Jyväskylä-lehti

Vaikuttajaksi jo nuorena

NuFo saa lokakuussa uuden hallituksen suurkokouksessa

Moni nuori haluaa vaikuttaa kotikaupungin asioihin. Eräs keino siihen on osallistua Nuorten Foorumin eli NuFon toimintaan. Keväällä 2006 pidettiin Tanssisali Lutakossa ensimmäinen NuFon suurkokous, johon osallistui 140 nuorta. Lokakuun kolmantena päivänä, osana Nuorten vaikuttamisviikkoa, pidetään seuraava suurkokous, jossa NuFolle valitaan uusi hallitus.
Nuorten foorumin hallituksen kokouksia saattaisi kuvitella vakavahenkisiksi tilaisuuksiksi. Totuus on toinen.
– Siellä syödään hyvää ruokaa, jutellaan ja pidetään hauskaa, paljastavat Netta Nevalainen, Mari Kallunki, Salla Simonaho, Ida Rinne ja Jussi Judin.

Syöminkien ohessa valmistellaan tällä hetkellä syksyn suurkokousta, suunnitellaan toimikuntia ja otetaan vastaan avustusanomuksia hankkeille, jotka kehittävät nuorten oloja kaupungissa.
Ravinnon merkitys hyvinvoinnille tulee esiin myös Kouluterveyspäivien paneelikeskusteluun osallistuvan Jussi Judinin näkemyksissä. Kouluruoka kannattaa syödä ja muutenkin itse kiinnittää huomiota monipuoliseen ravintoonsa ja riittävään liikuntaan.

Anna tilaa ja välitä

Miten koti voi tukea nuorta hänen kasvussaan osallistuvaksi, vaikuttavaksi ja oman paikkansa maailmassa löytäväksi aikuiseksi?
– Vanhempien kannattaa kuunnella ja kysellä asioita nuoriltaan, ei ainoastaan antaa käskyjä, toteaa viisitoistavuotias Ida Rinne.
– Kyseleminen on ärsyttävää, mutta siitä tietää, että vanhemmat välittävät. Turhan hyväuskoinenkaan ei kannata olla, painottaa Netta Nevalainen.

Nuorten pitäisi kuitenkin päästä itse päättämään tietyistä oman elämänsä asioista.
– Pitää saada harrastaa sellaisia asioita, mistä itse pitää, toteaa Jussi Judin.
– Eikä valinnaisaineiden valinta saisi mennä vanhempien tahdon mukaan, lisää Ida Rinne.

Nuorten näkemyksille on syytä antaa tilaa myös kunnallisessa päätöksenteossa. Nuorten vaikuttamismahdollisuuksia Jyväskylän seudulla tutkinut tohtori Anu Gretschel korostaa, että nuorten tarkka kuunteleminen kannattaa.
– Monista nuoria koskettavista päätöksistä tulisi parempia, kun nuoret saisivat itse pohtia ja vaikuttaa niihin. Nuoret kasvaisivat silloin ylpeästi osaksi kaupunkia eivätkä sen ulkopuolelle, vain sitä kuluttamaan, Gretschel toteaa.

Syrjäytyminen huolestuttaa

Netta Nevalainen on huolissaan niistä ikätovereista, joita koulunkäynti ei huvita ja joiden elämästä on tullut holtitonta.
– He haluavat kapinoida vanhempiaan ja muitakin aikuisia vastaan. Opet kuulemma määräilee liikaa. Sitten lintsataan koulusta, jotta todistetaan jotain, Netta kertoo.

Kouluissa voisi olla kovempikin kuri lintsausta ja tunneilla häiriköintiä kohtaan. Kouluviihtyvyys onkin ollut paljon esillä Nuorten Foorumin asialistoilla.
– En minä ainakaan mee kouluun siksi, että pääsisin katsomaan, miten muut riehuu, Ida Rinne toteaa.

--------

Nuorten Vaikuttamisviikko 2.–6.10.
- Avajaiset maanantaina 2.10.
- Vierailu kaupungintalolla ja Nuorten Foorumin suurkokous tiistaina 3.10.
- Vierailu eduskuntaan keskiviikkona 4.10.
- Chattailua keskisuomalaisten päättäjien kanssa torstaina 5.10.
- Nuorten Foorumin suurkokous
- Valtikka.fi kiertueella My Way -messuilla 5.–6.10.

Lisätietoja: www.jyvaskyla.fi/nuoriso/vaikuttamisviikko, p. 050 522 6757


Kuva: Jussi Judin, Ida Rinne, Netta Nevalainen, Mari Kallunki ja Salla Simonaho kuuluvat Nuorten Foorumin hallitukseen. Uusi hallitus valitaan suurkokouksessa. Ilkka Pietarinen

Arja Liinamaa

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 30.8.2006.