Jyväskylä-lehti

Päijänne houkuttaa vesille

Saunomaan, retkeilemään, kalastamaan ja rentoutumaan

Lähes 200 kilometriä vettä, suuria selkiä, kapeita salmia, vehreitä rantoja, kallioisia luotoja ja kauniita poukamia... Päijänne aukeaa jyväskyläläisille lähes kotiovelta ja tarjoaa monipuolisia virkistäytymismahdollisuuksia. Esimerkiksi Päijänteen virkistysalueyhdistys ry:n Kalasaari on tutustumisen arvoinen paikka.

– Muistan aina ensimmäisen kerran, kun saunoin Kalasaaren saunassa. Olimme purjehtineet siitä ohi ja ihmetelleet vihreää laatikkomaista rakennusta rannalla, kertoo saaren
aktiivikäyttäjä, Köhniöllä asuva Aino Malin.

– Eräänä aurinkoisena kesäiltana sitten menimme sinne saunomaan ja iltaa viettämään. Istuin lauteilla, katsoin ikkunasta ulos puolittain veden päällä olevasta saunasta ja ajattelin, että voiko olla totta! Tunnin purjehdusmatkan päässä, näin lähellä kaupunkia, näin ihana paikka. Sen jälkeen saaressa on tullut käytyä usein sekä päivä- että yöpymisretkillä, Aino Malin kertoo.

Κalasaareen päiväretkelle

Kalasaari on yksi PVY:n kuudesta saunallisesta kohteesta. Se on soutumatkan etäisyydellä esimerkiksi Samulinniemen tai Riihiniemen soutuvenepaikoilta. Syvät väylät ja uusittu laituri mahdollistavat isollakin veneellä rantautumisen.

Monet saaren käyttäjät yöpyvät saaren edustalla veneessä. Muutamia teltanpaikkojakin löytyy. Kun saaressa on enemmän väkeä, saunavuorot sovitaan yhteisesti.

Vaalean vihreä saunamökki nököttää saaren pohjoiskärjessä ja tarjoaa maittavat löylyt isommallekin porukalle. Saunan päätteeksi makkarat paistuvat grillikatoksessa ja iltaa
Päijänteellä on mukava viettää rupatellen muiden kulkijoiden kanssa.

Kalasaaren erikoisuutena on kulttuurihistoriallisesti arvokas purjehduspaviljonki, jota yritykset ja yhteisöt voivat edullisesti vuokrata käyttöönsä. Tunnelmallisessa paviljongissa on tilat noin 20 henkilölle.

Lähivesistö kuuluu kaikille

Päijänteen virkistysalueyhdistys ry, PVY, on vuonna 1991 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on kehittää Päijännettä lähivesistöineen alueen asukkaiden yhteisenä ja monipuolisena virkistysalueena.

Jyväskylä on osa 15 kuntajäsenestä muodostuvaa yhdistystä, joka ylläpitää kaikille avoimia, ympärivuotisia virkistysalueita koko Päijänteen alueella. Yhdistyksellä on yhteensä 14 varustetasoltaan erilaista rantautumisaluetta Jyväskylästä aina Lahteen saakka.

Jyväskylän eteläpuolella on PVY:n retkeilyalueita, joille on myös maayhteys. Muuratsalon Mikonniemessä on laavu nuotiopaikkoineen. Korpilahden Tervamäen matala hiekkaranta on erinomainen uimapaikka.

Pidä Saaristo Siistinä ry pitää kaikki PVY:n alueet kunnossa ja huolehtii alueiden polttopuista ja jätteistä. Luonnossa liikkujan tulee jättää paikat oman käytön jälkeen vähintään yhtä hyvään kuntoon kun ne tullessa olivat.

Polttopuut tuodaan alueille rankoina, joista jokainen voi pilkkoa itselleen omat grillaus- ja saunapuut. Viiden euron saunamaksulla käyttäjät turvaavat alueiden puunhuollon. Maksun voi suorittaa puhelimella.

Lisätietoja:
www.paijanteenvirkistysalueyhdistys.fi
Purjehduspaviljongin vuokraus: Palvelupiste Hannikainen, puh. 625 244


Kuva: Kalasaari on yksi Päijänteen virkistysalueyhdistyksen kohteista, ja soutumatkan päässä esimerkiksi Samulinniemen tai Riihiniemen venepaikoista. Ilkka Pietarinen

Piia Sipinen

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 30.5.2007.