Jyväskylä-lehti

Liikunnasta voimaa luustolle

Osteoporoosia ehkäistään monipuolisella ruualla ja reippaalla liikunnalla

Talviliikunnasta nauttivien kymmenvuotiaiden Anna Lukkarisen ja Katariina Salon kasvava luusto vahvistuu varmasti tänäkin talvena roimasti.

Osteoporoosin ehkäisystä väitöskirjaa tekevä ravitsemussuunnittelija Arja Lyytikäinen kertoo, että kasvuiässä kannattaa liikkua paljon ja monipuolisesti. Luistelu, pulkkamäki, hiihtäminen ja lumileikit edistävät terveyttä myös luuston kannalta.

- Varsinkin kasvupyrähdyksen aikaan nuorella syntyy luumassaa enemmän kuin sitä normaalissa luun aineenvaihdunnassa menetetään. Luuston stimulointi hyppelyillä, juoksuilla ja nopeilla suunnanmuutoksilla edistää luumassan karttumista, vaikka suurimmaksi osaksi luun kasvu määräytyykin perintötekijöiden mukaisesti, Arja Lyytikäinen kertoo.

Rajana kahdenkymmenen vuoden ikä

Pituuskasvun päätyttyä luumassaa karttuu edelleen ja huippu saavutetaan yleensä noin kahdenkymmenen vuoden iässä.

Estrogeenihormoni suojaa naisten luustoa hedelmällisten vuosien aikana. Vaihdevuosina luumassaa menetetään jopa viisi prosenttia vuodessa, tämän jälkeen huokoistuminen hidastuu.
Mitä vahvemmaksi luusto on rakentunut teini-iässä, sitä enemmän ihmisen ranka kestää ikääntymisen aiheuttamaa luumassan menetystä.

- Osteoporoosia esiintyy myös miehillä, vaikka lähtökohta onkin heillä jykevämpi, Lyytikäinen kertoo.

Arja Lyytikäinen valmistelee väitöskirjaa, joka liittyy professori Sulin Chengin johtamaan monitieteiseen ja kansainväliseen tutkimushankkeeseen. Tutkimusaineisto seulottiin kahdentuhannen Jyväskylän seudulla asuvan lapsen joukosta. Heidän ruokailuaan ja kalsiumin saantiaan seurattiin ja todettiin, että noin 30 prosentilla tytöistä ja 20 prosentilla pojista suositukset alittuivat.

- 258 tytöstä koostuva tutkimusjoukko jaettiin neljään ryhmään. Yksi ryhmä sai kalsiumia tabletteina, toinen sekä kalsiumia että D-vitamiinia ja kolmas ryhmä sai vähärasvaista juustoa sata grammaa päivässä, Arja Lyytikäinen sanoo.

- Neljäs ryhmä oli lumeryhmä, joka söi tabletteja, joissa ei ollut vaikuttavia aineita. Viidentenä referenssiryhmänä oli tyttöjä, jotka luonnostaan saivat riittävästi kalsiumia ravinnostaan, Lyytikäinen kertoo.

Maito riittää, mutta kasvikset eivät

Kahden vuoden aikana tyttöjen luustoa kuvattiin ja heidän ravitsemustaan ja muita elintapojaan seurattiin. Selvisi, että kaikkien tutkittavien - myös aiemmin nirsommin syöneiden tyttöjen - keskimääräinen kalsiumin saanti ruoasta oli tutkimuskauden lähes kaikilla suositusten mukaista.

- Lopputulos oli, että tavallinen monipuolinen ruoka turvaa myös luuston kasvun. Erityisiä lisiä ei tarvita, Arja Lyytikäinen sanoo.

- Maitotuotteita nuoret käyttävät yleensä riittävästi ja maitoon lisätty D-vitamiini edistää kalsiumin imeytymistä. Sen sijaan kalan, kasvisten, marjojen ja hedelmien vähyys sekä sokeroitujen tuotteiden suuri osuus on nuorten ruokavaliossa on selvä ongelma myös luuston kannalta, Arja Lyytikäinen sanoo.

Monipuolisuuden turvaamiseksi päivittäin tulisi syödä kasviksia, hedelmiä ja marjoja, täysjyväviljaa, maitovalmisteita ja pehmeää rasvaa sekä annos lihaa, kalaa tai kananmunaa. Näin taataan kalsiumin lisäksi riittävä vitamiinien ja hivenaineiden saanti myös luuston kehityksen parhaaksi.

Lisätietoja:
http://www.ostoporoosiliitto.fi
arja.lyytikainen[at]sport.jyu.fi

Arja Liinamaa


Kuva: Yksi Anna Lukkarisen ja Katariina Salon lempiliikuntapaikkoja on Päijänteen jäälle Muuratsalossa kolattu luistinrata. Ravitsemussuunnittelija Arja Lyytikäinen kannustaa kaikkia nuoria liikkumaan monipuolisesti ja paljon. Tutkimuksessaan hän havaitsi, että nuoret syövät yleensä muuten hyvin, mutta kasvikset, marjat ja hedelmät voisivat maistua paremminkin. Ilkka Pietarinen

--------

Suomessa 400 000 osteoporoosia sairastavaa

Osteoporoosi on yleinen sairaus suomalaisten keskuudessa.

- Noin neljänsadan tuhannen suomalaisen on laskettu sairastavan osteoporoosia, heistä hoidon piirissä on vain kymmenen prosenttia, kertoo apulaisylilääkäri, sisätautien erikoislääkäri Arja Patala kaupungin terveyskeskuksesta.

Osteoporoosissa luun laatu on päässyt heikkenemään jonkin taustatekijän, esimerkiksi perimän vuoksi.

- Mikäli äidillä on ollut osteoporoosi tai osteoporoottisia murtumia, myös tyttären riski sairastua on selvästi kohonnut, Patala toteaa.

Osteoporoosin oireet alkavat vaivata yleensä vasta viidenkymmenen ikävuoden jälkeen. Viime aikoina myös nuorilla on todettu heikentynyttä luun laatua.

Riskiryhmään kuuluvat keliakiaa, reumaa ja epilepsiaa sairastavat potilaat sekä kilpirauhassairauksista ja munuaisten tai maksan vajaatoiminnasta kärsivät henkilöt. Riskiryhmässä ovat myös naiset, joilla kuukautiset ovat loppuneet alle 45-vuotiaana sekä miehet, joilla havaitaan testosteronin puute.

Yksittäisiä riskitekijöitä ovat runsas kahvin nauttiminen, tupakointi, hento ruumiinrakenne, kalkin ja D-vitamiinin puute sekä kaatumistaipumus. Kortisonilääkitys sisäisesti suurissa määrin käytettynä päätyy verenkiertoon ja aiheuttaa luun heikkenemistä. Ulkoiseen käyttöön tarkoitetut kortisonivoiteet eivät vaikuta luun laatuun.

Osteoporoosia hoidetaan lisäämällä päivittäiseen ravintoon kalkkia ja D-vitamiinia. Tarvittaessa aloitetaan lisäksi erillinen osteoporoosilääkitys. Erityisen tärkeää on pyrkiä estämään luun murtuminen.

Jani Antikainen

Arja Liinamaa / Jani Antikainen

Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 1.2.2006.