Jyväskylä-lehti

Aila luovutti avaimet Reinolle

Satsaukset lastenteatteriin ja hyvään draamaan ilahduttavat uutta kaupunginteatterin johtajaa

Kuusi ja puoli vuotta Jyväskylän kaupunginteatteria johtanut Aila Lavaste siirtyy uuteen elämänvaiheeseensa toisaalta jännittynein, toisaalta helpottunein mielin. Hän siirtyy free lance ohjaajaksi ja dramaturgiksi kaksitoista vuotta kestäneen teatterinjohtajana toimimisen jälkeen, sillä hän saapui Jyväskylään toimittuaan kuusi vuotta Kajaanin kaupunginteatterin johtajana.

- Luopuminen ja irti päästäminen ei ole ollut helppoa, sillä olen ottanut Jyväskyläpestin kokonaisvaltaisesti, kuin elämäntehtävän, Aila Lavaste kertoo.
Aikaa irtisanoutumisesta vuoden 2005 joulukuussa on kuitenkin ehtinyt kulua helpottavan paljon. Tulevaisuus on avoin töiden osalta.

- Tässä vaiheessa tiedossani on vasta yksi ohjaustyö, Pirkko Saision Elämänmeno, jonka tulen tekemään Ykspihlajan Työväen näyttämön 100vuotisjuhliin, Laukaan Vihtavuoresta uuden kodin puolisonsa kanssa juuri hankkinut Lavaste kertoo.

Valmiimpi talo johdettavaksi

Reino Bragge tulee johtajaksi toisenlaiseen teatteriin kuin Aila Lavaste aikoinaan.
- Nämä ovat olleet antoisat "Ailan oppivuodet", jolloin olen oppinut valtavasti työstä ja omasta itsestäni ja toivottavasti tehnyt jotain teatterin hyväksi, Lavaste sanoo.

Teatterin organisaatiota on selkeytetty sisältä päin ja vuonna 2003 Lavaste palkkasi taloon hallintojohtaja Hannu Hakalan, jonka työpanoksen avulla "jää teatterin ja kaupungin päätöksentekijöiden välillä on saatu sulamaan".

Mimmi-lehmästä se alkaa

Reino Bragge on iloinen siitä, että Jyväskylän kaupunginteatterissa on satsattu lasten ja nuorten teatteriin. Hän on aloittanut uuden kauden suunnittelun viime talvena.

- Meidän teatterimakumme Ailan kanssa eivät ole kaukana toisistaan, mutta omat mausteeni tänne tietysti tuon, hän toteaa.
Syksyn ensimmäinen ensiilta on Mimmilehmän seikkailut, jonka Aila näkee hienoksi aloitukseksi Reinolta.
- Tätä lajia, 3-8 vuotiaille sopivaa esitystä, on meillä ollut tosi vähän, Aila Lavaste toteaa.

Mihin sateenkaari päättyy, Arvoituksellisia muunnelmia, Jälkiä iholla ja Amelei jatkavat syksyllä.
- Viulunsoittaja katolla tulee olemaan kiinnostava esitys, samoin Oulussa kantaesitetty komedia Shakespeare Hollywoodissa, Reino Bragge toteaa.

Johtaja vaihtuu, jokin liikahtaa

Reino Bragge on toiminut Porin teatterin johtajana seitsemän vuotta.
- On jo sellainen olo, että täytyy vaihtaa. Sama ihminen ei voi toimia teatterin johtajana yhdessä paikassa liian kauan, teatterit tarvitsevat uudistumista. Jokin liikahtaa, kun johtaja vaihtuu, Bragge sanoo.

Reino Bragge tunnustautuu hyvin tehdyn draaman ystäväksi.
- Teatterin kuolemaa on ennustettu lukuisaan otteeseen ja uskottu elokuvan, television ja videoiden vievän viihdettä kaipaavat teatterikatsojat. Silti vaikkapa Porissa tehty kolmetuntinen ja vakavuudellaan haastava Kauppamatkustajan kuolema, kiinnostaa katsojia edelleen, Bragge sanoo.

- Kaikkien ei tarvitse kiinnostua kaikesta. Tärkeää on, että mitä tehdäänkin, se tehdään hyvin ja ammattitaitoisesti. Sillä asenteella, että kaikkein reunimmaisinkin tanssityttö on pro, Reino Bragge sanoo.


Kuva: Aila Lavaste jättää Jyväskylän kaupunginteatterin haikein mielin, sillä Jyväskyläpesti on merkinnyt hänelle paljon. Elokuusta lähtien kaupunginteatterin johtajan avainnippua käyttää Porin teatterin johtajan tehtävät taakseen jättävä Reino Bragge. Ilkka Pietarinen

Arja Liinamaa

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 30.5.2007.