Jyväskylä-lehti

Viitaniemen monttu pidentää aktiivisen luistelukauden

Luonnonjää-pallokentästä eli Nisulan Montusta rakennettiin pikaluistelun mahdollistava iso tekojäärata Jyväskylään vuonna 1990. Viitaniemessä mestaruussarjan jääpalloa pelaavat JPS ja JPS Juniorit ry. KENSUn talvilajeihin kuuluvat pikaluistelu ja suositut lasten luistelukoulut.

Kenttää käyttävät kaupunkilaisten ja alueen koulujen lisäksi urheiluseurat. Viitaniemessä mestaruussarjan jääpalloa pelaavat JPS ja JPS Juniorit ry. ja KENSUn pikaluistelijat kiertävät rataa omilla vuoroillaan.

Jääpallon junioritoiminta on lisännyt suosiotaan ja jääpallojoukkueissa harjoittelee satoja nuoria. Lisäksi JyPHT ry. järjestää Viitaniemessä kiekkojunioreiden harjoituksia ja kiekkokoulua. Kesällä hiekkatekonurmella harjoittelevat jalkapallojuniorit.

Pikaluistelemaan heti kun nilkat kestävät

Pikaluistelua harrastetaan Suomessa lähes koko maassa. Pikaluistelu on pohjimmiltaan kestävyyslaji, koska lyhyinkin kilpailusuoritus kestää noin 36 sekuntia. Pikaluistelussa suuntaus on erikoistumiseen tietyille matkoille. Lyhyillä matkoilla hallitsevat voimakkaat ja räjähtävät tyypit, pidemmillä matkoilla enemmän kestävyysominaisuuksia omaavat luistelijat.

– Pikaluistelu on laji, jossa tekniikka on yhtä tärkeää kuin kuntopohja. Samaa tekniikkaa voidaan osittain hyödyntää retkiluistelussa ja vapaan hiihtotyylissä. Liukuminen, painonsiirto, voiman oikeasuuntaisuus ja oikea-aikaisuus ovat melko yksinkertaisia asioita oppia. KENSUlla on tällä hetkellä lupaavia junioriluistelijoita ja aktiivista luistelukoulutoimintaa. Lisäksi Jyväsjärven retkiluistelurata on yleisesti ottaen parantanut luisteluinnostusta täällä Jyväskylässä, toteaa Keijo Ilmavirta KENSUsta.

Jyväskylässä Viitaniemi tarjoaa parhaan mahdollisuuden pikaluisteluun. Pikaluistelu ei katso ikää, vaan sitä voi harrastaa siitä saakka kun nilkat kestävät ja jatkaa mahdollisen kilpailu-uran jälkeen vielä veteraanisarjoissa. Myös retkiluistelijat ilman sauvoja ovat tervetulleita pikaluisteluvuoroille.

KENSU ry. järjestää jäsenilleen valmennustoimintaa ja pikaluistelukouluja. Luistelukouluissa käy vuosittain 100–200 lasta opettelemassa luistelun taitoja. Myös aikuisille on tarjolla kursseja.


Lisätietoja:
www.kensu.fi
www.jyvaskyla.fi/liikunta
Viitaniemen tekojäärata
p. (014) 624 863
liikunta.info@jkl.fi
p. (014) 624 848

Yleisöluisteluvuorot
Ma 15–17
Ke 18.15–19.15
Pe 18.15–19.15
La 18-20
Su 17-19
Hinta 2 €/henkilö.
Muutokset mahdollisia.


kuva: (Ilkka Pietarinen) Pikaluistelu on laji, jossa tekniikka on yhtä tärkeää kuin kuntopohja. Samaa tekniikkaa voi hyödyntää retkiluistelussa ja vapaassa hiihtotyylissä.

Marja-Leena Oinonen

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 5.12.2007.