Jyväskylä-lehti

Raimo Nieminen vuoden kuntoilijaksi

Muuratsalossa luontopolun huolto on Niemiselle sydämen asia

Muuratsalon eteläosassa pääsee luontoretkelle myös talvella lapioitua polkua pitkin. Säynätsalolainen Raimo Nieminen on tehnyt lumitöitä elämänsä aikana satoja tunteja ja vielä pitää niistä.

Vuoden 2005 Jyväskylän Kuntoliikkujaksi valittu Nieminen sai liikuntalautakunnalta kiitosta siitä, että hän ei keskity pelkästään oman kuntonsa kasvattamiseen. Huolehtimalla luontopolusta ja järjestämällä retkiä hän tulee samalla vetäneeksi kaupunkilaisia mukaan liikkumaan ja luontoon.

Kivinen Tapion alttari houkuttelee retkeilijöitä

Tähän mennessä Ramin retkillä on ollut yli sata ryhmää - yhteensä yli 8000 kävijää ihailemassa Muuratsalon jylhiä maisemia. Perinteeksi ovat muodostuneet uuden vuoden retki ja juhannusaattoyön retki.

Mikä tekee polun sitten niin erikoiseksi?

- Se on varmaan Tapion alttari, jonka on nimennyt Aimo Kejonen, Kuopion yliopiston geologian laitokselta. Kivi on kuin alttari, kolmen paaden tukemana ja lohkareen päällä on vielä kolme kiveä. Alttarikansi on kalliosta lohjennut pala siirtolohkareen päällä. Muodostelma sijaitsee 120 metrin korkeudella Päijänteen pinnasta.

- Alueella sijaitsee myös kymmenen hehtaarin kokoinen Ojasen lampi, joka on syvimmältä kohdalta 32 metriä syvä. Lisäksi on neljä muuta lampea. Sodan aikana alueella on liikkunut venäläisiä sotilaita pitämässä majaa ja myöhemmin venäläiset sotavangit piileskelivät luonnon kivikodassa ja pitivät tulta. Kivikota on kahden kiven muodostama mukava luonnon nuotiopaikka.

- Kesäpolun varressa on 32 metrin mittainen luola ja kiipeilemään alueella pääsee myös mainiosti. Suomen suurin, noin 800 kuution kokoinen siirtolohkare löytyy myös eteläosasta. Metrin levyiksi aseteltuna siitä muodostuisi 800 metrin korkuinen pylväs.

Kultalasta polulle

Kultalassa yli 60 vuotta asunut ja ikänsä maastossa kulkenut Raimo Nieminen tuntee alueen.
Talvella retkelle voi lähteä Kultalasta Ramin kotitalolta, josta polulle pääsee merkittyä polkua pitkin. Retkieväät kannattaa ottaa mukaan.

Talvisin Ramin kuntopolulla (3,5 km) ei voi eksyä, mutta kesällä pidemmällä luola- tai lohkarereitillä (10 km) tarvitsee oppaan tai henkilön, joka on käynyt siellä myös aikaisemmin.

Lisätietoja:
Kultala (Kortepellonkatu 230)
puh 374 1285

Kuva: Raimo Nieminen pitää huolta sekä omasta että retkeilijöiden kunnosta huoltamalla Muuratsalon luontopolkua. Ilkka PietarinenTämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 1.2.2006.