinaan kyproslaisen sävellyksen, joka kuullaan Suomessa ensi kerran. Suomalaista säveltäjiä edustavat muun muassa Leevi Madetoja ja Kalevi Aho.

Avajaiskonsertissa Gustav Mahlerin neljän laulun sarja Vaeltava kisällin lauluja on tekijänsä ensimmäinen mestariteos, joka on saanut tulkikseen arvoisensa esittäjän. Tommi Hakalan hieno ura on ollut nousukiidossa Cardiffin ”Singer of the World” -laulukilpailun voiton jälkeen.

Viime kaudella hän lauloi muun muassa Olli Kortekankaan Isän tyttö-oopperan kantaesityksessä Savonlinnan Oopperajuhlilla. Tulevia tehtäviä ovat ainakin Figaron häät Atlantassa ja Manon Lescaut New Yorkin Metropolitanissa.

Pääsiäiskonsertin päänumerona on kanadalaisen Christos Hatzisin varhaiskristillistä mystiikkaa huokuva teos. ¡Otra Vez! Quinteton ja Jyväskylä Sinfonian konsertissa soivat uudet tangosävellykset ja -sovitukset.

Kevään ohjelmassa kuullaan myös muun muassa Pietari Suuren hovisäveltäjän musiikkia, Beethovenin varhaissinfoniaksi luultu Jena-sinfonia sekä maineikkaan Rudolf Barshain sovituksia Beethovenin ja Shostakovitshin teoksista hänen itsensä johtamana.
Nuoria suomalaisia edustavat viulisti Anna-Liisa Bezrodnyi, pianisti Antti Siirala ja kapellimestari Sasha Mäkilä.

Kevään ohjelmistosta levytetään Friedrich Wittin ja Moshei Vainbergin musiikkia ja jo aikaisemmin levylle on päässyt George Gershwinin Porgy ja Bess –oopperan säveliä.
Mari Itäranta

Lisätietoja: www.jyvaskylasinfonia.fi

--------

Elävä Joulukalenteri kutsuu joulun tunnelmiin

Totta se on! Viisi vuotta on vierähtänyt Jyväskylän kaupunginkirjaston ihka ensimmäisen Elävän Joulukalenterin luukun avaamisesta. Maksuttomissa tapahtumissa nautitaan jälleen musiikin ja tarinoiden tarjoamista jouluisista yllätyksistä. Kalenterin kokonaisuudesta vastaa laulaja-pianisti Leena Pyylampi.

Joulukalenterin luukkuja availemaan ovat tervetulleita kaikenikäiset lapset ja aikuiset. Laulavalla Pupujussilla (Leena Pyylampi) on mukanaan uunituoreita, raikkaita ja riemukkaita joululauluja ja laululeikkejä. Perinteisiä joululaulujakaan ei unohdeta. Toisena esiintyjänä on näyttelijä Antti Suora, joka nähdään ketun roolissa.
Hyppää mukaan ja hae pullea pussillinen joulumieltä joulukalenterista!
Kirjailija Irja Ranen alkujaan ideoiman Elävän Joulukalenterin synnystä ja vaiheista saa lisätietoa kirjaston nettisivuilta osoitteesta www.jyvaskyla.fi/kirjasto.

Elävä Joulukalenteri 2007

ke 5.12. klo 9.15
- Huhtasuon kirjasto
ma 10.12. klo 9.15
- Kortepohjan kirjasto, Isännäntie 3, p. 624 461
ti 11.12. klo 9.15
- Keltinmäen kirjasto, Keltinmäentie 15, p. 624 460
ke 12.12. klo 9.15
- Säynätsalon kirjasto, Parviaisentie 9, p. 623 821
to 13.12. klo 10.50
Lyseon Luciat -kuoro
- Pääkirjaston portaikko , Vapaudenkatu 39–41, p. 624 444
pe 14.12. klo 9.30
- Halssilan kirjasto, Lokintie 9, p. 624 457
ti 18.12. klo 9.15
- Lohikosken kirjasto, Lohikoskentie 18, p. 624 463
to 20.12. klo 9.15
- Keljonkankaan kirjasto, Neulastie 4, p. 624 459

Minna Koivisto

--------

Riehakas joulunäytelmä lapsiperheille

Helsinkiläinen Lähiöteatteri saapuu ilahduttamaan jyväskyläläisiä lapsiperheitä keskiviikkona 12.12. klo 18 Huhtaharjun koulun auditorioon (Kangasvuorentie 22).
No johan on joulu! Täti Monika –esitys on vauhdikas jouluinen kertomus Täti Monikasta ja hänen useista ystävistään. Joulu on jo lähellä ja Täti Monika haaveileekin rauhallisesta joulusta kynttilän valossa yksin omassa kodissaan.

Kun joulu on ovella Monikan haave joulurauhasta romuttuu, sillä hänen kotiinsa saapuu yllättäen joukko vieraita, kuten siskon tyttö Hellä-Irmeli, kissa, hiiri ja Herkkupossu Leevi. Täti Monikan on yllättäen laitettava joulu isolle porukalle ja kuinkas siinä käykään – ainakaan joulurauhasta ei ole enää tietoakaan.

Näytelmän on käsikirjoittanut ja ohjannut Jarmo Harjula. Esitys kestää noin 45 minuuttia. Liput 5 e Nikolainkulman lipunmyynnistä (Asemakatu 6) puh. 624 901.

--------

Uuden vuoden vastaanotto Kirkkopuistossa

Jyväskylän kaupunki järjestää uuden vuoden vastaanoton maanantaina 31.12. Kirkkopuistossa kaupungintalon edustalla klo 23.25 alkaen.

Uuden vuoden puheen pitää kaupunginjohtaja Markku Andersson. Arja Koriseva esiintyy pianisti Matti Rautiaisen säestyksellä ja tanssiesityksen lavalle tuo Jyväskylä City Breakers. Juontajana on Jouni Huhtaniemi. Ilta huipentuu perinteiseen ilotulitukseen klo 0.00.

--------

Joulu museoissa

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25
- La–su 8.-9.12. klo 11–18 Käsityöläisten Joulutori. Joulutunnelmaan virittäytyneessä museossa 30 käsityöläistä ympäri Suomen myy tuotteitaan. Nyt mukana yhdeksän uutta käsityöläistä. Tuoksuva Joulukahvio, Tonttu Toljanterin tupa pohjakerroksessa ja Metsänväen joulu Gallerian ikkunassa ilahduttavat koko perhettä, vapaa pääsy.
- To 13.12. klo 18–22 Joululahjavalvojaiset - tunnelmallisen illan aikana työstämme museossa tänä vuonna olleiden näyttelyiden innoittamina poroa, pajua ja rautalankaa…
Ohjaajina Sirpa Saarenpää, Hannele Hakanen ja Raija Manninen. Ilmoittaudu
puh. 014 624 945, hinta 20 €.

Jyväskylän taidemuseon Holvi
Kauppakatu 23
- La–su 8.-9.12. klo 11–18 Jouluinen TAIDEBASAARI, järjestäjät Jyväskylän taidemuseo, Aivia ry ja Luova Foorumi, vapaa pääsy.
- La 8.12. klo 12–17 nonstop-joulukorttityöpaja, materiaalimaksu.
- Su 9.12. klo 14 Rundi 2, carborundum-tanssi, Aino-Kaarina Pajari, Noora Nenonen, Anja Mauranen, vapaa pääsy.

--------

Emilian uloshuuto oli huipennus

Eräänä syyskuun hämäränä iltana vuonna 1884 oli suuri joukko jyväskyläläisiä kokoontunut Torikadulle kruununvouti Rönnebergin talon edustalle.

Sisältä kuului ääniä; puheensorinaa, naurua ja soitantaa. Hetken päästä, muutamien innokkaimpien yllytyksestä, alkoi koko ulkona seisoskeleva joukko huudella talolle päin: ”Morsian ulos! Morsian ulos!”. Siinä mukana ollut kertoi muistojansa myöhemmin: ”Lasiverannan kaksoisovet avautuivat ja morsian tuli näkyviin. Marsalkat seisoivat kummallakin puolella, kädessään monihaaraiset hopeiset kynttiläjalat, joiden kynttilät säteilivät valoa illan pimeyteen. Emmyllä oli valkoinen puku. Komea näky.”

Tavanmukaisesti uloshuudettu morsian oli kauppias Mikko Parviaisen tytär Emilia Parviainen, joka oli vihitty aiemmin päivällä kaupunginkirkossa kuvernöörin pojan Arvid Järnefeltin kanssa. Jälkimmäisestä tuli sittemmin tolstoilainen kirjailija.

Keski-Suomen museon ”Tahdon – keskisuomalaista hääperinnettä sadan vuoden ajalta” -näyttelyssä esitellään häätapoja sekä häätapahtumia esineiden, kuvien ja tekstien kautta. Näyttelyn esineistö on pääosin Keski-Suomen museon omista kokoelmista, jotka käsittävät yli 61 000 esinettä tekstiileistä mitaleihin. Meneillään olevassa näyttelyssä on nähtävillä esineistä vain murto-osa.

Tahdon-näyttely esittelee morsiuspukumuotia 1870-luvulta nykypäivään. Joukossa on mustia ja valkoisia pukuja, joiden lisäksi nähdään ehkä tavanomaisesta poikkeavaakin.
Historian kulusta kertovat osaltaan myös häälahjat, joiden joukossa on kapioarkku vuodelta 1850 ja 20-vuoden ikäinen mikroaaltouuni. Häävalokuvissa edellisen vuosisadan alkupuolen hillitty charmi haastaa nykyisten parien onnellisen glamourin.
Tahdon-näyttely on esillä Keski-Suomen museossa 6.1.2008 asti.

Esa Jurva

--------

Itsenäisyyspäivän juhla Paviljongissa

Itsenäisyyspäivän juhla pidetään Paviljongissa (Messukatu 10) torstaina 6.12. klo 13. Juhlajumalanpalvelus pidetään kello 10 Taulumäen kirkossa, samaan aikaan on jumalanpalvelus myös Kaupunginkirkossa. Kahvitarjoilu on Paviljongissa kello 12. Juhlaan voi ottaa mukaan suuret kunniamerkit.

Seppelten lasku Taipaleen taistelun muistomerkille ja Veteraanimuistomerkille pidetään Kirkkopuistossa kello 11.15. Seppeltenlaskutilaisuus sankarihaudalla alkaa kello 11.30.
Itsenäisyyspäivän soihtukulkue lähtee kello 18 yliopiston päärakennuksen edestä kohti Vanhaa hautausmaata. Sankarihaudalla on seppeleenlaskutilaisuus klo 18.45. Harjun portaat ovat valaistuna kello 18–20. Asukkaita kehotetaan vanhan tavan mukaan järjestämään juhlavalaistus klo 18–20.
Paviljongin edustalla olevalla pysäköintialueella voi pysäköidä auton maksutta juhlan aikana. Vapaa pääsy.

--------

Kansalaisopistossa kohti kevättä

Kevään 2008 uusi ohjelma jaetaan koteihin 12.12. alkaen. Nettiversio löytyy osoitteesta: www.jyvaskylanseutu.fi/kansalaisopisto.
Ilmoittautua voi osoitteessa https://opnet.virkamaki.fi/jyvaskyla 17.12. klo 9.00 alkaen tai puhelimella 623 811, ma-ti 17–18.12. klo 9–18 ja sen jälkeen opiston neuvontaan p. 626 595 tai 625 237.

Opintomaksut hoituvat pankkisiirtona, jonka viitenumeron saa ilmoittautumisen yhteydessä.

Alennuksia työttömille maahanmuuttajille

Opetusministeriö on myöntänyt opistoille opintosetelityyppistä valtionavustusta, jolla voidaan alentaa eri kohderyhmien opiskelumaksuja. Jyväskylän seudun ja Jyvälän kansalaisopistoissa 30 euron alennuksen saa rajoitettu määrä työttömiä työnhakijoita ja maahanmuuttajia.
Ilmoittaudu opistoon, johon olet menossa ja maksa opintosi kyseisen opiston kassalla. Alennus myönnetään asiointijärjestyksessä. Ota työvoimatoimiston asiakaskortti mukaan.
Ritva Palviainen

Lisätietoja:
Opiston neuvonta p. (014) 626 595, 625 237
Avoinna 19.–21.12. ke–pe 9–15
Suljettu 22.–31.12.
Avoinna 2.–4.1.2008 ke–pe 9–15
7.1. alkaen ma-to 12–19, pe ja lukukausien ulkopuolella 9–15
Peruutukset neuvontaan, p. (014) 626 595 tai eila.hyytia@jkl.fiTämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 5.12.2007.