Jyväskylä-lehti

Koko kaupunki soi

Kuorolaulun kotikaupungin 170-vuotissyntymäpäivää juhlitaan kolmenkymmenen kuoron konsertein

Kaupunkioikeudet saaneessa Jyväskylässä ei maaliskuun 22. päivänä vuonna 1837 tunnettu juurikaan käsitettä kuorolaulu. Edeltäneinä vuosisatoina oli kyllä Turussa jonkin verran laulettu "figuraalilaulua" akateemisissa juhlissa ja Wulpiuksen Matteus-passio oli esitetty vuonna 1732, mutta tavallinen kansa ei tiennyt yhdessä eri stemmoissa laulamisen huvista juuri mitään.
Jyväskylän vallankumous alkoi maan ensimmäisillä laulujuhlilla, jotka järjestettiin vuonna 1884. Laulujuhlat innostivat laulutaitoisia perustamaan kuoroja omilla paikkakunnillaan ja harrastus alkoi levitä.

Opettaja Erik A Hagfors kokosi kuorolaulun perusohjelmiston, "lauluseppeleen", jota Jyväskylästä valmistuneet opettajat veivät omiin kouluihinsa eri puolille Suomea.

Oma ääni osana sointua

Säveltäjä, Musica-kuoron johtaja Pekka Kostiainen ei ihmettele senaikaistenkaan ihmisten kuorolauluinnostusta.
- Siinä on ihmeellistä elämyksen voimaa, kun saa kuulla oman äänensä osana sointuvaihdoksia ja melodioiden kulkua ja olla osa kuoroa. Muistan itsekin, miten hienolta tuntui ensimmäisen kerran laulaa kuorossa, ihan erilaiselta kuin yksin laulaminen, Kostiainen kertoo.

Kaupungin 170. syntymäpäivien juhliminen aloitetaan Kuoroliikkeen lähtölaukaisulla maanantaina 19. maaliskuuta, jolloin voi mennä kuuntelemaan Naiskuoro Pulssia tai osallistua Laulun Lumoa -tapahtumaan. Tästä eteenpäin kuoroja on tavattavissa jokaisena syntymäpäiväviikon päivänä.
Varsinainen syntymäpäivä torstai 22.3. huipentuu Serenadi Jyväskylälle -konserttiin, jossa esiintyy lapsikuoro Vox Aurea, naiskuoro Vaput, mieskuoro Sirkat, Jyväskylän Puhallinorkesteri ja klovni Jari Siljamäki. Yliopiston juhlasalissa pidettävään konserttiin on vapaa pääsy.

Lauantaina 24.3. on Pekka Kostiaisen johtamalla Musica-kuorolla uuden virsilevyn julkistamiskonsertti Kaupunginkirkossa kello 19. Juhlaviikon viimeisenä päivänä, sunnuntaina on Musica-kuoron 30-vuotisjuhlakonsertti.

Taidetta monesta kulmasta

Juhlivan kaupungin ohjelmasta löytyy jokaiselle jotakin. Runoista pitävän kannattaa poiketa tapaamaan sanataiteen perusopetuksen opiskelijoita, jotka tarjoilevat yksilöllisesti muotoiltuja tilausrunoja.

Päiväkeskuksessa voi osallistua vuorovaikutukselliseen tanssiteokseen tai lähteä swingin sävyttämälle aikamatkalle trubaduurin seurassa. Lastenteatteria on tarjolla kolmen ryhmän esityksinä ja lapsille on myös orkesterimusiikkia ja klovneriaa. Vauvaperheet voivat nauttia monitaiteisesta tapahtumasta Suomen käsityön museolla.

Kauppakeskus Forumin kulkijat voivat hämmästellä liiketeatteriesitystä, joka vie katsojat sanattomaan mutta äänekkäästi vinksahtaneeseen arkeen.
Lisäksi on tarjolla lukuisia konsertteja, teatteriesityksiä, keskustelutilaisuuksia ja muita tempauksia, joista enemmän keskiaukeamalla.


Kuva: Musica-kuoro esiintyy Jyväskylän syntymäpäiväviikolla useaan otteeseen. Lauantaina 24.3. on uuden virsilevyn julkistamiskonsertti. Juhlaviikon viimeisenä päivänä on kuoron 30-vuotisjuhlakonsertti. Kuoroa johtaa säveltäjä Pekka Kostiainen. Ilkka Pietarinen

Arja Liinamaa

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 14.3.2007.