Jyväskylä-lehti

Diplomi innostaa lukemaan

Kirjastot, koulut ja kodit kannustavat lapsista hyviä lukijoita

KOULUJEN PERUSOPETUKSEN UUDEN opetussuunnitelman myötä kirjallisuuden painoarvoa äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksessa on lisätty. Monissa kaupungeissa onkin otettu käyttöön lukudiplomit.

Jyväskylän kaupungin Lukemalla lentoon -lukudiplomia valmisteli vuoden 2004 aikana Opetuspalvelukeskuksen asettama työryhmä, jonka jäseninä oli ala-asteen opettajia sekä kirjastonhoitajia. Jyväskylässä suoritetaan lukudiplomia perusopetuksen 1.-6. luokilla.

Kirjoja lukemalla lentoon

Lukudiplomin tavoitteena on herättää ja ylläpitää kirjallisuuden harrastusta, antaa elämyksiä ja herättää tunteita lukijassa, tutustuttaa kirjallisuuden eri lajeihin ja kartuttaa yleissivistystä. Tärkeää on lapsen kokemus siitä, että hän osaa ja saa lukea. Hyvä lukutaito kasvattaa lapsen itsetuntoa ja luo myönteistä pohjaa koko elämälle.

Peruskoulun luokilla 1-6 voi suorittaa diplomin joka vuosi. Kaikki kuusi diplomia luettuaan oppilas on suorittanut koko Lukemalla lentoon -lukudiplomin. Kuhunkin diplomiin on luettava yhteensä kuusi kirjaa: 1-2 kirjaa kirjaluettelon jokaisesta kirjaryhmästä, sekä yksi kirja vapaavalintaisesti kirjaluettelon ulkopuolelta.

Diplomien kirjat valitaan luokkakohtaisista kirjalistoista, joihin on koottu monentasoista kirjallisuutta. Haasteellisuutta innokkaille lukijoille tuo diplomin kaksiportaisuus: 12 diplomikirjaa vuodessa luettuaan oppilas on lukumestari. Lukudiplomin suorittaminen merkitään lukuvuositodistukseen, ja oppilas saa itselleen muistoksi diplomin.

Koti kannustaa ja auttaa

Opettaja antaa diplomien suorittamiseen tarvittavat ohjeet koulussa. Kodin tehtävänä on kannustaa lasta lukemaan ja auttaa häntä löytämään luettavat kirjat esimerkiksi kirjastosta. Kirjaston henkilökunnan puoleen voi toki aina myös kääntyä, jos jokin kirja sitkeästi piilottelee hyllyssä.
- Moni oppilaistani käy kirjastossa lainaamassa ja samalla etsii diplomikirjoja, Puistokoulun opettaja Tuija Lampinen kertoo.

Lampisella on kokemusta lukudiplomin hyödyntämisestä niin alemmilla kuin ylemmilläkin luokilla. Eppuluokkansa opetuksessa hän aloitti lukudiplomin käytön alkuvuodesta.
- Moni on päässyt hyvään alkuun ja muutama on lukenut jo mestariksi asti.
Lukudiplomi on saanut Puistokoulussa erittäin hyvän vastaanoton. Tuija Lampisen mukaan lasten vanhemmilta on tullut opettajille myönteistä palautetta.
- Kirjalistat auttavat ja mitä enemmän lapset lukevat, sitä tyytyväisempiä olemme niin koulussa kuin kotonakin.

Vuosittain uusittavista lukudiplomikirjojen listoista löytyy uutta ja vanhempaa kirjallisuutta.
- Eppujen listaan on erinomaisesti valittu näitä "ensikirjoja", muutaman lauseen teoksia. Samoin pidemmällä oleville lukijoille on kivoja sarjakirjoja Sinisen banaanin sarjasta lähtien aina vaativampaakin tekstiä sisältäviin kirjoihin. Jokaiselle löytyy jotakin, Tuija Lampinen vakuuttaa.

Lisätietoja:
Jyväskylän kirjamessuilla 21.4. klo 11 jaetaan Lukemalla lentoon -kirjallisuusdiplomeja kuudesluokkalaisille.

--------

Veera tähtää mestaridiplomiin

- Lukudiplomi motivoi ja tukee koululaista lukuharrastuksen pariin ja saa koko perheen käymään kirjastossa, tiivistää Marjo Virta, kolmen lapsen äiti.

Hänen tyttärensä, Puistokoulun kolmannen luokan oppilas Veera Virta, suorittaa hyvää vauhtia jo kolmatta lukudiplomia.
- Erland Loen Kala oli aika hyvä. Seuraavaksi aion lukea Tittamari Marttisen Viola ja Julius -kirjan, Veera kertoo.
Eppuluokkalainen Verneri innostui lukemisesta koulun lukudiplomin aloittamisen myötä. Isosisko Veera lukee paljon muutakin kuin lukudiplomikirjoja.
- Lempikirjojani ovat Witch-sarjan kirjat ja tykkään myös lemmikkikirjoista, Pähkinä- ja Manteli-nimisten gerbiilien omistaja Veera sanoo.

- Olen auttanut kirjaston kirjojen etsimisessä varsinkin eppuluokan lukudiplomin aikana. Samalla tulee itsekin opittua niin aikuisten kuin koululaistenkin kirjojen sijainti ja järjestys, Marjo Virta selvittää.
Klassikot ovat tuttuja omasta lapsuudestani, jotkut kirjat taas vanhimman tyttäreni Jennan peruskouluvuosilta.


Kuva (yllä): Puistokoulun 1 A -luokan Miko Tanttinen (eturivi, vasen), pikkuveli Lauri ja Venni Aho, Suvi Heino ja Oona Tuhkalainen, Tiina Salonen (takarivi, vasen), Jaana Tiainen Huhtasuon koulusta, Aleksi Vuorio ja Saara Harju pääkirjastolla lasten ja vanhempien yhteisessä illassa. Katri Niskanen

Kuva (alla): Veera Virralla on aina jokin kirja meneillään. Katri Niskanen


Minna Koivisto ja Katri Niskanen

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 14.3.2007.