Jyväskylä-lehti

Arjen rytmi tuo hyvän olon

Terveelliset ruokailutavat hammashuollon toiveena

Milja Immonen, Anna Vanhala, Sara Kauppinen, Heini Rasanen, Kaisa Sairanen ja Jasmine Malinen tietävät, mitä nuorten napostelukulttuuri käytännössä tarkoittaa.
- On tosi yleistä käydä koulupäivän aikana välitunnilla ruokakaupassa tai ärrällä hakemassa karkkeja tai limsaa, kertoo Heini Rasanen.
- Karkkeja saatetaan napsia salaa tunnillakin, tietää Milja Immonen.
- Eikä kouluruoka maistu kaikille. Meidän luokanvalvojamme kyllä vaatii, että kaikkien täytyy käydä syömässä ainakin vähän, kertoo Anna Vanhala.

Makeat juomat maistuvat koulupäivän aikana monille.
- Moni kulkee puolentoista litran kokiksen kanssa, useimmiten kyllä pojat, se taitaa olla vähän tyylijuttu heillä. Ei tyttöjä hirveen usein näe sellaisten isojen pullojen kanssa, pohtii Heini.
- Ja litran purkeissa myytävät juissi-mehut ja vastaavat ovat ihan muoti-ilmiö, kaikki nuoret ostavat niitä välitunneilla ja vapaa-aikana, jatkaa Jasmine. - Ne ovat halpoja ja hyvän makuisia.

Liikunta antaa puitteet arjelle

Nämä tytöt eivät elä aivan keskimääräistä nuoren elämää, sillä he kuuluvat Jyväskylän Voimistelijoiden telinevoimistelun kilparyhmään. He harjoittelevat Noora Nenosen johdolla neljänä arki-iltana viikossa ja sunnuntaisin. Vuoteen kuuluu osallistuminen keskimäärin kahdeksaan kilpailuun eri puolilla Suomea.

Arkiseen päivänkulkuun tämä harrastus tuo tiukat puitteensa, jossa ateriat rytmittyvät väkisinkin suositusten mukaiseksi viideksi tai kuudeksi selkeäksi ateriaksi päivässä. Tytöt ostavat koulun välipalan, mikäli koulu kestää neljään asti. Moni ei ehdi käymään kotona ennen harjoitusten alkua, joten harjoitusten alkaessa kello 16-17 aikoihin nautitaan yleensä eväitä.
- Harjoituksista kun tullaan kotiin ja suihkuun, niin kohta tuleekin kaamee jano ja nälkä. Iltapala maistuu tosi hyvin, kertovat tytöt.

Herkkuja ja lepohetkiä tarvitaan

Jyväskylän hammashoidossa ollaan huolissaan yläkoululaisten hampaiden reikiintymisen lisääntymisestä. Nykyinen elämäntapa on aiheuttanut hampaille kovia haasteita.
Selkeä ateriarytmi katoaa helposti, jos päivät täyttyvät karkkien ja sipsien napostelulla sekä makeiden juomien jatkuva siemailulla. Perheetkin voivat olla kiireisiä eikä aikaa yhteiselle kunnon aterialle pöydän ääressä ja päivän kuulumisten vaihtamiseen ole välttämättä joka päivä.
Jos kunnon ateriat korvautuvat pikku naposteluilla, hampaisiin kohdistuu jatkuva happohyökkäys.

Telinevoimistelijatytöt ovat kunnon aterioiden ystäviä, mutta eivät kuitenkaan halua julistautua askeettisiksi pyhimyksiksi.
- Kyllä joskus on kiva syödä karkkeja. Vaikka silloin, kun on kavereiden kanssa mesessä tai surfailee netissä, Milja Immonen kertoo.
- Ja leffaan mennessä kavereiden kanssa karkit kuuluvat asiaan, toteavat muut tytöt.
Lue lisää hampaiden hoidosta jäljempänä.

Lisätietoja:
http://www.jyvaskyla.fi/sote/terveys/hammahoito
tai http://www.hammasll.fi


Kuva: Telinevoimisteluharrastus vaikuttaa Sara Kauppisen, Anna Vanhalan, Heini Rasasen, Jasmine Malisen, Milja Immosen ja Kaisa Sairasen elämäntapoihin. Ilkka Pietarinen

Arja Liinamaa

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 29.8.2007.